Kā ziemas krājumiem pareizi saglabāt burkānus

Veselīgi, koši, lēti un garšīgi burkāni ziemas krājumiem ir saglabājami arī mājas apstākļos. Ir īstais brīdis to darīt pareizi.

Burkānus novāc tā, lai pēc iespējas mazāk tas tiktu traumēts.

FOTO: Shutterstock.com

Burkānus novāc tā, lai pēc iespējas mazāk tas tiktu traumēts.

Īstas brīdis novākt burkānus ir tad, kad augsnes temperatūra ir +12 lidz +15 grādu, bet tā kā ne vienmēr iespējams to noteikt, tad par atskaites punktu derēs arī gaisa temperatūra, kas vidējā temperatūra ir +10.


Oktobris ir īstais laiks burkānu novākšanai, jo vairs nav tik silts, lai notiktu veģetācijas process. Laksti vairs nedrīkst būt zaļi.

Saknes novāc tā, lai pēc iespējas mazāk tās tiktu traumētas. Burkānus ar skrāpējumiem, lauzumiem un puvumiem apēd uzreiz vai izmet.

Kad burkāni no vagām ir izrauti, tos liek apžūt un „atpūsties” vēsā vietā. Piemēram, uzglabāšanai piemērotās kastēs zem jumtiņa, lai netiek klāt mitrums. Toties gaiss drīkst būt vēss un pats auksts.  Tādā veidā burkāni labāk saglabā mitrumu.

Izvēloties glabāšanas vietu, vislabāk derēs pagramb ar ļoti labu vēdināšanu. Ideālā uzglabāšanas temperatūra ir 0 līdz + 5 grādi.  Mitrums drīkst būt līdz pat 95%. Burkāniem patīk svaigs gaiss un vēsums.

Pirms glabāšanas burkāniem jānoņem laksti, citādi tiek var kļūt par infkeciju perēkli.  Tas jādara pareizi – pēc iespējas zemāk un griežot burkānu ar lakstiem tā, it kā no tiem mēģinātu izspiest lieko mitrumu.

Burkānus pirms glabāšanas nemazgā.

Uzglabājot, tos vēlams apbērt ar smiltīm, jo tad labāk saglabājas burkāna sulīgums.

Ja jāizvēlas, ar kuru kaimiņu (dārzeni) burkānu labāk uzglabāt, tad blakus lieciet kāpostus, kas arī ir vēsummīļi. Kartupeļiem vajadzīga siltāka  vietiņa.

Toties turiet burkānus tālu no āboliem, kas izdara gāzi – etilēnu. Tā veicina sakņu bojāšanos.
 

Padomi no grāmatas „Zelta mājas grāmata”

Reklāma
Reklāma