Augusta kaite – tomātu puve. Viens no tās iemesliem ir dzestrā migla vakaros

Kondensāts siltumnīcā var veicināt pelēkās puves attīstību: uz stumbriem brūču vietās, uz lapām parādās brūngani iegrimušu audu plankumi, kas ātri pārklājas ar blīvu pelēku apsarmi.
Augusta kaite – tomātu puve. Viens no tās iemesliem ir dzestrā migla vakaros

FOTO: Shutterstock.com

* Augus vēlams laistīt pie saknēm un siltumnīcu kārtīgi vēdināt, lai neveidojas pārāk mitrs gaiss. Visi bojātie augļi jānolasa un jāiznīcina. Regulāri un akurāti jāizlauž lapas un pazares, jānogriež noražojušie ķekari.

* Brūni zaļgandzelteni plankumi uz lapām var liecināt par brūno puvi. Lapas sakalst. No siltumnīcas jāizvāc bojātās auga daļas – augļi un lapas. Siltumnīcā jāuztur laba ventilācija. 

 

* Baltās puves pazīmes: uz stublājiem parādās gaiši nekrotiski plankumi, kas vēlāk pārklājas ar baltu sēņotni. Augi novīst. Bojātos augus izrauj un sadedzina, lai novērstu infekcijas izplatīšanos. Ja nemiglo ar fungicīdiem, var gadīties, ka visa raža aiziet bojā.

Padomi

* Augustā turi ciet siltumnīcas durvis, bet vēdini pa augšas logiem, ko noteikti aizver pret vakaru. Augusta dzestrā migla ir viens no iemesliem, kāpēc siltumnīcu augi sāk slimot.

Reklāma
Reklāma

* Mēslojumā tagad galvenais ir kālijs, kas stiprina augus un padara tos izturīgākus pret slimībām.

 

* Der zināt, ka siltumnīcu var profilaktiski laistīt ar kālija permanganāta šķīdumu (viegli violetu), kas būs gan labs mēslojums, gan arī antibakteriāls līdzeklis.