Kāpēc jāattīra tīrs ūdens?

Liela daļa iedzīvotāju ikdienas vajadzībām lieto krāna ūdeni. Tomēr dzeramais ūdens no centrālajiem ūdenskrāniem var saturēt mehāniskus piemaisījumus. Kāpēc jāattīra tīrs ūdens?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ne viss ir tā, kā izskatās. Tas attiecas ne tikai uz fotogrāfijām no saviesīgiem pasākumiem, bet arī uz glāzi, kurā tikko ieliets krāna ūdens. Vai tiešām tas ir tīrs vai tomēr papildus vēl jāattīra?
Atbilde ir vienkārša – attīrot ūdeni, jūs saglabājat veselību, saudzējat savu sadzīves tehniku un ietaupāt arī naudu. Ir jāapzinās, cik svarīgi ir uzturā lietot tīru ūdeni – jo tikai tāds ūdens nodrošina mums labsajūtu un veselību.


 

Liela daļa iedzīvotāju ikdienas vajadzībām lieto krāna ūdeni. Tomēr dzeramais ūdens no centrālajiem ūdenskrāniem var saturēt mehāniskus piemaisījumus, tajā skaitā – dažādus metālus, organiskos savienojumus, pat antibiotikas, hlora savienojumus utt., tāpēc ir vērts atcerēties, ka pozitīvi uz cilvēka organismu iedarbojas tikai tīrs dzeramais ūdens.

Centrālā ūdensvada ūdens tiek attīrīts līdz noteiktām normām – tas ir tīrs un gatavs lietošanai. Tomēr pirms nonākšanas dzīvokļa ūdenskrānos tas vairāku kilometru garumā plūst pa caurulēm, kuras bieži vien ir gadu desmitiem vecas un kurās nokļūst arī dažādi nevēlami piemaisījumi. Un tie nodara kaitējumu gan cilvēka veselībai, gan sadzīves tehnikai.

 

 


Arī privātmājās, kuru iedzīvotāji lieto ūdeni no savas akas, tā kvalitāte ne vienmēr ir iepriecinoša. Tā kā ūdens kvalitātes analīzes nav lētas, iedzīvotāji reti veic akas ūdens pārbaudi. Tāpēc pastāv risks, ka ūdens kvalitāte var mainīties, cilvēkiem to pat nepamanot.

Tomēr, lai justos droši un uzlabotu ūdens kvalitāti, ir pieejama uzticama un lēta metode, kas Rietumeiropā un Amerikā tiek izmantota jau sen – proti, ūdens filtrēšana.

 

Attīrīšana ne tikai uzlabo ūdens garšas īpašības, bet arī ļauj ietaupīt resursus ūdens sildīšanā un cauruļvadu apkopē. Jūsu mājas santehnika netiks bojāta, jo ūdenscaurulēs vairs neveidosies rūsa, un veļa pēc mazgāšanas paliks balta, neiegūstot pelēku vai dzeltenīgu nokrāsu.


Dzeramais ūdens mājās

Lai arī izklausās paradoksāli – ūdens sastāvs, kas piemērots un pat nepieciešams cilvēka organismam, var būt nevēlams mājsaimniecībā, jo tam var būt negatīva ietekme uz sadzīves tehniku un apģērbu. Un otrādi – piemēram, ilgstoši dzert destilētu ūdeni, tas ir, ūdeni, kas ir pilnībā attīrīts un nesatur ne gramu sāls, arī nedrīkst, jo tādējādi no cilvēka organisma tiek izskaloti nepieciešamie sāļi. Veselības aizsardzības speciālisti norāda, ka dzeramajā ūdenī obligāti jābūt kalcijam un magnijam, un to lieliski iespējams nodrošināt ar speciālu ūdens filtru, ko piedāvā ūdens filtru ražotājs Aquaphor.

 

Aplūkosim atšķirīgas ūdens attīrīšanas iespējas un to atbilstību konkrētām vajadzībām!

 

Vienkāršākais risinājums
Pats vienkāršākais un ātrākais risinājums mājsaimniecībā vai birojā, ja tūlītējai lietošanai nepieciešami viens līdz divi litri ūdens, ir ūdens filtra krūze. Šādā krūzē, kas aprīkota ar speciālu filtru, ūdens tiek attīrīts no 44 piesārņojuma veidiem – tajā skaitā hlora, svina, pesticīdu un eļļas daļiņām. 


Lai nodrošinātu cilvēka organismam tik nepieciešamo magniju ūdens sastāvā, Aquaphor piedāvā speciālo moduli B25 MG. Filtrs, kas satur perlamutra dolomītu, attīra ūdeni no organiskā un kaitīgā piesārņojuma un vienlaikus bagātina ūdeni ar magniju. Šis modulis ir lielisks, ļoti ērts un veselīgs veids, kā ik dienas, pat īpaši par to nedomājot, uzņemt magniju un atjaunot šīs būtiskās minerālvielas līdzsvaru organismā. Turklāt svarīgi, ka modulis B25Mg+ der arī citu ražotāju filtru krūzēm. 

Ērti un viegli
Lai nostiprinātu ieradumu dzert ūdeni, padarot šo procesu daudz patīkamāku un ērtāku, Aquaphor piedāvā jaunākās paaudzes Onyx filtru krūzes. Tās ir skaistas un ergonomiskas – krūzi ir ērti un viegli turēt rokās pat ar 4,2 litriem ūdens. Filtrējošais modulis efektīvi attīra ūdeni no mehāniskajiem piemaisījumiem, liekā hlora un cita kaitīgā piesārņojuma un tajā pašā laikā saglabā ūdens derīgās īpašības. Šāda ūdens lietošana uzturā ir lielisks veids, kā rūpēties par sevi ik dienas.
Jauno Onyx krūzi ar magnija filtriem var nopirkt visā Latvijā. Vairāk informācijas šeit.
 

Reklāma
Reklāma

Ilgstoši dzert destilētu ūdeni, tas ir, ūdeni, kas ir pilnībā attīrīts un nesatur ne gramu sāls, arī nedrīkst, jo tādējādi no cilvēka organisma tiek izskaloti nepieciešamie sāļi. Veselības aizsardzības speciālisti norāda, ka dzeramajā ūdenī obligāti jābūt kalcijam un magnijam.


Liela ģimene 
Ja ģimene ir liela un tās saimnieces mīļākā nodarbe ir ēstgatavošana, ir vērts apsvērt iespēju iegādāties atsevišķu filtru tieši ūdenskrānam – filtrs ir savienots ar centrālo ūdensvadu, un to novieto zem izlietnes. Pie šādiem ūdens filtriem pieder, piemēram, Aquaphor Chrystal H, kam ir ļoti augsta attīrīšanas spēja. Šī jaunās paaudzes filtra uzstādīšana ir vienkārša, apkope – ērta un neprasa ievērojamas izmaksas.

Lai iegūtu vislabāko rezultātu ūdens attīrīšanā, noderēs reversā osmozes sistēma DWM101 (Aquaphor MORION M). Tā ir piemērota ūdens filtrēšanai un mīkstināšanai; noturība pārsniedz 4...5 meq/l. Jūs iegūsiet dzeramo ūdeni, kas būs ne tikai attīrīts, bet arī bagātināts ar dabiskajām minerālvielām. Garša un kopējā kvalitāte nebūs zemāka kā pudelēs pildītajam ūdenim, bet izmaksas noteikti būs mazākas. Turklāt šāds ūdens būs vērtīgāks un veselīgāks. Vairāk informācijas par Aquaphor MORION skatiet šeit.
 

 

Māja
Tiem, kam ir lielākas finansiālās iespējas un kas vēlas izmantot tīru ūdeni visā mājā, ir vērts padomāt par kompleksu ūdens attīrīšanas sistēmu (piemēram, filtri pagaidu attīrīšanai + Waterboss 700/900 + Morion). Šī izvēle pirmām kārtām jānosaka tam, kādas kvalitātes ūdens ienāk jūsu mājā. Pašattīrošais ūdens filtrs (ekspluatācijas periods 10 gadu) attīra ūdeni no dzelzs, savukārt ūdens mīkstinātājs Waterboss aizsargā sadzīves tehniku, pilnībā atrisinot problēmas, kas saistītas ar augstu dzelzs saturu ūdenī.
Reversās osmozes sistēma Morion attīra dzeramo ūdeni gandrīz no jebkāda piesārņojuma.

 


Ekonomija un vieglāka dzīve
Attīrīšana ne tikai uzlabo ūdens garšas īpašības, bet arī ļauj ietaupīt resursus ūdens sildīšanā un cauruļvadu apkopē. Jūsu mājas santehnika netiks bojāta, jo ūdenscaurulēs vairs neveidosies rūsa, un veļa pēc mazgāšanas paliks balta, neiegūstot pelēku vai dzeltenīgu nokrāsu. Arī ūdens būs vajadzīgās konsistences un ar patīkamu aromātu.
Šī ūdens attīrīšanas sistēma ir kompakta, uzticama un ekonomiska, tā ir vienkārši uzstādāma un apkopjama.

Esiet saprātīgi un pieņemiet pareizos lēmumus, plānojot jaunu māju vai tās pārbūvi, pasūtot virtuves mēbeles un iekārtas, – neaizmirstiet ieplānot vietu ūdens filtram! Tas noteikti ir nepieciešams, jo ūdens filtrs atvieglos jūsu turpmāko dzīvi.

Veikalus, kur var nopirkt gan jauno Onyx krūzi ar magnija filtriem, gan citus Aquaphor ūdens filtrus, atradīsiet šeit.
 

Ūdens problēmas

Problēma 1
Augsts dzelzs saturs padara ūdeni duļķainu un dzeltenīgu. Šāda ūdens lietošana sabojā it visu – gan flīzes, gan dažādas virsmas, gan santehniku. Turklāt veļa no tā kļūst dzeltenīga.

 

Problēma 2
Ūdens cietība
Ūdeni cietu padara tajā izšķīdušie kalcija un magnija sāļi. Ciets ūdens rada gan aizkaļķošanos sadzīves tehnikai (veļas, trauku mazgājamām mašīnām, tējkannām, gludekļiem), gan nosēdumu veidošanos uz traukiem un virsmām. Ciets ūdens samazina arī ziepju un mazgāšanas līdzekļu iedarbību, un tie jālieto vairāk. Mazgājot veļu mīkstā ūdenī, vajag uz pusi mazāk šo līdzekļu. 

 

Problēma 3
Ūdenim, kas ir ar augstu mangāna saturu, veidojas melnas nogulsnes, kas bojā gan veļu, gan izlietni un vannu.

 

Raksts tapis sadarbībā ar Westaqua Distribution.