INTERESANTI! Kokvilnas veidi un izmantošana

Kokvilna ir šķiedra, kuru iegūst no kokvilnas auga. No kokvilnas šķiedras iegūst izturīgus, siltumnoturīgus, valkāšanai ērtus un veselīgus audumus. Kokvilnas audumi ir ļoti absorbējoši, kas padara tos īpaši pievilcīgus valkāšanai karstā laikā. Tie paši par sevi nav sildoši, tādēļ ir iecienīti vasaras apģērbu izgatavošanai un arī darba apģērbiem. Kokvilnas auduma kvalitāte ir atkarīga no šķiedru garuma, tīrības un apstrādes metodēm.

Kokvilnas šķiedru audumu ražošanā izmanto gan tīrā veidā, gan kombinējot ar ķīmiskajām šķiedrām, piemēram, elastānu, poliesteru, u.c.

FOTO: Shutterstock.com

Kokvilnas šķiedru audumu ražošanā izmanto gan tīrā veidā, gan kombinējot ar ķīmiskajām šķiedrām, piemēram, elastānu, poliesteru, u.c.


Kokvilnas audumi diezgan izteikti burzās un mazgājot var sarauties, tādēļ pirms piegriešanas un šūšanas, ļoti vēlams tos izmazgāt vai vismaz kārtīgi apstrādāt ar tvaiku, gludinot. Lai uzlabotu materiāla īpašības, kokvilnu mēdz īpaši apstrādāt – merserizēt. Šīs apstrādes rezultātā kokvilna nezaudē savas dabiskās īpašības - tā kļūst mīkstāka, zīdaināka, tač paliek tikpat stipra, nezaudē krāsu mazgāšanas procesā, mazāk burzās un nesaraujas.


Kokvilnas šķiedru audumu ražošanā izmanto gan tīrā veidā, gan kombinējot ar ķīmiskajām šķiedrām, piemēram, elastānu, poliesteru, u.c.


Kokvilnas izmantošana
Kokvilna tiek izmantota praktiski visu veidu tekstilizstrādājumu ražošanā sākot ar pamatapģērbiem līdz pat mēteļiem. Lielākā daļa tomēr tiek izmantota, lai izgatavotu vīriešu apģērbus, taču 70% no visa kokvilnas apjoma tiek izmantota džinsu, kreklu un apakšveļas ražošanā. 


Kokvilnas veidi un to izmantošana.

Vienkārša un plāna (arī ar apdruku).Gaisīga un viegli šujama. Visbiežāk izmantota, lai šūtu kreklus, blūzes un kleitas. 

Poplīns ir cieši austa kokvilna ar satīnam līdzīgu izskatu. Labas kvalitātes audums, kuru ir viegli šūt un uzturēt. 

Kokvilnas trikotāža. Stiepšanās šo audumu padara ideāli piemērotu t-krekliem, ikdienas kleitām un naktsveļai.  

Matēta kokvilna (flīss). Flīss ir ideāls audums siltiem džemperiem. Matētā kokvilna ir mīksta un plīša virsma saglabā siltumu. 

Frotē audums. Frotē audums ir nedaudz cietāks un mazāk mīksts. Tam ir augsta uzsūkšanās spēja, tāpēc tas tiek pielietots dvieļu, peldmēteļu un pludmales apģērbu ražošanā. 

Flanelis. Flanelis ir pūkains audums, taču tas nav staipīgs. To galvenokārt izmanto naktsveļai un krekliem. 

Velvets. Šis kokvilnas audums ir ar samtainu, taču grumbuļainu tekstūru. Izturīgs un viegli šūt. Tas ir ideāls audums ziemas apģērbu šūšanai. 

Caurspīdīga kokvilna. Caurspīdīga kokvilna ir ļoti smalka un caurredzama. Tiek izmantota oderēm vai plāniem vasaras apģērbiem.  

Reklāma
Reklāma

Kokvilnas saržs. Biezs un izturīgs audums, ideāls darba apģērbam. 

Džinsi. Biezs audums, no kura šuj bikses, jakas, darba apģērbus.  

Kokvilnas kopšana
Baltus kokvilnas audumus var mazgāt ļoti karstā ūdenī – līdz pat 95˚C un, nepieciešamības gadījumā, drīkst izmantot balinātāju. Krāsotiem kokvilnas audumiem jāievēro mērena temperatūra, jo tas ietekmē krāsas kvalitāti.


Pērkot gatavus izstrādājumus, noteikti jāpievērš uzmanība mazgāšanas norādījumiem. Ieteicamā mazgāšanas temperatūra krāsotiem kokvilnas audumiem ir 40 – 50˚C


Krāsotiem kokvilnas audumiem rekomendējam izmantot veļas pulveri, kas paredzēts krāsainu izstrādājumu mazgāšanai. Jāraugās, lai mazgāšanas līdzekļi būtu bez balinātāja.


Krāsotu kokvilnu (nemerserizētu) nav ieteicams žāvēt tiešos saules staros – jo krāsa var izbalēt.


Ieteicams kokvilnas izstrādājumus gludināt, kamēr tie vēl mazliet mitri. Jo košāka auduma/tērpa krāsa, jo vairāk tiek rekomendēts gludināt to no kreisās puses.


Nav ieteicams veļas žāvētājā žāvēt līdz pilnīgai izžūšanai, jo tad iegūtās burzījuma līnijas vairs nebūs iespējams izgludināt. Gludināšanai ieteicamā temperatūra 160-200˚C.

 

Avots: www.audumi.lv