Kas jāņem vērā, audzējot gurķus – kāpēc dzeltē lapas un veidojas tukšie ziedi?

“Kāpēc gurķiem veidojas tikai tukšie ziedi un kā rīkoties, lai to novērstu?” jautā kāda portāla lasītāja. Dēstus viņa audzējusi pati mājās uz palodzes, bet sēklas pirkusi specializētā dārzkopības veikalā.
Agrāk valdīja uzskats, ka tomātiem patīk “slapjas kājas un sausa galva”, bet gurķiem – “gan slapjas kājas, gan slapja galva”. Tas nozīmē, ka nav jābaidās tiem liet ūdeni arī uz lapām.

FOTO: Shutterstock.com

Agrāk valdīja uzskats, ka tomātiem patīk “slapjas kājas un sausa galva”, bet gurķiem – “gan slapjas kājas, gan slapja galva”. Tas nozīmē, ka nav jābaidās tiem liet ūdeni arī uz lapām.

Kas ir gurķu “tukšie ziedi”

Bulduru dārzkopības vidusskolas siltumnīcu agronome Laima Ozoliņa skaidro, ka iemesli šādai parādībai var būt dažādi. Taču vispirms vajadzētu saprast, kas tieši ir domāts ar jēdzienu “tukšie ziedi”. 

Gurķiem ir divu veidu ziedi – vīrišķie un sievišķie,” viņa stāsta. “Ja kādā brīdī vairāk zied tikai viena veida ziedi, nenotiek apputeksnēšanās.” Taču uztraukumam nav pamata, jo ar laiku viss izlīdzināsies un ražu izdosies iegūt.

Viena veida ziedu veidošanos veicina noteikti apstākļi. Tā var būt šķirnes īpatnība. Vēl viena veida ziedu veidošanos var veicināt specifiski laikapstākļi. 

 

Piemēram, šogad pavasaris ilgi bija auksts, bet situācijā, kad gaisa temperatūra ir zemāka par plus desmit grādiem, gurķiem veiksmīgi neattīstās sakņu sistēma. 

 

Līdz ar to cieš arī pārējo auga daļu attīstība, tajā skaitā ziedu ieriešanās. 

 

Nepatīk karstums

Vēl viens iemesls tam, ka gurķi neaizmetas, ir ļoti liels karstums. Augiem nepatīk, ja siltumnīcā vai uz lauka gaisa temperatūra pārsniedz 27 grādus pēc Celsija. Tādā situācijā putekšņi kļūst sterili, respektīvi, tie nav dzīvīgi un apputeksnēšanās nenotiek. Šāda parādība, starp citu, ir raksturīga arī tomātiem. Tiem veidojas tā sauktie tukšie ķekari.

Lai pazeminātu gaisa temperatūru siltumnīcā, vislabāk būtu atvērt lūkas, kas izveidotas jumtā. Taču, ja tādas konstrukcijas nav, labāk siltumnīcu kārtīgi izvēdināt, nevis veidot pastāvīgu stipru caurvēju, kas augus visu laiku purina.

Ļoti karstās vasarās siltumnīcas gurķus var rasināt – viegli uzšļākt ūdeni ne tikai uz saknēm, bet arī lapām. Tas dos augam veldzi un vienlaikus mazinās tīklērces attīstības draudus. Šim kaitēklim patīk sauss gaiss. 

Reklāma
Reklāma

 

Kāpēc gurķiem dzeltē lapas

Tīklērce lapās savij tādus kā tīklus, tās sačervelējas un nokalst. Taču pie tā, ka gurķiem lapas dzeltē, var būt vainojami dažādi apstākļi:

  • pārāk biezi sastādīti dēsti;
  • augiem ir sakņu sistēmas problēmas;
  • trūkst barības vielas, tādēļ no apakšējām lapām visus spēkus sūta uz augšējām un tās turpina zaļot.

 

Lapas, kas sākušas dzeltēt, vēlams noņemt. Taču vienā reizē nevajadzētu nogriezt lielu skaitu, pretējā gadījumā veidosies daudz skaits brūču. Tas palielina draudus inficēties ar kādu slimību. Siltā laikā brūces dzīst ātri, tāpēc labāk bojātās lapas noņemt pakāpeniski – ik pēc pāris dienām.

 

Ko vēl der zināt

  • Lai veidotos bagātīga raža, gurķiem ir divas pamatprasības – regulāra laistīšana un papildu mēslošana.
  • Mūsdienās dārzkopības veikalos pieejams tik plašs klāsts ar kompleksajiem minerālmēsliem, ka iesācējiem lieki galva nav jālauza. Atliek tikai konsultēties ar pārdevēju un izvēlēties maciņam atbilstošāko variantu.
  • Te gan vajadzētu atcerēties, ka viena veida mēslojums piemērots augšanas un ziedēšanas periodam, bet ražas laikā vajadzētu izvēlēties citu – bagātinātu ar kāliju un fosforu.

 

Vai vēl jūnijā var sēt gurķus?

Ja gurķi siltumnīcā iznīkuši vai arī uz lauka palicis brīvs laukums kādai dobei, droši tos var sēt arī vēl ap Jāņiem. Pieredzējuši audzētāji to dara, lai iegūtu vēlāku ražu. 

Saistītie raksti