5 izplatītākie iemelsi, kāpēc iznīkst telpaugi

Lai arī pirkti ar lielu mīlestību un ar rūpību kopti, ka nereti gadās, ka augi tomēr neizdzīvo. Kāpēc tā?
Lai nodrošinātos pret pārlieku lielu ūdens mitrumu augsnē, pārstādot podā vispirms var iebērt keramzītu, kas noturēs lieko ūdeni poda apakštraukā un neļaus tam iesūkties atpakaļ augsnē.

FOTO: Shutterstock.com

Lai nodrošinātos pret pārlieku lielu ūdens mitrumu augsnē, pārstādot podā vispirms var iebērt keramzītu, kas noturēs lieko ūdeni poda apakštraukā un neļaus tam iesūkties atpakaļ augsnē.

Vairāk stāsta dārzkopības centra “Hortes” klientu apkalpošanas speciāliste dārza nodaļā Gunta Sāre.


Biežākie iemesli augu iznīkšanai ir:

Reklāma
Reklāma
  • Neatbilstoši apstākļi konkrētajam augam. Jāatceras, ka katram augam ir savas vēlmes – vienam nepieciešams vairāk mitruma, bet citam – mazāk. Kāds augs ir jāmēslo biežāk, bet cits – retāk. Tāpat katram augam var būt sava optimālā augšanas temperatūra. Ja netiek nodrošināti augam atbilstoši temperatūras, gaismas un mitruma apstākļi, tas var sākt nīkuļot.
  • Nepareiza poda izvēle. Traukam, kurā augam jādzīvo, ir jābūt atbilstoša izmēra. Piemēram, palmām ir garas saknes, līdz ar to tām nepieciešami augstāki podi, savukārt citiem augiem nepieciešams šaurāks pods un saspiestāki apstākļi. Jaunā poda diametram jābūt par 2‒3 cm lielākam nekā vecajam traukam. 
  • Pārlaistīšana. Augu mīļi, kas jautā Guntai Sārei padomu, kāpēc telpaugs neizskatās labi, visbiežāk uzzina, ka tas tiek pārlaistīts. Pat ja augs mīl mitrumu, jāatceras princips – kas par daudz, tas par skādi. Lai nodrošinātos pret pārlieku lielu ūdens mitrumu augsnē, pārstādot podā vispirms var iebērt keramzītu, kas noturēs lieko ūdeni poda apakštraukā un neļaus tam iesūkties atpakaļ augsnē. 
  • Nepareiza substrāta izvēle. Pārstādot augu, jāizvēlas tam piemērotākā zeme – ir īpaša augsne zaļiem augiem, ziedošiem, augiem ar raibām lapām u. c. Ja augsnei ir pievienoti ilgas iedarbības minerālmēsli, tad pēc pārstādīšanas augs nebūs uzreiz papildus jāmēslo.
  • Nepareiza mēslošana. Visiem augiem ir nepieciešamas papildu barības vielas. Ir dažādu veidu mēslojumi, kas piemēroti konkrētiem augiem. Noteikti jāievēro norādes uz produkta iepakojuma par to, kādiem augiem tas paredzēts, kādās devās un augšanas fāzē jālieto.

Saistītie raksti