Mammas jūtas vainīgas, ja nevar atļauties bērnam nopirkt bioloģisko pārtiku. Ieteikumi, kā pabarot bioloģiski un nedārgi

Bērns pirmajā dzīves gadā ir īpaši jūtīgs pret apkārtējās vides ietekmi, tāpēc, sākot mazulim piedāvāt papildēdienu, daudzi vecāki izvēlas tieši bioloģisko pārtiku.
Ekoveikalos bioloģiskos banānus, kuri jau sākuši kļūt brūni, pārdod par lētāku cenu, taču tieši šie banāni ir ļoti garšīgi un saldi

FOTO: Shutterstock.com

Ekoveikalos bioloģiskos banānus, kuri jau sākuši kļūt brūni, pārdod par lētāku cenu, taču tieši šie banāni ir ļoti garšīgi un saldi

Gribot labu, bet nespējot mazuli barot tikai ar ļoti kvalitatīvu bioloģisko pārtiku, daudzām mammām pārtikas jautājums rada uztraukumus un stresu. Ja jau bioloģisko pārtiku nevar atļauties, jo tā šķiet ļoti dārga un nepieejama, tad māmiņa jūtas vainīga, barojot mazuli ar “parastajiem” produktiem.

Kā pabarot mazuli bioloģiski, bet arī ekonomiski, turklāt bez stresa, ka nevaram atļauties nodrošināt 100% bioloģsku pārtiku?

Gatavo bio biezenīšus pati
Bioloģisko burciņu biezenīši ir laba izvēle, bet, ja esam mājās, noteikti lētāk sanāks pašiem pagatavot biezenīti no bio ķirbja, kartupeļa vai burkāna. Burciņas lai paliek ceļojumiem un izgājieniiem ārpus mājas! 
 

Izvairāmies no “netīrajiem” produktiem 
“Netīro” produktu saraksts būs labs orientieris vecākiem, lai parādītu, kurus produktus labāk izvēlēties bioloģiski audzētus, bet kurus var iegādāties arī parastos. Nepērkam bērnam zemeni ziemā, esam piesardzīgi pret vīnogām, bet radinām pie mūsu pašu dārzeņu un augļu garšām. Te palīdzēs arī sezonalitātes principa ievērošana! 
 

Ko mazais ēd visvairāk?
Izvērtējam, kurus produktus bērns ēd visvairāk, un tos iegādājamies bioloģiski audzētus. Ja mazulis ik pa laikam cienājas ar kivi vai avokado, tad to mierīgi var iegādāties lielveikalā, bet ikdienas ķirbi vai kartupeli ēdam bioloģiski audzētu.


BIO gaļu – pērkam vairumā
Gaļu mazulim uz pustotru mēnesi var nodrošināt, ja nopērkam veselu bioloģisko trusi, sadalām to gabaliņos un sasaldējam. Bioloģiskais trusis ir piejams gan ekoveikalos, gan tieši no saimniecībām, un, pērkot veselu, tas ir daudz lētāks kā tas, kurš safasēts gabaliņos. BIO putras no BIO graudaugiem vārām paši. Var iegādāties bioloģiskos ātri gatavojamos putru maisījumus bērniem pēc pusgada vecuma, bet var arī nopirkt bioloģiskās auzu pārslas, tās nedaudz samalt un pagatavot putru daudz lētāk. 


BIO piena produkti - vispieejamākie
Bērnam, kurš jau ēd piena produktus, lielveikalā var iegādāties plašu sortimentu bioloģisko piena produktu – pienu, biezpienu, jogurtus, turklāt to cenas ir tikai nedaudz augstākas par parasto produktu cenām. 
 

Reklāma
Reklāma

Nebaidāmies no brūniem BIO banāniem! 
Ekoveikalos bioloģiskos banānus, kuri jau sākuši kļūt brūni, pārdod par lētāku cenu, taču tieši šie banāni ir ļoti garšīgi un saldi, turklāt tos var sasaldēt un sablenderēt – sanāk krēmīgs, garšīgs saldējums, kurā nav nekā cita kā tikai banāni.


Uzdodam jautājumus tirgotājam! 
Ja iepērkamies tirgū, tad vislabākais ir atklāti pavaicāt pārdevējam, vai šo produktu var dot zīdainim – vēl labāk, ja var parādīt mazuli pašu. 
 

Tikai bioloģiskos var ēst ar mizu
Ja dodam bērnam nebioloģiski audzētu augli vai dārzeni, rūpīgi to nomazgājam un nomizojam. Tikai bioloģiskos var droši ēst ar mizu! 
 

“Netīrie” jeb produkti, kuros ir visvairāk pesticīdu atliekvielas*
Āboli, nektarīni, persiki, zemenes, vīnogas, selerijas, zaļie salāti, spināti, saldie pipari, gurķi, ķiršu tomātiņi, tomāti, kartupeļi, auzas, pilngraudu produkti.

 

Saskaņā ar Environmental Working Group un Eiropas Pārtikas drošības institūcijas datiem