TOP kļūdas, kas veicina zādzības mājokļos

Latvijā joprojām aktuāla ir zādzību problēma. Pēc Latvijas Valsts policijas rīcībā esošajiem datiem, pērn Latvijas teritorijā reģistrētas vairāk nekā 2200 zādzības mājokļos, no kurām vismaz 14 % jeb 309 notikušas pat neaizslēgtos un brīvi piekļūstamos īpašumos.
Biežāk nekā trešdaļas (32 %) zādzību laikā, zagļi ir iekļuvuši dzīvoklī vai mājā, uzlaužot slēdzeni vai ierāpjoties pa logu.

FOTO: Publicitātes foto

Biežāk nekā trešdaļas (32 %) zādzību laikā, zagļi ir iekļuvuši dzīvoklī vai mājā, uzlaužot slēdzeni vai ierāpjoties pa logu.

Eiropas fokusa dienā pret zādzībām Latvijas Valsts policija sadarbībā ar Gjensidige Latvija vērš uzmanību augstajam zādzību riskam un atgādina – zādzības var notikt ne tikai prombūtnē, bet arī pašiem saimniekiem mājās esot, tādēļ ikvienam ir jāsaglabā arī atrodoties mājās. 

 

Neraugoties uz to, ka aizvadītā gada laikā mājokļos esam uzturējušies biežāk nekā pirms pandēmijas, zagļu aktivitāte joprojām ir pietiekami augsta. Izmaiņas ikdienas dzīvē radījušas arī jaunus riskus. Valsts policijas  novērojusi, ka atrodoties mājās, cilvēki biežāk izvēlas durvis un logus turēt atvērtus, domājot, ka nepieciešamības gadījumā pamanīs ko aizdomīgu. Diemžēl zagļi spēj darboties ļoti ātri un pat vaļā atstātas dzīvokļa durvis var rezultēties zādzībā, kuru konstatējam vien vēlāk.

 

 

Pieaudzis risks arī zādzībām, dzīvokļu saimnieku ilgstošas prombūtnes laikā. Pandēmijas ietekmē cilvēki labprātāk pavada laiku ārpus pilsētas – vasarnīcās, lauku vai izīrētos mājokļos. Dzīvokļi, kas nav aprīkoti ar kvalitatīvām durvīm, slēdzenēm, logu slēdžiem, kā arī signalizāciju, nereti kļūst par zagļu upuriem un zādzību fakta konstatāciju notiek vien atgriežoties pilsētā.

 

Reklāma
Reklāma

Biežāk nekā trešdaļas (32 %) zādzību laikā, zagļi ir iekļuvuši dzīvoklī vai mājā, uzlaužot slēdzeni vai ierāpjoties pa logu. Lai to paveiktu, zaglim nepieciešamas vien vidēji 15 līdz 30 minūtes laika. Tādēļ pat viena kļūda dzīvokļa vai mājas īpašniekam var beigties ar lieliem zaudējumiem. Gjensidige Latvija dati liecina, ka aizvadītajā gadā katru zādzības gadījumu vidēji tikusi izmaksāti teju 1000 eiro liela atlīdzība. Visbiežāk zagtas tiek datorierīces, maki, nauda, somas, vērtslietas, mazā un lielā sadzīves tehnika – jebkas, ko zaglim viegli realizēt arī tālāk. Tomēr emocionālie zaudējumi zādzības gadījumā atstāj cilvēkos vislielāko rūgtumu un pat emocionālas traumas.

 

TOP kļūdas

“Visbiežākās kļūdas, kurām jāpievērš uzmanību, īpaši dzīvokļu iedzīvotājiem, ir – neaizslēgtas durvis, durvīs atstātas atslēgas, neaizvērti logi un koridorā vai mājas gadījumā – pagalmā, arī uz nakti atstātas mantas. Arī neaizvērtas kāpņu telpas durvis dod iespēju zaglim iekļūt ēkā,” skaidro Andis Rinkevics, Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks.

 

Lai mazinātu iedzīvotāju neuzmanību, bet veicinātu drošu paradumu veicināšanu, Valsts policija un Gjensidige ikvienu aicina atcerēties svarīgāko un gan mājās esot, gan no tās izejot pieslēgt galvu un pie sevis pārliecināties:

  • Logus aizvēru,
  • Durvis aizslēdzu,
  • Atslēgu izņēmu,
  • Neko vērtīgu zagļiem neatstāju!

 

Tikai tad, kad drošība būs kļuvusi par cilvēku ikdienas paradumu, zādzību skaits būtiski mazināsies un būsim soli tuvāk drošākai sabiedrībai. Vairāk informācijas, kā pasargāt savu mājokli, pieejama: www.manadrosiba.lv.