Kā saglabāt mitrumu piekaramajā grozā?

Svarīgi, lai augsne nekad nekļūtu pilnīgi sausa. Kaut arī augus iespējams atdzīvināt, tomēr, ja tie vīst bieži vai ilgi, augi tā īsti nekad neatkopsies. 

Ja augsne grozā ir pilnīgi izžuvusi, bet vēl cerat, ka augus ir iespējams atdzīvināt, noņem grozu un novieto to ēnā, cik drīz vien iespējams.

FOTO: Shutterstock.com

Ja augsne grozā ir pilnīgi izžuvusi, bet vēl cerat, ka augus ir iespējams atdzīvināt, noņem grozu un novieto to ēnā, cik drīz vien iespējams.

 

Mitruma zuduma mazināšana
Paliktņa vai polietilēna plēves ievietošana groza pamatnē palīdz mazināt ūdens iztvaikošanu, pirms komposts pagūst to absorbēt. Biezs izklājums, kas veidots no kokosa šķiedrām vai oderējamā materiāla, pasargā saknes no augstas temperatūras, kā arī samazina mitruma zudumu. Izklāj grozu tā, lai izklājums paceļas vismaz 2,5 cm virs augsnes līmeņa, lai ūdens neaiztecētu no virsmas, bet pagūtu iesūkties un sasniegt augu saknes.


Augsnei var arī pievienot ūdeni uzsūcošās granulas. Tās absorbē un uzkrāj ūdeni, bet atgriež to augsnē, kad tā ir izžuvusi. Izlasi instrukciju uz granulu iepakojuma, kur norādīts, vai tās jāpievieno augsnei sausas vai samitrinātas. Neber tās vairāk kā norādīts. Dažkārt tās jau ir iestrādātas veikalā nopērkamajā substrātā. Labu efektu dod arī mulča, kas neļauj mitrumam iztvaikot. Vispiemērotākā ir viegla mulča, piemēram, kakao augļu čaumalas. Ja grozs ir drošs un stiprs, var izmantot mazus oļus. 

 

Drenāžas caurumi
Virs salmiem ieklāta polietilēna plēve palīdz novērst ūdens zudumu, tomēr tajā ir jābūt drenāžas caurumiem. 


Viegla piekļūšana 
Puķugrozu, kuru ir grūti aizsniegt bez saliekamajām kāpnēm, var nolaist uz leju ar trīsi.

 

Reklāma
Reklāma

Sausumizturīgi augi
Izvēloties relatīvi sausumizturīgus augus, īpaši tos, kuriem ir sudrabainas lapas, piemēram, salmenes (Helichrysum petiolare) un pelēko krustaini (Senecio bicolor), arī timiānu, salvijas un pelargonijas, palielinās iespēja, ka piekaramais grozs labi izskatīsies pat tad, ja augsne nedaudz izžūst.

 

Ūdenskrātuve
Var iegādāties speciāli veidotu rezervuāru, kas piegādā augu saknēm ūdeni. Ievieto to augu stādīšanas laikā. Līdzīgi var kalpot arī mazas plastmasas puķupods, no kura pa drenāžas caurumiem ūdens nokļūst pie auga saknēm. 


Atdzīvināšanas metode
Ja augsne grozā ir pilnīgi izžuvusi, bet vēl cerat, ka augus ir iespējams atdzīvināt, noņem grozu un novieto to ēnā, cik drīz vien iespējams. Rūpīgi aplej augus ar lejkannu. Apmēram pēc 10 minūtēm, kad ūdens ir iesūcies, mēģini ievietot visu grozu lielā traukā ar ūdeni. Uzmanīgi to iegremdē, lai augi un augsne neatdalītos no groza, un paturi ūdenī tik ilgi, līdz pārstāj celties burbuļi. Atbalsti grozu uz liela puķupoda vēsā, diezgan ēnainā vietā, lai augi varētu atgūties pirms atgriešanās spilgtajā saulē. 

 

Avots: Pipa Grīnvuda. Ko un kā pareizi darīt dārzā. R.: Zvaigzne ABC