Kā tikt vaļā no sveču traipiem

Notecējušām svecēm un appilējušiem svečturiem piemīt zināma romantika, taču, kad izkusušais parafīns vai vasks trāpa uz drēbēm, galdauta, grīdas vai mēbelēm, katru gadu atkārtojas viens un tas pats – prātā drudžaini tiek pārcilāti varianti, kā visiedarbīgāk glābt situāciju.

Vispirms pagaidi, kamēr notecējušais šķidrums kārtīgi sacietē. Ja mēģināsi tikt vaļā no mīkstas sveču masas, visticamāk, traipu padarīsi vēl pamatīgāku. Foto: www.larua.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vispirms pagaidi, kamēr notecējušais šķidrums kārtīgi sacietē. Ja mēģināsi tikt vaļā no mīkstas sveču masas, visticamāk, traipu padarīsi vēl pamatīgāku. Foto: www.larua.lv

- Vispirms pagaidi, kamēr notecējušais šķidrums kārtīgi sacietē. Ja mēģināsi tikt vaļā no mīkstas sveču masas, visticamāk, traipu padarīsi vēl pamatīgāku.

 

- Mazus auduma izstrādājumus, piemēram, salvetes vai galdautiņus ieliec saldētavā, lai parafīns vai vasks ātrāk sacietē. Pēc tam to varēsi vienkārši noņemt vai nodrupināt.

 

- Ja traips plešas uz paklāja vai kāda lielāka tekstilizstrādājuma, uzber virsū ledus gabaliņus (tos pašus, ko glabā saldētavā kokteiļiem). Pēc tam sasalušo substanci uzmanīgi atdali un noņem ar nazi vai plānu kūkas lāpstiņu. Savukārt smalkākas drupačas savās ar putekļu sūcēju.

 

- No taukainā traipa, kas pēc sastingušās kārtas noņemšanas palicis audumā, vari mēģināt atbrīvoties gludinot – ja svece bijusi balta. Ņem baltu salveti vai papīra dvieli (vispiemērotākā gan ir dzēšlapa, bet to vairs nevar tik viegli dabūt), liec vairākās kārtās gan zem (ja iespējams), gan virs traipa un gludini tik ilgi, līdz traips iesūcas papīrā.

 

- Ja svece bijusi krāsaina, turklāt audums – sintētisks, tad gan gludināšana var nākt par ļaunu. Tādā gadījumā labāk neriskē un dodies uz ķīmisko tīrītavu.

 

Reklāma
Reklāma

- Tāda pati aukstuma terapija palīdzēs atbrīvoties no parafīna, kas uzpilējis uz stikla un porcelāna svečturiem vai traukiem. Nekādā ziņā neliec šādus priekšmetus trauku mazgājamajā mašīnā! Var gadīties, ka sabojāsi gan mašīnu, gan noteci, ir sevišķi, ja traipi bijuši pamatīgāki. 

 

- Parketa un koka, kā arī citu grīdu notīrīšanai palīgā ņem fēnu. Vispirms sacietējušo parafīnu noņem ar nazi, kā sacīts iepriekš, pēc tam ar fēnu sakarsē traipa vietu un noslauki ar lupatiņu, pēc tam – ar spirtu saturošu šķidrumu, bet ne šķīdinātāju. 

 

Avots: žurnāls "100 Labi Padomi"

www.kasjauns.lv