Kā izaudzēt kraukšķīgus redīsus un kad tie jāsēj?

No vienas puses, redīsi ir aukstumizturīgi, no otras puses – garās dienas augi, kuriem vajadzīga gaisma 16–18 stundu diennaktī. Taču tā ir vajadzīga ziedēšanai un sēklu veidošanai, tāpēc agrs pavasaris, kad arī siltumnīcā ir gana vēss, ir īstais laiks redīsu sakņu audzēšanai – tām pietiek arī ar 10 gaišuma stundām.
Redīsi dīgst jau tad, kad augsnes temperatūra ir 4–5 grādi, bet, lai veidotos veselīgas lapas, temperatūrai vajadzētu būt ne zemākai par 15 grādiem.

FOTO: Shutterstock.com

Redīsi dīgst jau tad, kad augsnes temperatūra ir 4–5 grādi, bet, lai veidotos veselīgas lapas, temperatūrai vajadzētu būt ne zemākai par 15 grādiem.

Laikā, kad veidojas ēdamās saknītes – gan apaļas, gan garenas (atkarībā no šķirnes) – redīsi iztur pat neilgu salu līdz –3 grādiem. Dīgšanas un lapu veidošanās laikā gan tie ir jutīgi pret zemām temperatūrām. Sēklas dīgst jau tad, kad augsnes temperatūra ir 4–5 grādi, bet, lai veidotos veselīgas lapas, temperatūrai vajadzētu būt ne zemākai par 15 grādiem.


Labums no agras redīsu sēšanas ir arī tāds, ka aukstā laikā nav vēl savairojušies kaitēkļi.

 

Redīsus var saukt par mitrumprasīgiem, tāpēc jālaista regulāri un vienmērīgi; augsni nedrīkst iekaltēt. Ja laiks ir vēss, ieteicams redīsus laistīt ar siltu ūdeni. Tomēr nedrīkst pārlaistīt, jo tad lapas augs spēcīgas, bet paši redīsi būs mazi.

 

Redīsu sēkliņas izsēj vienmērīgi, labāk retāk, jo redīsiem nepatīk biezs sējums – tad tiem nepietiek vietas augšanai. 

 

Attālumam starp sēklām jābūt 3–4 cm. Sēklas sēj 0,5–1 cm dziļi. Ja iesēj par dziļu, redīsu saknes aug kroplīgas.

 

Reklāma
Reklāma

Ja sasēts par biezu, redīsus izretina tiklīdz izaug pirmā īstā lapiņa. Citu no cita vismaz 3 cm attālumā.

 

Apkurināmā siltumnīcā redīsus var sēt februāra sākumā, taču šajā laikā tie aug lēni un raža būs vācama tikai pēc nepilniem diviem mēnešiem. Ja sēj februāra otrajā pusē un beigās, tad redīsu raža būs pēc pusotra mēneša.

 

Kā izaudzēt kraukšķīgus redīsus?

  • Jāpievērš uzmanība sēklām – jāizvēlas šķirnes, kas piemērotas audzēšanai pavasarī, tāpēc cītīgi jāizpēta, kas rakstīts uz iesaiņojuma.
  • Redīsiem vajag irdenu, taču ne pārāk vieglu augsni. Jāsaglabā vienmērīgs mitrums, tomēr pārāk liels slapjums nenāks par labu. Ja ļauj augsnei izkalst un pēc tam pamatīgi salaista vai otrādi, redīsi sāk plaisāt.
  • Redīsiem sāk melnēt baltums, ja augsnē par daudz slāpekļa.
  • Neievērojot augu seku un audzējot redīsus vienā un tajā pašā vietā vairākus gadus, ļoti iespējams, ka redīsiem uzmetīsies kaitēkļi un slimības.

 

No žurnāla "100 Labi Padomi".

Saistītie raksti