Kas ir Kontagiozais mollusks jeb ūdeņainās kārpas?

Kontagiozais mollusks (KM), ko reizēm sauc par ūdeņainajām kārpām, ir ādas infekciju slimība, kas izpaužas kā mazi, uz āru veidoti, rozīgi mezgliņi (papulas) ar bedrīti centrā.

Noņemšanas veidi ietver saldēšanu, veidojuma atgriešanu un iekšdaļas izskrāpēšanu ārā vai lāzerterapiju.

FOTO: Shutterstock.com

Noņemšanas veidi ietver saldēšanu, veidojuma atgriešanu un iekšdaļas izskrāpēšanu ārā vai lāzerterapiju.

 

Reizēm tie var radīt niezi vai nelielas sāpes. Veidojumi var parādīties pa vienam vai grupās. Veidojumi var parādīties jebkur uz ķermeņa – vēdera, kājām, rokām, kakla, dzimumorgānu rajonā, sejas. Inkubācijas periods ir 7 nedēļas pēc inficēšanās. Tas parasti pāriet gada laikā bez rētām. KM izraisa Kontagioza Moluska vīruss. Inficēšanās ar KM notiek tiešā kontakta ceļā, saskaroties ar slimā cilvēka bojāto ādu. Pieaugušie pārsvarā inficējas dzimumceļā. Vīruss var tikt novadīts uz citām ķermeņa daļām arī pašam slimniekam. Saslimšanas riska faktori ietver vāju imūnsistēmu, atopisko dermatītu un ja dzīvesvietā uzturas ļoti daudz cilvēku. Ja jau ir izslimots KM, tad ir iespēja ar to saslimt vēlreiz. Diagnozi var noteikt, apskatot ādas veidojumus. 

 

Profilakse ietver roku mazgāšanu un higiēnas lietu nedalīšanu ar citiem. Lai gan nav nepieciešama nekāda ārstniecība, daži vēlas, lai veidojumus noņem kosmētisku iemeslu dēļ vai lai pārtrauktu to izplatību. Noņemšanas veidi ietver saldēšanu, veidojuma atgriešanu un iekšdaļas izskrāpēšanu ārā vai lāzerterapiju. Veidojuma izskrāpēšana var atstāt rētas. Var tikt lietotas zāles orāli – cimetidine vai podophyllotoxin krēms, ko uzliek tieši uz ādas.

 

Kopš 2010. gada KM skāris aptuveni 122 miljonu cilvēku (1.8% no populācijas). Visbiežāk šis vīruss sastopams bērnu vidū vecumā no 1 līdz 10 gadiem. Šis vīruss kļuvis biežāk sastopams ASV kopš 1966. gada. KM nav iemesls, lai nevestu bērnu uz skolu vai bērnu dārzu.

Diagnozi var noteikt, apskatot veidojumus. Diagnozi var apstiprināt, veicot ekscizionālo biopsiju. 

Pazīmes un simptomi
KM veidojumi ir ādas krāsā, apaļi un pērļveida. Parasti to izmērs ir no 1 līdz 5 mm diametrā, ar bedrīti centrā. KM veidojumi bērniem visbiežāk veidojas uz sejas, rokām, kājām, vēdera un padusēs. Pieaugušajiem KM veidojumi var veidoties dzimumorgānu rajonā un tā tiek uzskatīta par seksuāli transmisīvu slimību; taču, ja KM veidojumi dzimumorgānu rajonā tiek atrasti bērniem, tad būtu jādomā par seksuālu vardarbību. Kopumā šie veidojumi nav sāpīgi, taču tie var būt niezoši. Ja tie tiek plēsti vai skrāpēti, vīruss var izplatīties un veidoties rētas. Atsevišķi veidojumi paši var pazust divu mēnešu laikā un pilnībā pazust bez ārstēšanas sešu līdz 12 mēnešu laikā. Taču ir gadījumi, kad veidojumi nepazūd pat 5 gadus vai ilgāk cilvēkiem ar imūnsistēmas problēmām.

 

Reklāma
Reklāma

Saslimšana
KM ir ļoti lipīgs. Ar to var saslimt daudzos veidos, ieskaitot tiešu kontaktu (kontaktsports, seksuālas aktivitātes), kontakts ar inficētu virsmu, vai pašinficēšanās kasot vai plēšot veidojumus, kas jau ir uz ādas. Bērni īpaši bieži veicina veidojumu izplatīšanos grupās uz ķermeņa, dēļ pašinficēšanās. Vīrusa infekcija ir lokalizēta uz ādas augšējā slāņa. Kad vīrusu saturošo veidojumu iznīcina, infekcija pazūd. Centrālā vaskveida daļa satur vīrusu.

 

Diagnostika
Diagnozi var noteikt, apskatot veidojumus. Diagnozi var apstiprināt, veicot ekscizionālo biopsiju. Vēsturiski KM raksturo epidermā esoši molluska ķermeņi, kas sastāv no lielākām šūnām, kas satur bagātīgu granulēta eozinofīla citoplazmu (uzkrātais virions) un nelielu perifēro kodolu. 

 

Prognoze
Vairumā gadījumos KM pazūd pats no sevis 2 gadu laikā (biežāk 9 mēnešu laikā). Kamēr uz ādas ir veidojumi, pastāv iespēja pielipināt infekciju citiem. Kad izaugumu vairs nav, infekcijas izplatīšana nav iespējama. Atšķirībā no herpes vīrusa, kas var palikt ķermenī neaktīvs mēnešiem vai gadiem, pirms atkal parādās, KM nepaliek ķermenī, kad izaugumi pazūd, un paši no sevis neparādīsies no jauna.

 

Avots: https://en.m.wikipedia.org