Kā izaudzēt cigoriņus salātiem?

Lai iegūtu cigoriņus salātiem, ir mazliet jāapbruņojas ar pacietību, jo šis process notiek divos posmos. Pirmkārt, cigoriņus iesēj un līdz vēlam rudenim audzē, pēc tam novāc; otrkārt, novāktās cigoriņu saknes briedina un pēc tam diedzē.
Cigoriņu salātu cienītāji mēdz aprēķināt audzēšanas un diedzēšanas laiku tā, lai svaigi salāti būtu ēdami Ziemassvētkos.

FOTO: Shutterstock.com

Cigoriņu salātu cienītāji mēdz aprēķināt audzēšanas un diedzēšanas laiku tā, lai svaigi salāti būtu ēdami Ziemassvētkos.

Audzēšana pirmajā gadā

Aprīļa beigās, maijā cigoriņus sēj dobē. Vari sēt pietiekami cieši, jo ne visas sēklas izdīgst, bet, ja izdīgst, tad tik un tā noteikti būs jāretina. Cigoriņiem svarīgi, lai tos nepārmāktu nezāles, tāpēc regulāri ravē. Rudenī cigoriņus izroc, pirms zeme sasalst. Novākšanas brīdī lapas vēl var nebūt nokritušas, jo tās spēj pārciest salu pat līdz -5 grādiem. Cigoriņu saknes izroc pakāpeniski pa porcijām, jo tad varēsi ilgāku laiku nodrošināties ar svaigiem cigoriņu salātiem. Saknes izroc, nevis izrauj, lai netiktu bojātas, jo tas savukārt ietekmē jauno dzinumu kvalitāti.

 

Pirms sakņu ieziemošanas lapas nogriez 1–2 cm virs saknes. Lielās aizmet, bet mazās noder ēšanai, lai gan ir visai rūgtas.

Cigoriņu saknes citu pie citas liec kastēs ar zemi un vismaz uz trim nedēļām noliec aukstā pagrabā pilnīgā tumsā. Tas ir ļoti svarīgi!

Foto: Shutterstock


Diedzēšana

Cigoriņu saknes līdz diedzēšanai vari uzglabāt normālā dārza augsnē, smiltīs, kūdrā, puķu augsnē. Saknes samērā agri sāk dzīt asnus, tāpēc ieteicams jau uzreiz rudenī tās kastēs likt stāvus, cieši citu pie citas, vienādā līmenī. Kad saknes vismaz 3–4 nedēļas bijušas aukstumā, tās novieto 13–14 grādu temperatūrā, galvenais – absolūtā tumsā, jo citādi dzinumi kļūs zaļi un rūgti. Vismaz reizi nedēļā aplaisti. Pēc aptuveni trim nedēļām cigoriņi būs ēdami. Cigoriņu salātu cienītāji mēdz aprēķināt audzēšanas un diedzēšanas laiku tā, lai svaigi salāti būtu ēdami Ziemassvētkos.

Reklāma
Reklāma

Foto: Shutterstock


Der zināt

● Cigoriņu saknes nedrīkst iekaltēt, tām nepieciešams vienmērīgs mitrums. Ja mitruma par maz, saknes negrib dīgt, ja par daudz, sāk pelēt.

● Vispiemērotākā ir smilšaina augsne; mālaina ir daudz par smagu.

● Ja ir pārāk silts, izveidojas vaļīgi asni, nevis stingras, cietas galviņas.

● Zaļās cigoriņu lapas pirmajā gadā labi noder kā barība vistām.