Neizlej kartupeļu ūdeni – lūk, kā to var izmantot saimniecībā

Ūdenim, kurā vārīti kartupeļi, var atrast plašu pielietojumu saimniecībā.
Vai tiešām līdz šim tu iztikti bez kartupeļu ūdens dārzā, saimniecībā un skaistumkopšanā?

FOTO: Shutterstock.com

Vai tiešām līdz šim tu iztikti bez kartupeļu ūdens dārzā, saimniecībā un skaistumkopšanā?

Augu laistīšanai. 

Ūdens, kurā vārīti kartupeļi, satur minerālvielas, kas stiprina un baro istabas, balkona un dārza augus, tāpēc ieteicams to izmantot laistīšanai. Pat ja ūdenim ir pievienots sāls, tā daudzums nav tik liels, lai kaitētu augiem. Tieši tāpat laistīšanai noder ūdens, kurā vārīti citi dārzeņi (kaut gan tas patiesībā ir lielisks buljona pamats).
 

Nezāļu nomākšanai.

Karsts kartupeļu ūdens ir brīnišķīgs maigais līdzeklis pret nezālēm, kas aug puduros; ūdeni vienkārši uzlej virsū. Karstums applaucē augus, bet ūdenī esošā ciete aizsprosto poras, un nezāles nonīkst.


Aizbiedē laputis. 

Ūdens, kurā vārīti kartupeļi ar visu mizu, ir bioloģisks līdzeklis kaitēkļu aizbiedēšanai. Solanīns, ko uzskata par indīgu un kas koncentrējas mizā un zemmizas slānī, kartupeļu vārīšanas laikā nonāk ūdenī. Atdzesētu ūdeni iepilda pulverizatorā un apsmidzina augus, kuriem uzmetušās laputis.


Tīrīšanai. 

Kartupeļos esošās vielas spēj maigi šķīdināt taukus, tāpēc ūdeni, kurā tās vārīšanas laikā nonāk, var izmantot arī kā tīrīšanas līdzekli, piemēram, logu stiklu nospodrināšanai un metāla izlietnes iztīrīšanai. Ja šo vielu koncentrācija ir lielāka, piemēram, nelielā ūdens daudzumā vārīts daudz kartupeļu, ar šo novārījumu var pulēt apsūbējušas sudrablietas.

Reklāma
Reklāma

 

Matu veselībai. 

Kartupeļu ūdens nāk par labu gan matu, gan galvas ādas veselībai – mūsu vecmāmiņām tas bija pašsaprotams līdzeklis. Pēc matu izmazgāšanas un vieglas izsusināšanas ūdeni iemasē galvas ādā, pēc tam vēl kārtīgi samitrina matus. Atstāj uz piecām minūtēm, lai iedarbojas, tad izskalo.

 

Roku kopšanai. 

Kartupeļu ūdenī nonākušās minerālvielas padara raupju, sasprēgājušu ādu maigāku. Ūdeni atdzesē remdenu, un tajā uz vairākām minūtēm iegremdē rokas. Pēc tam tās nosusina un ieziež ar mīkstinošu krēmu.