Soli pa solim: kā izaudzēt brangas un krāšņas gladiolas un kā tās ilgāk uzglabāt vāzē

Augustā arvien vairāk jūtama rudens tuvošanās – dienas kļūst īsākas un naktis vēsākas, dārzos ienākas bagātīga raža un dobēs uzzied gladiolas, kas daudziem saistās ar 1. septembri. Ne velti šīs majestātiskās puķes reiz audzēja pat neliela zemes pleķīša īpašnieki, jo neviena cita vasaras beigās ziedošā puķe nav tik cēla un krāšņa kā gladiola.
Krāšņi izskatās gladiolas, kas aug kastēs vai augstos, lielos podos.

FOTO: Shutterstock.com

Krāšņi izskatās gladiolas, kas aug kastēs vai augstos, lielos podos.

Kaprīzas? Nē, uzmanību mīlošas!

  • Ierādi šīm skaistulēm saulainu un no vējiem pasargātu vietu. Augsni sagatavo jau rudenī – uzroc, izlasi nezāļu saknes un ielabo ar kompostu vai iestrādā universālo mēslojumu. Ja izvēlētajā vietā augsne ir mālaina, pievieno nedaudz smilti.
  • Gladiolām nepatīk augt vienā un tajā pašā vietā vairākus gadus pēc kārtas, tāpēc katru gadu dobi ierīko citur, piemēram, vietā, kur iepriekšējā gadā auga zemenes, pākšaugi, sīpoli vai ķiploki.
  • Viskrāšņākie un šķirnei raksturīgākie ziedi ir 2–3 gadus veciem sīpoliem, bet pēc tam uz šīm puķēm var attiecināt teicienu – jo vecāks sīpols, jo nabadzīgāka ziedēšana. 

 

Tāpēc, pērkot sīpolus, neizvēlies pašus lielākos, bet lūkojies pēc maziem un veselīgiem. 

 

Pirms stādīšanas rūpīgi apskati katru sīpolu un stādi tikai veselos, savukārt sīpolus ar slimības pazīmēm iznīcini. Ja iestādīsi slimu sīpolu blakus veseliem, slimība ātri vien izplatīsies un inficēti būs visi sīpoli dobē.

  • Kad zeme iesilusi līdz +10 grādiem, gladiolu dobi vēlreiz uzroc, augsni uzrušini, izlasi nezāļu saknes un izveido aptuveni 15 cm dziļu iedobi visas dobes garumā. Iedobes apakšā ieber 1–2 cm smilti un liec gladiolu sīpolus aptuveni 15 cm attālumā citu no cita. Tuvāk stādīt nav vēlams, jo gladiolām vajag vietu skaistajiem ziediem, turklāt starp pārāk tuvu sastādītām puķēm slikti cirkulē gaiss, tāpēc var attīsties dažādas sēnīšu slimības. Kad gladiolu sīpoli glīti sarindoti iedobē, aizrušini to ciet un 15 cm attālumā veido nākamo. Dobi salaisti un mulčē ar kūdru vai salmiem.
  • Seko līdzi, lai gladiolas neiekalstu un, ja nepieciešams, vismaz reizi nedēļā puķes aplaisti. Tām nepatīk, ja ūdens samitrina lapas, tāpēc lej pēc iespējas tuvāk augsnei vai arī pāris centimetru attālumā no gladiolu kātiem augsnē izveido iedobi un lej ūdeni tajā. Ar laistīšanu nepārcenties, jo pārliekā mitrumā sīpols sapūs, nevis krāšņi ziedēs.
  • Gladiolas sīpolam vajag daudz spēka, lai izaugtu varens ziedkāts un uz tā krāšņi plauktu ziedi, tāpēc divas reizes līdz ziedēšanai dod tām komplekso mēslojumu ziedošiem augiem, bet nepārmēslo, citādi ziedkāti augs lekni, ar tumši zaļām lapām, bet neziedēs.
  • Kad pagājis aptuveni mēnesis pēc gladiolu noziedēšanas, ir laiks izrakt sīpolus un noglabāt tos nākamajam gadam. Ātrāk izrakt nevajag, jo tad sīpoli vēl nav nobrieduši un tos ir grūti saglabāt līdz pavasarim. Izraktajiem sīpoliem nogriez ziedkātus, atstājot aptuveni 2 ½ cm garu kātiņu, un noliec sīpolus sausā, vējainā vietā, lai žūst aptuveni nedēļu vai ilgāk. Pēc tam sīpolus līdz pat pavasarim glabā sausā un vēsā vietā, kur temperatūra ir ap +10 grādiem.
     
Reklāma
Reklāma

Četri vērtīgi padomi

  1. Lai gladiolas ziedētu iespējami ilgāk, nestādi visas vienā dienā, bet gan ik pēc piecām dienām, tad varēsi ilgāk priecāties par skaistajiem ziediem. Stādot izrēķini, kad puķes uzziedēs; ja iestādīsi par vēlu, salnas nokodīs ziedkātus, pirms tie izdzinuši pumpurus. Gandrīz visas gladiolas uzzied aptuveni 80–90 dienas pēc iestādīšanas.
  2. Lai gladiolas neapēstu gliemeži un gliemji, neļauj puķēm ieaugt nezālēs – dobi regulāri izravē un, ja nepieciešams, atjauno mulčas slāni.
  3. Lai garās ziedu vārpas nesagāztos, pie katras gladiolas augsnē iespraud koka vai bambusa atbalstu un atsien puķi.
  4. Krāšņi izskatās gladiolas, kas aug kastēs vai augstos, lielos podos. Atceries, ka tad augsne traukā ir jāber tā, lai vismaz 20 cm līdz trauka augšpusei būtu tukša vieta. Augstās malas kalpos par balstu kātiem, un puķes nesagāzīsies.

 

Kā ilgāk gladiolu uzglabāt vāzē?

Lai gladiolas ilgāk stāvētu vāzē, griez tās brīdī, kad pilnībā uzziedējis tikai apakšējais zieds un otrs zieds tūlīt ziedēs, bet pārējie vēl ir pumpuros. Vāzē izziedēs arī visi pārējie. Lai ziedkāts vāzē būtu pievilcīgāks, noņem katru noziedējušo ziedu un nedaudz saīsini kātu. Iespējams, beigās nāksies mainīt vāzi pret mazāku.

 

Interesanti

Senās Romas leģenda vēsta, ka diviem draugiem gladiatoriem lika cīnīties vienam ar otru, bet viņi atteicās to darīt. Par šo nepaklausību abi saņēma nāvessodu, bet viņu zobeni uzziedēja skaistos ziedos – gladiolās.

Saistītie raksti