9 padomi, kā pārvērst bērna istabu par kārtības ostu

Izmētātie LEGO klucīši, drēbes visur, izņemot skapi, rotaļlietas uz grīdas… vai pazīstama aina? Nekārtība bērnu istabā ir ne tikai vizuāli nepatīkama, bet arī bīstama – teju ikviens vecāks var atcerēties asas sāpes, kas rodas, nejauši uzkāpjot uz konstruktora klucīša. Taču pat nekārtīgāko bērna istabu iespējams organizēt, turklāt iesaistot darbā pašu istabas iemītnieku – lasi tālāk, ka sakārtot atvases teritoriju un motivēt uzturēt kārtību!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pat nekārtīgāko bērna istabu iespējams organizēt, turklāt iesaistot darbā pašu istabas iemītnieku.

FOTO: Pixabay.com

 

1. Noskaidro sava bērna dzīves ieradumus
Iespējams, tam, ka uz bērnu gultas mētājas drēbes un grāmatas, ir loģisks izskaidrojums – vismaz no bērna viedokļa. Viena no pamatkļūdām, ko pieļauj pieaugušie, sakārtojot bērna istabu, ir bērna vajadzību ignorēšana. Pirms izvietot bērna mantas pēc saviem ieskatiem, uzzini, kāpēc viņš atstāj drēbes un rotaļlietas tām neparedzētās vietās – iespējams, bērnam kaut kā pietrūkst vai arī istaba ir iekārtota neērti?


2. Sāc uzkopšanu kopā ar bērnu
Vēl viena izplatīta kļūda ir bērna atstādināšana no istabas organizācijas. Reti kuram pieaugušajam patiktu, ja viņa istabu kāds labiekārtotu atbilstoši savai gaumei, un tas pats attiecas arī uz bērniem. Protams, līdz noteiktam vecumam noskaidrot bērna viedokli interjera dizaina jautājumos nemaz nav iespējams, taču jau sākumskolas skolēniem var būt savas simpātijas un antipātijas – neignorē tās!


3. Virzies no lejas uz augšu
Bērnu istabā ir pieci plaukti, bet viss tāpat mētājas uz grīdas? Tam var būt labs iemesls – gluži vienkārši grīda ir tā vieta, kas ir vistuvāk mazam bērnam. Bērna istabas organizācijai jāsākās zemākos līmeņos – grīdā, zemos plauktos, un pēc tam jāvirzās uz augšu, bet ne otrādi.

 

Kastes un grozi ir neaizvietojami ikvienas istabas sakopšanā, un tas ir labs pirmais solis pie telpas organizācijas FOTO: Pixabay.com


4. Izvēlies mēbeles ar papildu funkcijām
Lai bērna mantas nemētātos, kur pagadās, istabā jābūt pietiekami daudz vietu mantu glabāšanai. Ja telpas izmēri to atļauj, istabā var izvietot plauktus, dažādus konteinerus u.tml., taču itin bieži bērnu istaba ir samērā maza. Risinājums – mēbeles ar iebūvētām kastēm, piemēram, bērnu gulta ar izvelkamajiem skapīšiem pamatnē. Šādas mēbeles nosit divus zaķus ar vienu šāvienu – parādās papildu vieta mantu glabāšanai un kastes tiek izvietotas tuvu grīdai, tātad – tuvāk bērna aktivitāšu līmenim.


5. Izvēlies un izvieto plauktus pareizi
Augstiem plauktiem nav ko darīt bērnu istabā, jo bērns gluži vienkārši tos nesasniegs. Daudz efektīvāk ir izvietot telpā vairākus nelielus sienas un grīdas plauktiņus un iedalīt katram plauktam savu mantu kategoriju – grāmatplaukts, rotaļlietu plaukts, plaukts ar bērna hobija priekšmetiem utt.


6. Neaizmirsti par kastēm un groziem
Kastes un grozi ir neaizvietojami ikvienas istabas sakopšanā, un tas ir labs pirmais solis pie telpas organizācijas – ja mantas nemētājas uz grīdas un virsmām, bet ir saliktas vismaz grozos, tas jau ir labs panākums.


7. Zonē istabu
Jo izteiktākas vizuālas robežas starp darba un atpūtas zonām, jo vieglāk uzturēt tās kārtībā. Telpas zonēšanai var izmantot krāsas, mēbeles un interjera aksesuārus, piemēram, paklājus un pufus.

 

FOTO: Pixabay.com


8. Izmanto birkas un norādes
Par spīti stereotipam, daudziem bērniem patīk ievērot noteikumus, ja tie ir interesanti. Uzlīmes, norādes, birkas uz konteineriem un plauktiem sniedz savu artavu kārtības uzturēšanai. Protams, šī viltība strādā tikai tad, ja birku vizuālais noformējums ir līmenī – ja šaubies par savām mākslinieciskām spējām, droši iesaisti norāžu radīšanā savus bērnus!


9. Rādi piemēru
Grūti pārliecināt bērnu uzturēt istabu kārtībā, ja pārējais dzīvoklis atgādina noliktavu. Uzvedības modeļus bērni iemācās no vecākiem, tāpēc tiem, kas vēlas kārtību ilgtermiņā, nāksies reorganizēt ne tikai vienu istabu, bet visu mājokli.


Visu nepieciešamo bērna istabas labiekārtošanai, tai skaitā bērnu gultas, galdus un citas mēbeles un interjera priekšmetus vari iegādāties vienuviet – 1a.lv interneta veikalā. 1a.lv piedāvā vairākas piegādes un apmaksas iespējas, ērtu meklēšanu un preču salīdzināšanu – ienāc un sper pirmo soli pie uzslavējamas kārtības bērnu istabā!