Kā iekārtot istabu, ja tā jādala diviem bērniem?

Ne visām ģimenēm ir iespēja iegādāties plašu dzīvokli vai māju, kurā katram bērnam paredzēt savu istabu. Kā to iekārtot, ja viena istaba jādala diviem bērniem?

Iekārtojot vienu bērnistabu diviem, ir svarīgi padomāt gan par to, lai bērniem būtu katram sava privātā telpa, gan arī vieta, kur spēlēties kopā.

FOTO: Shutterstock.com

Iekārtojot vienu bērnistabu diviem, ir svarīgi padomāt gan par to, lai bērniem būtu katram sava privātā telpa, gan arī vieta, kur spēlēties kopā.

Par to, kas jāņem vērā, iekārtojot vienu istabu diviem bērniem, stāsta  IKEA Latvija interjera nodaļas vadītāja Baiba Freija.

 

           Pirmajā vietā drošība un ērtība

  •    Drošība ir galvenais noteikums, iekārtojot bērnistabu un izvēloties mēbeles, rotaļlietas un rotājumus. Mēs zinām, ka reizēm bērni izmanto mēbeles visai radošos un neparastos veidos, un tas ir jāņem vērā, radot mēbeles. Labi iegādāties mēbeles, gaismas ķermeņus un rotaļlietas, kas radītas īpaši domājot par bērnu drošību.
  •     Iekārtojot bērnistabu, izvērtējiet un plānojiet to no bērna skatpunkta. Tas nozīmē, ka visiem plauktiem, pakaramajiem, mēbelēm un mantu uzglabāšanas vietām jābūt bērnam viegli aizsniedzamām un viņa acu augstumā. Ja nepieciešams, var izmantot īpašas trepītes, kas kalpo arī kā krēsls un palīdzēs aizsniegt augstākus plauktus. 
  •     Bērnu istabas iekārtošanai iesakām izmantot tikai bērniem domātas mēbeles, paklājus, tekstilizstrādājumus. Bērniem domātās mēbeles un rotaļlietas tiek pārbaudītas un sertificētas saskaņā ar noteiktām prasībām un balstoties uz iespējamo bērnu uzvedību, piemēram, rotaļlietaām jāspēj izturēt plēšanas testus, savukārt mēbeles jābūt krāsotām tikai ar drošu krāsu.
  •   Iekārtojot istabas, jāatceras, ka mēbeles ir jāsaliek un jāizmanto tikai tā, kā norādīts instrukcijā. Izkārtojot mēbeles, pārliecinieties, vai tās neradīs briesmas bērniem - vai bērni no mēbelēm nevar nokrist, iesprūst un vai neuzgāzīs tās sev virsū. Visu, ko var, ieteicams, papildus piestiprināt pie sienas.  
  •   Nav ieteicams likt mēbeles pie logiem, it īpaši bērnu istabā. Ja no tā nevar izvairīties, tad jāparūpējas, lai logs būtu aizslēgts un bērns nevarētu to atvērt.
  •   Žalūzijām vajadzētu būt bez regulēšanas striķīšiem, vismaz bērnu istabā. Tur drošāka izvēle būs aizkari.
  •    Ieteicams neizvēlēties kaitīgus vai indīgus istabas augus. Bērnu istabā dzīvi augi vispār nav ieteicami, lai bērniem nerastos vēlme tos pagaršot.
  •   Gaismekļiem, kuri domāti bērniem, vajadzētu būt no drošiem, neplīstošiem materiāliem, piemēram, no plastmasas, papīra vai metāla, tāpēc, piemēram, galda lampa ar stikla kupolu nebūs laba izvēle bērnistabai. Elektrības vadiem un kontaktligzdām visā mājā vajadzētu būt sakārtotiem, izolētiem un pēc iespējas labāk noslēptiem.

     

Iekārtojot bērnistabu, izvērtējiet un plānojiet to no bērna skatpunkta. Tas nozīmē, ka visiem plauktiem, pakaramajiem, mēbelēm un mantu uzglabāšanas vietām jābūt bērnam viegli aizsniedzamām un viņa acu augstumā.

 

         

          Lai gaumīgi un privāti

  •     Istaba būs ne tikai droša, bet arī gaumīga, ja mēbeles un citus risinājumus izvēlēsieties no vienas mēbeļu sērijas. Galvenais princips – lai mēbeles un mantas būtu radītas tieši bērniem un atbilstoši sertificētas. 
  •    Jāņem vērā, ka katram no bērniem ir savas intereses un privātās lietas, kurām ir jāatvēl norobežota vieta – ierīkojiet katram bērnam savu personīgo skapīti vai atvilktni, kur viņš var glabāt savas lietas.
  •  Istabā jāparedz katram savs stūrītis, kur bērns var atpūsties un būt netraucēts (piemēram, divstāvu gulta). 
  • Bērnistabu nevajadzētu pieblīvēt ar mēbelēm - jāatvēl vieta bērnu aktivitātēm un spēlēm, piemēram, istabas vidū vai kādā no stūriem. Atcerieties, ka istabā dzīvos bērni, tāpēc iekārtojumā izvēlieties bērnu iecienītākās krāsas un interesantas formas, lai viņiem būtu prieks uzturēties savā telpā.
  • Ja katram bērnam ir atšķirīga gaume, bērnistabu var sadalīt, izmantojot sienas krāsu un grīdas segumu. Labi izskatīsies, ja katra bērna istabas daļa (siena un grīda) būs viņa iemīļotajā krāsā – tā katrs varēs izveidot savu pusi pēc savas gaumes. 
  • Ja istaba nav pietiekami liela, lai varētu to dalīt divās daļās pēc katra bērna gaumes, tad var visu istabu izkrāsot gaišos, neitrālos toņos, piemēram, bēšā krāsā, un izvēlieties vienkāršas un neitrālas mēbeles. Tad katra bērna individuālo gaumi var izpaust detaļās – gultas veļā, spilvenos, lampu abažūros, kā arī likt pie sienas rāmīšus ar katra bērna mīļāko multeņu varoņu vai dzīvnieku attēliem. 
  • Droši ņemiet vērā bērnu vēlmes, izvēloties katram tādu gultu, kas viņam patīk un pārējo istabas iekārtojumu pielāgojot šai galvenajai mēbelei.

 

Reklāma
Reklāma

Droši ņemiet vērā bērnu vēlmes, izvēloties katram tādu gultu, kas viņam patīk un pārējo istabas iekārtojumu pielāgojot šai galvenajai mēbelei.

 

  •  Istabas iekārtojumā noteikti jāņem vērā bērnu intereses. Ja abiem bērniem ir vienādas intereses, noteikti var ierīkot kopīgu spēļu galdu vai spēļu vietu. Ne viss ir strikti jāatdala. Piemēram, māsām var izveidot kopīgu “skatuvīti”, kur var rīkot priekšnesumus vecākiem un spēlēties. Savukārt zēniem patiks kopīga rotaļu auto trase vai paklājs, uz kura attēlotas ielas un ceļazīmes.  
  • Ja ģimenē aug māsa un brālis ar dažādām interesēm, abu bērnu telpu var dažādos veidos sadalīt, lai viena intereses netraucētu otram. Piemēram, KALLAX skapis gan norobežos katra bērna telpu, gan tajā varēs salikt mantas un grāmatas. Pie šī skapja var piestiprināt arī darba virsmu, izveidojot ļoti funkcionālu, bet norobežotu darba vidi.
  • Ja bērniem ir maza gadu starpība, tātad arī augumu starpība nebūs liela, tāpēc var izmantot vienu galdiņu ar diviem krēsliem, pie kura abi varēs darboties reizē. Mazākā telpā noderīgas būs IKEA pieejamās gultas, kuras var pārtapt par divām, izvelkot papildu guļvietu kā lielu atvilktni.
  • Ja bērniem ir liela gadu starpība, atkal ir jādomā par bērnu atšķirīgajām interesēm. Piemēram, lielākajam ir jāiekārto mācību stūrītis ar ērtu galdu, bet jaunākajam vajadzētu atvēlēt vietu spēlēm. Iekārtojot skapi ar dažāda augstuma plauktiem vai atvilktnēm, mazākajam jāpiešķir zemākie, bet vecākajam – augstākie plaukti. Jo lielāka gadu starpība ir bērniem, jo būtiskāk ir izveidot katram savu privāto telpu.
  • Svarīgi izvēlēties mēbeles, ko varētu pielāgot bērna garumam. IKEA ir radīta mēbeļu sērija STUVA, kas “aug” kopā ar bērnu – to var paplašināt un pagarināt, bērnam izaugot garākam.

     


         
          Kā rīkoties, ja bērnu istaba ir neliela?

  • Viena no praktiskākajām mēbelēm šādos gadījumos ir divstāvīgā gulta, kas neaizņem daudz vietas. IKEA piedāvā arī divstāvīgās gultas, kur otrajā stāvā ir gulta, bet pirmajā – darba galds un plauktiņi. Piemēram, FRITIDS mēbeļu sērijas gulta apvieno sevī ne vien guļvietu, bet arī vietu mācībām un mantu glabāšanai. 
  • Katra bērna privāto telpu arī nelielā istabā var nodalīt ar jau minētajiem KALLAX skapjiem, kam var piekļūt no abām pusēm. Tāpat var izmantot arī citus paņēmienus privātās telpas radīšanai, piemēram, aizkarus, ko var aizvilkt ciet, kad bērns vēlas pabūt viens. Tie aizņem maz vietas, nemaksā dārgi un radīs istabā mājīgu noskaņu.