Neizvēlīgi un izturīgi: augi kāpņu telpām un aizmāršīgiem puķkopjiem

Daudzdzīvokļu māju kāpņu telpās durvis nereti ir slēdzamas, telpas kļūst mājigākas - uz palodzēm var izvietot telpaugus, kuri zaļo visu gadu.

Interesanti, ka visiem šiem telpaugiem ir draudzīga, vienojoša iedarbība uz cilvēkiem - tie mudina uz iejūtibu un sapratni sniegt draudzīgu plecu kaimiņam grūtā brīdī.

FOTO: Shutterstock.com

Interesanti, ka visiem šiem telpaugiem ir draudzīga, vienojoša iedarbība uz cilvēkiem - tie mudina uz iejūtibu un sapratni sniegt draudzīgu plecu kaimiņam grūtā brīdī.

Kāpņu telpās jāaudzē tādi telpaugi, kuri nevīst, ja tiem kaut nedaudz pietrūkst ūdens, kuri pacieš krasas temperatūras maiņas, kurus nav bieži jāpārstāda, kuri reti vai nekad nav jāapgriež, kā arī kuri nav regulāri jāmēslo.


Piemēram, ehinopši (Echinopsis) - kaktusi, kas ātri un viegli pavairojami. Kāpņu telpās audzētie zied katru gadu, jo tur ziemā ir mērens siltums vai pat vēsi -katrā ziņā ne tik silti kā dzīvoklī. Ehinopšiem šajā vēsajā laikā ir miera periods, tāpēc pavasarī tie uzzied. Daudzi, kas audzē to istabā, tā arī nesagaida ziedus, jo kaktuss visu gadu atrodas vienmērīgā siltumā.


Alojes (Aloe) un agaves (Agave) priecē ne tikai ar lapu skaistumu, bet der arī klepus un brūču ārstēšanai (alojes mikstās da|as ar medu), kā ari pret muguras sāpēm (agaves sula ar degvīnu). Alojes noteikti ziedēs katru gadu, jo tām patīk vēsums ziemā. Savukārt agavei labāk neziedēt, jo pēc noziedēšanas lapu rozete iet bojā tāpēc, ka visas barības vielas, kas ir lapās, tiek atdotas ziedam.
Ļoti piemērots augs kāpņu telpā ir naudas koks jeb portulaku krasula (Crassula portulacea) un pēdējos gados modernie naudas kociņi - kokveida krasula (C.arborescens) un sudrabainā krasula (C.argentea), kā arī šķirnes 'Blauer Vogel', 'Gollum' u.c.


Gastērijas (Gasteria) un havortijas (Haworthia) stāda platos, lēzenos traukos, kuros augiem ir vieta plest saknes daudzus gadus. Neīstais jūras sīpols jeb astainā baltstarite (Ornithogalum caudatum) un īstais jūras sīpols jebūras urgineja (Urginea maritima) veidos sīpolu pie sīpola, līdz tie lieksies pāri poda malām.


Sansevjēras (Sansevieria) jeb lidakastes bagātīgi ziedēs un pildīs kāpņu telpu ar naktsvijoļu smaržu. Pušķu hloroffti (Chlorophytum comosum) būs iespaidīgi iekarināmie augi vai ari krāšņos palodzi -stīgas ar jaunajām rozetēm sligs pāri tās malām.


Vēl kāpņu telpā iederas un labprāt aug ziloņkāju jukas (Jucca elephantipes), baltziedu hemantes (Haemanthus albiflos), Mūra krinija (Crinum moorei), nokarenā zebrina {Zebrina pendula), smaržīgā kalizija jeb zelta stiga (Callisia fragrans), eševērijas (Echeveria), sedumi (Sedum) un citi pacietīgie augi.



Avots: žurnāls Dārza pasaule

 

Reklāma
Reklāma