Kā izvēlēties auto akumulatoru?

 
Akumulatoriem ziemā ir ievērojami lielāka slodze, tādēļ dabiski, ka tieši šajā gada laikā rodas visvairāk problēmu ar automobiļa elektroenerģijas krātuvi. Kā rast optimālāko risinājumu, ja nepieciešams mainīt akumulatoru? Kā neapjukt starp preču zīmoliem, samaksājot par  slavenas firmas vārdu, bet tiekot pie nekvalitatīvas preces?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Atbildes uz šiem jautājumiem  palīdz rast Viļņas Ģedimina tehniskās universitātes (VGTU) Autotransporta katedras  Docents dr. Alfrēds Rimkus skaidro, kādi parametri atšķir labu akumulatoru no slikta, un VGTU laboratorijā salīdzināja vairākas automobiļu baterijas.

 

Salīdzinošā pētījuma rezultāti ir negaidīti: nav  būtisku atšķirību, ar kura ražotāja logotipu apzīmēto akumulatoru izvēlēties. 

 

„Izvēloties jaunu akumulatoru, vajadzētu izmērīt baterijas spriegumu (tam nevajadzētu būt  mazākam kā 12,5 volti), palaišanas strāvu un, ja to pieļauj akumulatora konstrukcija, elektrolīta  līmeni virs plāksnēm, kā arī tā blīvumu, kuram jābūt 1,28 g/cm3 iespējams pārbaudīt, jo šobrīd tirgū esošie akumulatori ir pilnībā hermētiski, ar rūpnīcā uzpildītām bateriju sekcijām. Izmērīt auto baterijas tilpumu nav sarežģīti, bet tam nepieciešamas speciālas  ierīces, tādēļ to var izdarīt tikai transporta uzņēmumu speciālisti. Visiem citiem autovadītājiem nākas uzticēties ražotāju profesionālismam un pārdevēju godaprātam,“ atzīst A. Rimkus.

 

Universitātes laboratorijā pārbaudot četru atšķirīgu ražotāju („AD“, „Bosch“, „Exide“ un „Varta“) akumulatoru parametrus, noskaidrojās, ka tie visi, ar pavisam nelielu neprecizitāti, atbilst ražotāju  norādītajiem parametriem. Visticamāk, ka ar zinātnieku ierīcēm fiksētās akumulatoru palaišanas  strāvas un tilpuma atšķirības noteica bateriju nevienādā uzlāde un uzglabāšanas apstākļi. Tomēr visi  auto akumulatori bija pilnībā gatavi darbam. 
 

„AD Baltic“ produktu speciālists Gints Urbēns uzsver, ka kvalitatīva, jauna, auto baterija, kas  pareizi instalēta automobiļa elektrosistēmā, sākot darboties ģeneratoram, sasniedz ražotāja deklarēto  palaišanas strāvu, pat ja ekspluatācijas sākumā fiksēta mazāka amperāža. Taču, ja automobilī  tiks uzstādīts lielāka tilpuma akumulators nekā paredzējuši auto konstruktori, ģenerators to  nekad pilnībā nespēs uzlādēt. Tādā gadījumā ik pēc pāris mēnešiem (īpaši gada aukstajā laikā)  akumulators jāpārbauda un papildus jāuzlādē. 

Reklāma
Reklāma

 

Akumulatoru ražošanas brāķis visbiežāk atklājas 2-3 mēnešu laikā no ekspluatācijas sākuma

 

Gan VGTU zinātnieki, gan ar auto detaļām un remontu saistītie uzņēmēji novērojuši, ka akumulatoru ražošanas brāķis visbiežāk atklājas 2-3 mēnešu laikā no ekspluatācijas sākuma. Ja auto  akumulators pārstāj darboties pēc pusgada, gandrīz vienmēr tas ticis nepareizi lietots vai arī ir kādi bojājumi automobiļa elektroiekārtā, piemēram, nepietiekoši efektīva ģeneratora darbība, enerģijas  noplūde. Objektīvi akumulatora īsa mūža iemesli – vecums un iedarbināšanas ciklu skaits, veido  tikai 10 procentus no gadījumiem, kas piespiež doties jauna akumulatora meklējumos. Līdz pat 90  procentiem akumulatoru bojājumu izraisa paši autovadītāji, pieļaujot ekspulatācijas kļūdas.
 

Daļa autovadītāju nezina, ka lielākā daļa ar atšķirīgām preču zīmēm apzīmēto akumulatoru ražoti vienā un tajā pašā rūpnīcā, pēc identiskas tehnoloģijas, izmantojot vienādus izejmateriālus. Visbiežāk elektrolīta blīvumu nav  Piemēram, „Bosch“, „Varta“ un „AD” akumulatori ir ražoti vienuviet, stipri atšķiras tikai to cena un pārdevēja dotā garantija. Piemēram, firmas „AD“ akumulatoriem tiek dota trīs gadu garantija – par 12 mēnešiem ilgāks laika periods nekā citām kompānijām.