Veicamie darbi ziemciešu dobē vasaras vidū. Noderīgi dārzkopes padomi

Puķu audzētāja Sanita Reinberga no Talsu puses stāsta, kādi darbi veicami puķu dobē vasaras vidū.
Ir virkne darbu, kas palīdzēs ne tikai atlikušo vasaru baudīt dārza skaitumu, bet parūpēsies arī par augu ziedēšanu nākamajā sezonā.

FOTO: Shutterstock.com

Ir virkne darbu, kas palīdzēs ne tikai atlikušo vasaru baudīt dārza skaitumu, bet parūpēsies arī par augu ziedēšanu nākamajā sezonā.

Ieteicamie dārza darbi jūlijā / augustā:

 

  • Ja augu sāk laistīt, tas jādara regulāri. Ja mitruma maz, augs pats dosies pēc tā dziļumā, mēģinās izdzīvot. Ja sāk laistīt, saknes attīstīsies virspusē un tas paļausies uz kopēju.
  • Patlaban svarīgi nogriezt vecos ziedus, paīsināt vai izgriezt dzinumus. Apgriešana tūliņ pēc noziedēšanas daudziem ziediem var veicināt atkārtotu uzziedēšanu, piemēram, delfīnijām.
  • Dažus augs var nogriezt pavisam zemu vai saīsināt dzinumus. Piemēram, salvijas tagad var apcirpt zemu, lai ataug. Kaķumētrām var saīsināt dzinumus vai apgriezt. Helēnijām un monardām vēlams nogriezt vecos ziedus, lai neveido sēklas, bet raisa jaunus ziedus. Apfrizē arī noziedējušos dekoratīvos pelašķus.
  • Vislabāk augus apgriezt pamazām, visu sezonu pa ziedkopai, izgriežot pa dzinumam vai to saīsinot. Tad tie atjaunojas harmoniskāk.
  • Vasaras otrā pusē ziemcietēm noteikti vajadzēs dot rudens mēslojumu. Vislabāk to dot šķidrā veidā ar laistāmo ūdeni, nevis nobērt granulas. Jāatceras, ka šķidrais mēslojums augiem ir kā sistēma cilvēkam – iedarbojas momentāni. Granulas ir kā tablete – labums jūtams daudz lēnāk.
  • Populārie dekoratīvie sīpoli ar lielajām galvām ir gatavi, lai tos pārstādītu. Patlaban tie jau sāk zaudēt savu dekorativitāti un nokalst, taču vēl ir labi redzami, tāpēc viegli atrast arī sīpolu. Ja dobi izravē un aizvāc sausos lakstus, bet pārstādīt nepagūst, sīpola augšanas vietu atzīmē ar kociņu. Parasti sīpolus pārstāda augustā, taču šogad viss dārzā notiek straujāk.
  • Dekoratīvie sīpoli var augt dobē bez pārstādīšanas, taču tad tiem galvas nebūs tik lielas. Sīpoliem, kam ziedu bumbiņas mazākas, tas nav tik svarīgi. Taču sīpoliem ar lielajām galvām pazemē viena sīpola vietā ir izveidojušies divi, kurus var atdalīt. Nākamgad jau var iegūt divas lielas sīpolu bumbas. Sīpolus Sanita pārstāda tūliņ pēc izrakšanas.

 

Reklāma
Reklāma

Avots: Inita Šteinberga, LA.lv

Saistītie raksti