Kā saviem bērniem nodot Latvijas garšu?

Vai mūsu bērni zina, kā rodas piens, maize vai medus? Kampaņa "Svini Jāņus ar Latvijas produktiem!" aicina ģimenes domāt par to, ko ēdam un kā to stāstām bērniem. Vietējā pārtika ir drošāka, videi draudzīgāka un palīdz bērnam saprast – Latvija sākas arī uz šķīvja.
Latvijas garša ir identitāte, ko nedrīkst zaudēt – un ēdiens ir viens no spēcīgākajiem kultūras simboliem.

FOTO: Publicitātes foto

Latvijas garša ir identitāte, ko nedrīkst zaudēt – un ēdiens ir viens no spēcīgākajiem kultūras simboliem.

Nekad neaizmirsīšu, kā garšoja tikko slaukts piens ar pašu ceptām pankūkām un mammas vārīto ābolu zapti. Tas bija kas vairāk par ēdienu – tā bija sajūta, ka viss ir savā vietā. Šī sajūta ir viena no vērtīgākajām, ko varam nodot tālāk.

 

Mēs Latvijā pazīstam savus produktus – no kurienes tie nāk, kā tie auguši, kā tapis siers, maize, medus. Šīs zināšanas ir pārliecība, un pārliecība ir drošība. Tēvs vienmēr atgādināja: ja kartupeļu pilns pagrabs, tad arī ziemu mierīgi pārlaidīsim. Šī sajūta – ka esi paēdis un neatkarīgs – bija viņa veids, kā parūpēties par ģimeni. Tā ir drošība, kuru dod vietējā pārtika.

Mārtiņš Cimermanis, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs.

 

Pienu neražo veikalā

Ar brāli dzērām tikko slauktu pienu ar putām un sacentāmies, kuram būs lielākas “ūsas”. Tas bija mūsu ikdienas prieks – šķietami vienkāršs, bet šodien tik īpašs. Kad bērns saprot, ka piens vai siers nav tikai no veikala, bet no gotiņas, kas dzīvo tepat laukos, viņš sāk domāt citādi. Viņš iemācās cienīt darbu, produkta izcelsmi, garšu. Tā sākas patriotisms – šķietami mazā, bet ļoti būtiskā vietā: uz šķīvja.

 

Vēl viena spilgta bērnības atmiņa ir rabarberi – tikko norauti, nemazgāti, kā ar brāli tos grauzām, pa brīdim iemērcot cukuttraukā un klausoties vecmammas teiktajā: “Ēdiet, bērniņi, droši – tas no pašu dārza!” Šos vārdus nekad neizdzēst no atmiņas, un to arī cenšos nodot saviem bērniem, mācot audzēt, lolot, cienīt, turpinot uzturēt un kopt piemājas dārziņu, kurā izaudzējam pārtiku ģimenei ziemai.

 

Ēdiens ir spēcīgs kultūras simbols

Latvijas garša nav tikai vārdu spēle. Tā ir smarža un atmiņas par bērnības zemeņu ievārījumu, krāsnī ceptu rudzu maizi, īstu sviestu. Tā ir identitāte, ko nedrīkst zaudēt – un ēdiens ir viens no spēcīgākajiem kultūras simboliem.

 

Kad cilvēks izvēlas vietējo produktu, viņš izdara vairāk nekā tikai iepērkas. Tā ir rīcība ar labām sekām. Katrs eiro, kas paliek Latvijas laukos vai pārstrādes uzņēmumos, ir tiešs ieguldījums mūsu nākotnē. Mūsu bērnos, mūsu laukos un mūsu pārtikas drošībā.

 

Man ir prieks, ka sadarbībā ar Zemkopības ministriju īstenojam informatīvo kampaņu "Svini Jāņus ar Latvijas produktiem!”, lai uzrunātu ģimenes, lai atgādinātu visiem un ikvienam, ka vietējā pārtika, ko izvēlies, veido mūsu kopīgo nākotni.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā esam definējuši piecus būtiskus iemeslus, kāpēc izvēle par labu Latvijā ražotiem produktiem ir viens no nozīmīgākajiem solījumiem savai zemei.

 

Reklāma
Reklāma

1. Ekonomika: Nauda paliek Latvijā

Katrs pirkums ir balsojums ar tavu maku. Kad Tu iegādājies Latvijā audzētu tomātu, vietējo sieru vai kartupeli, tava nauda neceļo pāri robežām – tā paliek Latvijas saimniecībā vai uzņēmumā, kur strādā mūsu cilvēki. Šī nauda palīdz radīt darba vietas, maksāt algas, attīstīt reģionus.

 

2. Sociālais aspekts: Atbalsts vietējiem cilvēkiem

Izvēloties vietējo produktu, Tu netieši veido stabilāku, apdzīvotāku un dzīvotspējīgāku Latviju. Vietējie ražotāji ne tikai nodrošina darba vietas, bet arī uztur dzīvas kopienas laukos, uzlabo reģionu demogrāfisko noturību un uzticību tam, ka Latvijā var un vajag dzīvot.

 

3. Kultūra: Latvijas garša ir mantojums

Mūsu maize, siers, zāļu tēja un pat kartupeļu pankūkas – tās visas ir daļa no Latvijas kultūras. Iespēja izbaudīt bērnības garšu nav pašsaprotama – tā ir saglabājama. Izvēloties vietējo produktu, Tu stiprini latvisko identitāti arī caur ēdienu.

 

4. Vide: Mazāk transporta, tīrāka Latvija

Produkti, kuri audzēti tepat, nenonāk pie tevis tūkstošiem kilometru garā ceļā. Tas nozīmē mazāk CO₂ izmešu, mazāku atkarību no starptautiskās loģistikas un ilgtspējīgāku pārtikas apriti. Turklāt daudzi Latvijas ražotāji strādā bioloģiski vai tuvu tam.

 

5. Pārtikas drošība: Tu zini, ko ēd

Vietējam produktam ir zināma izcelsme. Tu zini, kur tas izaudzēts, kā ražots un kas to pārbaudījis. Ar Karotītes zīmi marķēti produkti atbilst stingrām kvalitātes prasībām un ir izsekojami no miltu pakas veikalā līdz pat zemnieka labības laukam.

Latvijā šobrīd ir simtiem produktu, kuriem piešķirta Zaļā vai Bordo karotīte. Tie ir piena produkti, maize, gaļa, medus, sulas, dārzeņi – viss, ko sirds kāro. Valsts kvalitātes zīmes marķējums ļauj patērētājam ātri un uzticami atpazīt augstas kvalitātes vietējo preci.

Simtiem mazo pašmāju saimniecību un tūkstošiem izaudzētu, pārstrādātu un saražotu Latvijas produktu, tajā skaitā daudzus Zaļās karotītes produktus, vienuviet atradīsiet vietējo zemnieku saimniecību interneta katalogā un e-tirgū “novadagarsa.lv”.  

 

Mēs bieži runājam par Jāņiem kā svētkiem, bet retāk – kā iespēju pateikt paldies Latvijai. Izvēloties vietējos produktus, izvēloties produktus, kas marķēti ar Zaļo vai Bordo karotīti, mēs svinam ne tikai Jāņus, bet arī spēju būt pašiem savā zemē, ēst savu, atbalstīt savējo, uzturēt dzīvu Latvijas garšu.

 

Tavs pirkums ir spēks. Izvēlies Karotīti – svini kopā ar Latvijas produktiem!

Saistītie raksti