7 knifi, kas palīdzēs saglabāt Ziemassvētku eglīti svaigu pēc iespējas ilgāk

Ziemassvētku eglīte svētku laikā ielīksmo gan lielu, gan mazu. Lūk, dažas viltības, kā pagarināt tās mūžu, lai eglīte iztur līdz pat Zvaigznes dienai.
Svaigai eglītei cirtuma vieta ir gaiša, nevis apbrūnējusi un tumša.

FOTO: Shutterstock.com

Svaigai eglītei cirtuma vieta ir gaiša, nevis apbrūnējusi un tumša.

Pasargā eglīti no krasas gaisa temperatūras maiņas! Eglīte pēc atnešanas mājās ir pamazām jāpieradina pie istabas siltuma, tāpēc sākumā ieteicams to nolikt pagrabā vai mēreni vēsā garāžā, pēc tam kāpņu telpā un tikai tad – istabā.

 

Gādā, lai eglītei nepietrūktu ūdens! Pirms ienešanas istabā vēlams eglīti kādu laiku – vislabāk diennakti – paturēt spainī ar ūdeni. Pirms tam stumbru nozāģē vai nocērt par 2–3 cm īsāku, lai kociņš var labāk uzsūkt ūdeni.

 

Pareizi izsaiņo nopirktu eglīti! Ja eglīte pirkšanas brīdī vai transportēšanas laikā bijusi iesaiņota tīklā, tad to vai citu iesaiņojamo materiālu noņem vismaz diennakti pirms kociņa nešanas istabā. Lai nesabojātu zarus un nenotrauktu skujas, tīklu pārgriež virzienā no apakšas uz augšu. 

 

Pirms ielikšanas statīvā (kājā) eglītei stumbru saīsina par pāris centimetriem.

 

Reklāma
Reklāma

Neļauj skujām sakalst! Lai skujas nesāktu birt jau pirmajās dienās, eglīti novieto telpas vēsākajā stūrī, bet nekādā ziņā pie krāsns vai radiatoriem. Arī caurvējš eglītei nepatīk. Lai eglītei pietiktu mitruma, statīvu (kāju) ievieto traukā ar ūdeni. Ieteicams ūdenim pievienot nedaudz cukura un reizi dienā eglīti aprasināt.

 

Pērkot eglīti, pārliecinies, vai tā ir svaiga! Svaigumu var pārbaudīt, ja eglīti satver aiz stumbra un pāris reižu stingri uzsit pa grīdu vai zemi. Ja uzreiz sāk birt skujas, tas nozīmē, ka kociņš nocirsts jau pirms laba laika. Turklāt svaigai eglītei cirtuma vieta ir gaiša, nevis apbrūnējusi un tumša.

 

Pasargā eglīti no transportēšanas traumām! Ja eglīti ved mājās uz automašīnas jumta un ceļš ir gana garš, tad ieteicams kociņu vaļīgi ievīstīt audeklā vai citā piemērotā iesaiņojumā. Var ticēt vai neticēt, taču, šādi transportējot, vējš pamatīgi izsusina gan zarus, gan stumbru.

 

Dabīgās svecītes saīsina eglītes mūžu! Ja dod priekšroku dabīgajām svecītēm, tad jāņem vērā, ka karstums, kas plūst no liesmiņām, ārkārtīgi sausina skujas. Jo vairāk svecīšu un jo biežāk tās dedzina, jo īsāks eglītes mūžs. Un vēl – drošības nolūkā vienmēr par rokai jātur trauks ar ūdeni.

Saistītie raksti