Mājās turi to, ko patiešām ēdīsi jeb Kurus produktus ir vērts pirkt uz priekšdienām. Iesaka šefpavārs un divu meitu tētis

Kad runa ir par pārtikas produktu krājumiem, nav tādu noteikumu, kam vienmēr obligāti jābūt virtuvē, saka Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis. Tas, kādus produktus glabāt pieliekamajā vai ledusskapī, ir ļoti atkarīgs no katra cilvēka dzīvesveida, ēšanas paradumiem un mājsaimniecības izmēra. Tomēr ir produkti, kurus būtu ieteicams turēt pa rokai, sevišķi tad, ja kaut ko vajag pagatavot ātri.
Pirms kaut ko pirkt – vienalga, ar atlaidi vai bez, – ir vērts paturēt prātā vienu galveno principu: mājās turi to, ko patiešām ēdīsi!

FOTO: Shutterstock.com

Pirms kaut ko pirkt – vienalga, ar atlaidi vai bez, – ir vērts paturēt prātā vienu galveno principu: mājās turi to, ko patiešām ēdīsi!

Kādu produktu krājumus būtu ieteicams veidot?

Pirmā vieta virtuvē, kur daudzi meklē noderīgus krājumus maltītes pagatavošanai, ir saldētava. Normunds Baranovskis saka: “Nevajag novērtēt par zemu gatavās ātrās maltītes, piemēram, rīsus vai nūdeles ar dārzeņiem un dažādiem garšvielu maisījumiem, kas tikai jāuzliek uz pannas, – pat eļļu nevajag. Cilvēki šādus saldētus produktus labprāt izvēlas kā alternatīvu sintētiskiem ātrajiem maisījumiem, ko sajauc ar karstu ūdeni. Tad, protams, visa veida saldētā produkcija – dārzeņi, sēnes, augļi. Noderīgi ir turēt pa rokai pastas un ātri pagatavojamus graudaugus – kuskusu, bulguru, kvinoju, kam atliek tikai pievienot svaigu zivi, gaļu, dārzeņus vai mērcīti.”
 

Šefpavārs aicina padomāt arī par iecienīto garšvielu maisījumu krājumiem. Labs risinājums ir buljona kubiņi vai sasaldēts paša gatavots buljons, kas jebkuram ēdienam dod intensīvu garšu. Tas pats kuskuss, gatavots buljonā, ir daudz aromātiskāks. Katrā virtuvē noderēs arī eļļa, konservēti dārzeņi un pupiņas, augļi sīrupā.

 

Kurus produkts ir vērts iegādāties ar atlaidi? 

Pirms kaut ko pirkt – vienalga, ar atlaidi vai bez, – ir vērts paturēt prātā vienu galveno principu: mājās turi to, ko patiešām ēdīsi! Jārēķinās, ka būs vajadzīga vieta, kur krājumus glabāt, tāpēc 

 

nevajag ķert visu, kam ir akcija, ja zini, ka tavā virtuvē pēc tā nebūs pieprasījuma. 

 

Ar lielu atlaidi ir vērts pirkt produktus ar garu derīguma termiņu – visus sausos produktus, miltu maisījumus, nevārītas pupiņas, konservējumus, cepumus, kūpinātu gaļu, ko var uzreiz sasaldēt, kā arī produktus, kurus lieto ļoti bieži. Akciju laikā noteikti var pirkt maizi, arī to var sasaldēt. Var pirkt riekstus un žāvētus augļus uzkodām vai kūkām. Galvenais tos glabāt slēgtā traukā, lai nepievilinātu kodes. Ja tās jau mīt virtuvē, tad gan lielus krājumus veidot nav ieteicams. 
 

Reklāma
Reklāma

“Cilvēki parasti “dzen uz apli” apmēram desmit pārbaudītas receptes – to kontekstā arī jādomā akciju un lielu atlaižu laikā. Piemēram, ja labprāt ēd lasi, pat ar pēdējās dienas atlaidēm var droši pirkt veselu lielu lasi. Filejas izcepsi vakariņās uzreiz, pārējo vari iesālīt – pareizi iesālīts lasis ir ēdams pat vairākas nedēļas, – un tad vēl paliek kauli, galva, aste un āda buljonam vai zupai. Es parasti galvas lieku saldētavā, atsevišķā maisiņā turpat noglabāju atgriezumus zupai. Tīrot dārzeņus, paliek pāri sīpolu mizas, burkānu gali, zaļumu kāti. Kad pilna saldētava, pievieno ingveru un uzvāri fantastisku, intensīvu buljonu, ko atkal var likt saldētavā!” iesaka Normunds Baranovskis.
 

Ko nav vērts pirkt par zemām cenām lielā vairumā? To, kam atlaides un akcijas ir bieži, piemēram, sieru, kā arī svaigu gaļu, dārzeņus un citus svaigos produktus, kurus uzreiz negatavosi.

 

Vai ir vērts pirkt “uz priekšdienām”? 

Ja cilvēks dzīvo viens vai arī pārim nav bērnu un abi ēd puslīdz vienu un to pašu, plānot ēdienreizes ir vienkārši – reizi nedēļā aizej uz veikalu, nopērc vienu vistu un tad no tās gatavo iecerētos ēdienus. Šādā mājsaimniecībā var mierīgi iepirkt produktus vismaz nedēļai uz priekšu un tad pēc plāna visu arī gatavot. Bet ar bērnudārza un skolas vecuma bērniem ir krietni sarežģītāk. 

“Jāņem vērā, ka bērnu ekspektācijas attiecībā uz ēdienu ir ļoti mainīgas, un viss rūpīgais plānojums var izjukt vienā acumirklī. Tāpēc ģimenēm ar bērniem labs paņēmiens ir saplānot piecu dienu ēdienkarti trim dienām – tātad ar rezervi, rēķinoties, ka ne visus produktus iztērēsi tieši tad un tieši tādā veidā, kā plānots,” stāsta Normunds Baranovskis. 

 

Tas gan nenozīmē, ka jāatsakās no ieceres nopirkt veselu vistu! “Pērc vistu, izgriez krūtiņas pastai, un paliks vēl kājiņas un kauli – tos var izvārīt, iegūstot trīs litrus buljona, kur tikai jāieliek dārzeņi, un zupa gatava! Savukārt buljonu var sasaldēt, ja jūti, ka plānotajā termiņā to apēst neizdosies. Galvenais, iegādājoties produktus, kas ātri bojājas, ir aša reakcija: ja plāns sāk jukt un brukt, produktus ieteicams termiski apstrādāt, jo pārstrādātam produktam ir daudz ilgāks glabāšanas termiņš,” saka Rimi Gardēdis. 
 

Tāpat kā jebkuru jaunu paradumu, arī iepirkšanos “uz priekšu” viņš iesaka sākt maziem soļiem: vispirms pārdomāt ģimenes paradumus – vai kopā ēdīsiet tikai vakariņas vai arī brokastis, cik bieži gatavosiet mājās, – un tad sākt plānošanu pa nelieliem soļiem: vispirms trim dienām, pēc tam piecām, pamazām pārejot uz nedēļu.

Saistītie raksti