Kas un kā saldētavā jāliek ziemas krājumos? PLUS 3 saldētu produktu receptes

Rudens jau klāt, gaisa temperatūra kļuvusi vēsāka un lietus ir biežs viesis, taču tirgus letes un dārza dobes vēl arvien piedāvā bagātīgu vasaras ražu – ogas, augļus un dārzeņus. Lai šīs bagātības nepazustu līdz ar auksto mēnešu iestāšanos, viens no labākajiem risinājumiem ir saldēšana.
No dārzeņiem šajā laikā īpaši vērtīgi ir rabarberi, cukini un ķirbis – tos ieteicams sagriezt nelielos gabaliņos vai kubiciņos, lai ziemā būtu gatavi zupām, sautējumiem vai cepšanai.

FOTO: Shutterstock.com

No dārzeņiem šajā laikā īpaši vērtīgi ir rabarberi, cukini un ķirbis – tos ieteicams sagriezt nelielos gabaliņos vai kubiciņos, lai ziemā būtu gatavi zupām, sautējumiem vai cepšanai.

“Pareiza saldēšana ir vienkāršs, bet ļoti efektīvs risinājums. Tā ļauj saglabāt vasaras garšu un vitamīnus līdz pat pavasarim, vienlaikus samazinot pārtikas atkritumus un padarot gatavošanu daudz ērtāku,” skaidro Andris Kalniņš, “LG Electronics” produktu treneris. Tāpēc, kamēr vasaras veltes vēl pieejamas, ir īstais brīdis sagatavoties ziemai – sasaldēt ogas, dārzeņus un augļus, lai gada tumšākajos mēnešos uz šķīvja vienmēr būtu mazliet saules un svaiguma.

 

Ko vēl var paspēt sagatavot sezonas noslēgumā?

Lai gan vasaras ogu pīķis jau garām, arī augustā un septembrī ir gana daudz, ko sagatavot ziemai. No augļiem labi piemēroti ir āboli, bumbieri un plūmes – tos var sagriezt gabaliņos un sasaldēt pīrāgiem, kūkām vai kompotiem. Vitamīniem bagātas ir arī aronijas un pīlādži, kas lieliski noderēs ziemas tējām un ievārījumiem, bet der arī sasaldēšanai. Daudzviet dārzos vēl ienākas vēlās avenes, kazenes un pat dažas upeņu šķirnes – tās vislabāk vispirms izklāt uz paplātes vienā kārtā un pēc tam sabērt maisiņos, lai ogas nesalīp.

 

No dārzeņiem šajā laikā īpaši vērtīgi ir rabarberi, cukini un ķirbis – tos ieteicams sagriezt nelielos gabaliņos vai kubiciņos, lai ziemā būtu gatavi zupām, sautējumiem vai cepšanai. Līdzīgi kā vasarā, arī tagad ir vērts parūpēties par zaļumiem: pētersīļi, selerija, baziliks un dilles ir pēdējais brīdis, kad tos sasaldēt. Ērti ir smalki sakapāt un sasaldēt ledus kubiņu formiņās ar nedaudz ūdens vai olīveļļas, lai ziemā vienmēr būtu pa rokai aromātisks papildinājums ēdieniem.

 

Cik ilgi produktus var uzglabāt saldētavā?

Saldētava būtiski pagarina produktu uzglabāšanas laiku, bet arī tur tie nav mūžīgi. Ogas un augļi saglabājas līdz 12 mēnešiem, dārzeņus vēlams izlietot deviņu mēnešu laikā, bet sēnes – sešu mēnešu laikā. Garšaugi kubiņos ar ūdeni vai eļļu var glabāties līdz gadam. Lai nezaudētu pārskatu, katru iepakojumu ir vērts marķēt ar datumu – tā ziemā nebūs jāmin, cik sen konkrētais iepakojums jau stāv saldētavā.

 

Kā pareizi saldēt?

Produktu kvalitāti ietekmē ne tikai tas, ko saldē, bet arī kā tas tiek darīts. Jo ātrāk produkti tiek sasaldēti pēc novākšanas, jo vairāk vitamīnu saglabāsies. Pirms saldēšanas tos vēlams nomazgāt un nosusināt, jo liekais ūdens veido ledus kristālus un bojā struktūru. Ērti ir produktus sadalīt mazākās porcijās, lai vēlāk atkausētu tieši tik daudz, cik nepieciešams.

 

Svarīgs ir arī pats saldēšanas process un temperatūra. Lai pārtika patiešām saglabātos kvalitatīvi, saldētavā vajadzētu būt vismaz -18 °C. Pie augstākas temperatūras, piemēram, -5 °C, produkti gan sasalst, bet tajos veidojas lieli ledus kristāli, kas sabojā garšu un konsistenci, un uzglabāšanas laiks ievērojami saīsinās. Tāpēc vēlams izmantot ledusskapja “Express Freeze” vai līdzīgu ātrās saldēšanas funkciju, kas nodrošina strauju atdzišanu un palīdz saglabāt gan garšu, gan uzturvērtību.

Reklāma
Reklāma

 

Kādus traukus un iepakojumu izvēlēties?

Lai produkti saglabātos kvalitatīvi, svarīgi izvēlēties piemērotu iepakojumu. Nelielām porcijām labi der speciāli saldēšanas maisiņi ar hermētisku aizdari. Ogas un dārzeņus var sasaldēt arī plastmasas trauciņos ar cieši noslēdzamu vāku. Zaļumiem vispiemērotākās ir ledus kubiņu formiņas, bet zupām vai mērču pamatam noder lielākas silikona formas. Stikla burciņas lietojamas tikai tad, ja atstāj nedaudz brīvas vietas šķidruma izplešanās dēļ – citādi pastāv risks, ka tās saplīsīs.

 

Kā vislabāk izmantot sasaldēto?

Ziemā sasaldētie produkti kļūst par īstu palīgu ikdienas gatavošanā. Ogas lieliski iederas smūtijos, kur tās vienlaikus aizstāj ledu un piešķir dzērienam atsvaidzinošu noti. Tās var pievienot arī desertiem, cepumiem vai pankūkām. Augļi būs piemēroti kompotiem, kūkām vai pat ātriem desertiem kopā ar karstu šokolādi. Dārzeņi būs gatavi zupām un sautējumiem, bet garšaugu kubiņi ļaus acumirklī iegūt aromātisku mērci vai pesto.

 

Trīs saldētu produktu receptes 

1. Ziemas smūtijs ar ogām. 

  • Blenderī sablendē sauju sasaldētu melleņu un zemeņu ar banānu un glāzi kefīra vai augu piena. 
  • Pievieno tējkaroti medus.
  •  Rezultāts – vitamīniem bagāts un atsvaidzinošs dzēriens.

 

2. Ātrā zupa ar dārzeņu maisījumu. 

  • Katliņā uzvāri buljonu, pievieno sauju sasaldētu burkānu, zirnīšu un brokoļu. 
  • Pēc desmit minūtēm pievieno sāli, piparus un sasaldētu pētersīļa kubu. 
  • Sātīga un veselīga zupa gatava pusstundas laikā.

 

3. Pesto no sasaldēta bazilika. 

  • Atkausē dažus sasaldētus bazilika kubiņus, pievieno riekstus, cietu sieru un ķiploku, sablendē ar olīveļļu. 
  • Rezultāts – pesto ar īstu vasaras garšu arī ziemas vidū.

Saistītie raksti