Pēc autonomās gāzes apkures sistēmas ieslēgšanas grūtniece saindējas ar tvana gāzi

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas  speciālistu palīdzība bija nepieciešama grūtniecei, kura saindējās ar tvana gāzi pēc tam, kad  mājā, iestājoties vēsākam laikam, bija ieslēgta autonomā apkures sistēma.

Tvana gāzes problēma biežāk ir dzīvokļos ar ērto autonomo apkuri

FOTO: Shutterstock.com

Tvana gāzes problēma biežāk ir dzīvokļos ar ērto autonomo apkuri

 

Anesteziologs – reanimatologs Roberts Stašinskis: „Diemžēl mūsu prognozes tikai  apstiprinās – problēmas ar mājokļu autonomajām gāzes apkures sistēmām joprojām pastāv,  to mēs - ārsti šeit klīnikā redzam jau ilgāku laiku, un par to ir jāsāk runāt skaļāk. Līdzīgi kā  gadījumā, par kuru ziņojām augustā, arī šoreiz runa ir nevis par malkas krāsnīm, kā varētu  domāt, bet gāzes apkures katliem, kurus cilvēki uzstāda gan privātmājās, gan dzīvokļos, un  no kuriem kādu iemeslu dēļ telpās ieplūst indīgā un dzīvībai bīstamā tvana gāze.”
 

Vidēji gada laikā Toksikoloģijas un sepses klīnikā pēc saindēšanās ar tvana gāzi  nonāk ap 100 cilvēkiem. Latvijā visvairāk mirušie akūtas saindēšanās dēļ ir tieši no šīs  indīgās vielas. R. Stašinskis norāda, ka vairumā gadījumu šādas saindēšanās apstākļi  ir saistīti ar ugunsgrēkiem, tomēr regulāri ir situācijas, kad galvenās aizdomas krīt uz  autonomajām apkures sistēmām: „Ir bijuši arī gadījumi, kad no rīta pamostas vairs tikai  viens.”
 

Reklāma
Reklāma

Aktīvi problēmas cēloņu noskaidrošanā iesaistījās šā gada augustā Toksikoloģijas  un sepses klīnikā stacionētās un ar tvana gāzi saindējušās sievietes tuvinieki: „Nekavējoties  sākām meklēt speciālistu, kurš varētu izskaidrot, no kurienes mājoklī varēja rasties šī indīgā  gāze. Pieaicinātais eksperts norādīja, ka tāda vaina esot lielākajā daļā dzīvokļu un māju,  kurās ierīkota gāzes apkure – problēma ir tajā, ka gāzes katls neatrodas atsevišķā katla telpā  ar īpašu gaisa padevi no ārpuses. Tā bija arī mūsu mājā – ar tādu risinājumu mēs šo dzīvokli  iegādājāmies bez aizdomām, ka kaut kas būtu nepareizi. Pieaicinātais eksperts skaidroja,  ka tad, kad ir izsmelti visi skābekļa resursi telpā, kurā ir katls (piemēram, vannas istabā),  sadegšanas process sāk noritēt nepareizi, un veidojas nepareizs sadegšanas galaprodukts –  tvana gāze. Tvana gāze “guļ” tieši telpas lejasdaļā, tāpēc pirmie upuri ir mājdzīvnieki un  gulošie.”
 

Ārsti atgādina, ka tvanam, kas ir indīga un toksiska gāze, nav ne smakas, ne krāsas,  ne garšas, tāpēc pamanīt tā klātbūtni bez īpašiem detektoriem praktiski nav iespējams.  Pirmie simptomi var būt galvassāpes, nogurums, slikta dūša, vemšana un caureja, ko cilvēki  biežāk asociē ar kādu citu problēmu. Tāpēc īpaši svarīgi ir veikt regulāras apkures sistēmas  pārbaudes, to uzticot tikai sertificētiem meistariem, un uzstādīt tvana gāzes detektorus, lai  neriskētu ar savu dzīvību. Ja cilvēkam rodas aizdomas par saindēšanos ar šo gāzi, ir jāatver  logi, lai izvēdinātos telpas, jāizsauc neatliekamā palīdzība un līdz brigādes ierašanās brīdim  pašam iespēju robežās jānokļūst vietā, kur nodrošināts svaigs gaiss.