Kā izvēlēties paklāju?

Ziemas spelgonī, kad gribas gribas iepriecināt ar ko mīļu, siltu un omulīgu, viena no populārākajām dāvanām ir paklājs. Praktiska lieta, kas kalpo ilgu laiku un nodrošina, lai uz aukstas grīdas nesalst kājas un bērni var droši spēlēties pa zemi. Tomēr paklājs ir gana nopietns pirkums, tādēļ jāizvēlas ar īpašu rūpību. Uzzini, kādiem kritērijiem jāpievērš uzmanība.

Daudz svarīgāk par cenu ir skatīties uz šādiem kritērijiem: izgatavošanas tehnoloģija, materiāls, saru garums un blīvums.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Daudz svarīgāk par cenu ir skatīties uz šādiem kritērijiem: izgatavošanas tehnoloģija, materiāls, saru garums un blīvums.


“Paklāja cena ne vienmēr norāda uz kvalitāti. Daudzas firmas maldina pircējus, līmētos paklājus slavējot kā vislabākos un tirgojot par stipri augstākām cenām, nekā austajiem paklājiem, lai gan pēdējie ir gan vieglāk kopjami, gan kalpo krietni ilgāku laiku,” stāsta uzkopšanas servisa “Paklāju ātrā palīdzība” vadītājs un paklāju nozares eksperts Jevgēnijs. 
Protams, nevar vadīties arī pēc principa: jo lētāk, jo labāk! Grozies kā gribi, kvalitāte maksā naudu! Arī sadzīves tehniku taču nepērkam vislētāko iespējamo, bet izvēlamies pārbaudītas vērtības, jo zinām – sagādās mazāk kreņķus un ilgāk kalpos. 
Taču daudz svarīgāk par cenu ir skatīties uz šādiem kritērijiem: izgatavošanas tehnoloģija, materiāls, saru garums un blīvums. Lūk, īsumā svarīgākais!


IZGATAVOŠANAS TEHNOLOĢIJA: AUSTS (TAPSĒTS) VAI LĪMĒTS?
Galvenā atšķirība. Gan austo, gan līmēto paklāju gatavo, piepildot pamatni (kanvas audumu) ar neskaitāmiem diedziņiem jeb sariem, atšķiras vien to iestiprināšanas veids. 
Katrs austa paklāja sariņš ir nostiprināts pamatnē ar mezgliņu, tādēļ arī apakšpusē ir redzams zīmējums, tikai bālāks. Līmēta paklāja gatavošanas tehnoloģija ir vienkāršāka. Ar speciālu iekārtu kanvā citu līdzās citai iedur “U” veida cilpiņas, pēc tam apakšā pielīmē vēl vienu auduma kārtu, sarus nostiprinot. Līmētu paklāju ir vienkārši atšķirt no austa, jo tā kreisajā pusē nav redzams zīmējums. 
Izturība. Austie paklāji, protams, ir izturīgāki un kalpo krietni ilgāku laiku, jo katrs sariņš ir nostiprināts pamatnē ar mezgliņu. Savukārt līmētā paklājā sarus notur tikai līme. Ja uz tā izlīst šķidrums, īpaši silta kafija vai tēja, šajā vietā līme var izšķīst un auduma kārtas var viena no otras atlīmēties. Staigājot pa paklāju, aplietajā vietā sari vienkārši nāk laukā. Un pat, ja nekas neuzlīst, līme ar gadiem sāk drupt un tāpat pamatne vietām atlīmējas un sariņi izkrīt, veidojot neglītus kailus laukumus.
Līme sāk drupt arī lielas noslodzes ietekmē, tādēļ līmētais paklājs nav piemērots telpām, kur daudz staigā, bet lieliski kalpos kā dekoratīvs interjera elements. 
Kopšana. Līmētu paklāju kvalitatīvi iztīrīt tā, lai pamatne kaut kur neatlīmējas, praktiski nav iespējams, jo vajadzīga mērcēšana, taču līme ūdenī šķīst. Der tikai sausā tīrīšana, proti, sūkšana, taču ar to mājas apstākļos paklāju perfekti tīru nedabūt. 
Kopvērtējums. Ja nepieciešams paklājs, kas kalpos ilgu laiku, labākā izvēle viennozīmīgi būs austais (tapsētais). Ja nepieciešams lēts pagaidu variants uz laiku līdz diviem gadiem, var iegādāties līmēto.

 

Reklāma
Reklāma


SARU BLĪVUMS: LIELĀKS VAI MAZĀKS?
Galvenā atšķirība. Saru blīvums nozīmē saru skaitu paklāja kvadrātmetrā. Tas visbiežāk variē no 100 tūkstošiem līdz vienam miljonam. 
Saprast, vai paklājam ir liels vai mazs saru blīvums, iespējams, uzliekot īkšķa spilventiņu un žigli kustinot to uz vienu, otru pusi, mēģinot nokļūt līdz paklāja pamatnei. Ja tas izdodas pavisam ātri, blīvums nav liels. Paklājiem ar lielu saru blīvumu pamatni nemaz nav iespējams sataustīt. 
Izturība. Jo lielāks saru blīvums, jo paklājs ir izturīgāks, kalpo ilgāku laiku.
Kopšana. Jo lielāks saru skaits uz kvadrātmetru, jo ciešāk tie ir līdzās cits citam un sarežģītāk dabūt laukā smiltis, putekļus un citus netīrumus, kas starp tiem iekļuvuši. 
Skaņas izolācija. Jo blīvāks paklājs, jo labāk absorbē skaņu. 
Cena. Jo lielāks saru blīvums, jo paklājs loģiski ir dārgāks, jo izmantots vairāk materiāla. 
Sajūtas. Paklāji, kuriem ir mazāks saru blīvums, kamēr jauni, uz tausti šķiet mīkstāki, patīkamāki. Taču tie ātrāk saveļas un noslodzes ietekmē tajos drīzāk iestaigājas taciņas. Blīvāks paklājs ilgāk būs vienmērīgi mīksts.
Kopvērtējums. Ja paklājs nepieciešams telpai, kur nepārtraukti notiek kustība, labāk izvēlēties pēc iespējas blīvāku, lai tas ilgāk kalpotu un neizskatītos nolietots. Taču, ja tas stāvēs istabā, kur reti kāds iegriežas, nav vajadzības pārmaksāt, iegādājoties paklāju ar vislielāko saru blīvumu, jo labi der arī tāds, kuram tas ir salīdzinoši mazs. 


Lasi raksta 2. daļu www.dizainapaklajs.lv un uzzini, vai tev piemērotāks ir sintētiskais vai vilnas, īssaru vai garsaru paklājs.