To vajag ēst pēc iespējas vairāk! Kāpēc ir vērts ieaudzēt pimpinellu?

FOTO: Shutterstock.com
Šis augs labi aug arī podos uz balkona un terases.
Tā kā zaļvālīte itin labi pārdzīvo salu līdz pat -30 grādiem, to kā garšaugu un salātu sastāvdaļu var plūkt un lietot gandrīz visu gadu
Kā audzēt?
- Zaļvālītei patīk saulaina vieta, bet tā visnotaļ labi aug arī nelielā ēnā. Ļoti labprāt aug blakus timiānam.
- Piemērota kaļķaina, ne pārāk auglīga augsne, kas labi laiž cauri mitrumu. Labāk pacieš sausumu nekā slapjumu.
- Lai veidotos kupls cers, ziedkāti regulāri jāapgriež.
- Ziemā lapas atmirst tikai uz neilgu laiku, un jau agrā pavasarī augs sāk dzīt jaunas.
- Ieteicams ik pa pāris gadiem sēt vai stādīt jaunu augu, jo pārāk veciem lapiņas zaudē aromātu.
- Labi aug arī podos uz balkona un terases.
Noder arī dziedniecībā
Zaļvālīte ir bagāta ar C vitamīnu, ēteriskajām eļļām, kumarīnu, saponīniem, miecvielām un citām labām lietām. Tā attīra asinis, mazina iekaisumus, palīdz atveseļoties no gripas, angīnas, veicina atklepošanu. Labi noder, ja pēc ēšanas rodas dedzinoša sajūta kuņģī, mazina vēdera pūšanos.
Kā izmantot virtuvē?
Zaļvālītei ir svaiga garša, kas atgādina gurķus, tāpēc jaunās lapiņas lieliski sader ar kefīra un jogurta dzērieniem, ar dārzeņu salātiem. Tās teicami papildina biezpienu, majonēzi un garšaugu sviestu. Ziemā ļoti labi atsvaidzina ēdienus, ar to var aizstāt pētersīļus.