Kura zodiaka zīme ir paši labākie dārzkopji

Kaut arī, šķiet, nav cilvēka, kurš nekad nebūtu piedalījies lauku vai dārza darbos vai kaut puķpodā pētersīli aplaistījis, taču ne visiem vilkme uz zemes darbiem ir vienlīdz izteikta. Un arī izpaužas tā atšķirīgi. Cik dažādi cilvēki, tik dažādi arī viņu dārzi.
Kura zodiaka zīme ir paši labākie dārzkopji

FOTO: Shutterstock.com

Lasi tālāk un uzzini - kurai zodiaka zīmei ir zaļie īkšķīši, bet kurš spēj nokaltēt pat kaktusu:

 

Auns - neceri, ka viņš staigās ar lejkannu

Aunam vislabāk nodarboties ar augļu un dārzeņu audzēšanu. Vēlams, tādu, kas neprasa pārlieku rūpīgu kopšanu – viņam pietrūks pacietības. Un, ja viņš iet pa gaisu, ieteicams noslēpt tā patālāk dārza dakšas, kapļus un citus asus priekšmetus.

Aunam nav pacietības gaidīt ražu – vajag tagad un tūlīt. Un neceriet, ka viņš visu dienu staigās ar lejkannu vai rūpīgi izraustīs katru sīkāko nezāli – skrupulozs, monotons darbs nav domāts viņam. Aunam vajag telpu. Dārzam jābūt lielam un vēl lielākam. Ja tas ir mazs, tad noteikti  bez žoga vai ar stiepļu režģa sētu, lai vismaz radītu ilūziju par plašumu.

Nervu nomierināšanai Aunam vēlams iekopt puķu stūrīti. Tikai bez narcisēm – tās veicina patmīlu, bet tās viņam tāpat pietiek. Auns dievina puķes ar lieliem, košiem ziediem. Dārzā var iekārtot arī atpūtas stūrīti  – gan aktīvām nodarbēm, gan šašlikotavu, kur pasēdēt ar draugiem un lūkoties liesmās.

 


 Vērsis - spēj izaudzēt patiešām brangu ražu

Vērsis nav tas cilvēks, kuram vajadzīgi kaut kādi tur dārzkopju kalendāri. Viņš pats vislabāk zinās, kad stādīt, ko sēt un kā mēslot. Un viņam patiesi padodas izaudzēt brangu ražu. Īpaši labi sekmējas ar sakņaugiem. Praktiskais un metodiskais Vērsis spējīgs audzēt teju jebkādus augus, bet priekšroku dod klasiskajām kultūrām: tomātiem, gurķiem, burkāniem, kartupeļiem. Viņam būs iekopts arī garšaugu stūrītis – ļoti jau nu viņam tīk gardi ēdieni, arī pats viņš jūtas ērti virtuvē, un svaigi, dabiski audzēti garšaugi piešķir ēdienam pavisam citu smeķi!

Vērsis labi saprotas arī ar dārza karaļiem – ķirbi, meloni, arbūzu. Varbūt tāpēc, ka tiem ir vareni augļi, bet Vērsim ļoti patīk, ja raža ir branga un apjomīga. Vērsim vispār patīk redzēt sava darba rezultātu, un dārzā, pateicoties viņa neatlaidīgajām pūlēm un pacietībai, to var saskatīt, baudīt, aptaustīt un pagaršot. Arī augļu koki Vērsim tīk, īpaši tad, ja to paēnā ir paliels galds, ap kuru pulcēties labai kompānijai. Lai viss nebūtu pārāk pragmatiski un acīm būtu prieks, Vērsis labprāt atvēlēs vietu arī sīpolpuķēm – dālijām, īrisiem, tulpēm, hiacintēm. Arī maijpuķītes Vērsim mīļas, tāpat – skaisti ziedoši un smaržojoši krūmi.

 

Dvīņi - labi aug pākšaugi un puķes

Dvīņu dārzā valda haoss. Viņi sastāda kopā pavisam nesaderīgas kultūras, viss juku jukām, nekādas sistēmas! Un zināt, kas ir pats dīvainākais? Tas viss kopā izskatās satriecoši un dod arī labus augļus! Rūpīgākiem dārzkopjiem atliek vien skatīties un brīnīties. Īpaši labi Dvīņiem padodas pākšaugi. Un puķes viņiem tīk. Īpaši tādas, kas vijas un tinas – puķuzirnīši, dažādi vīteņi, kas brīvi savās izpausmēs, kā pats dārza saimnieks.

Lai disciplinētu sevi, viņam būtu derīgi stādīt sīpolaugus. Tikai neprasiet no Dvīņiem monotonu darbu... Un arī ar kārtības uzturēšanu dārzā iet grūti. Vispār viņam labāk sokas prātot, kur ko iestādīt, bet praktisko darbu viņš mīļuprāt uztic citiem.


Vēzis - viņa dārzā viss zeļ un zied, augus saprot zemapziņas līmenī

Vēzis saprot augus teju zemapziņas līmenī. Viņš arī sarunājas ar tiem – gan domās, gan skaļi. Vai gan brīnums, ka Vēža dārzā viss zeļ un zied? Tiesa, tikai tad, ja pašam Vēzim viss ir kārtībā un viņš jūtas labi. Vēzis tiecas savā zemesgabalā radīt savu mazo, harmonisko pasauli ar savu īpašo kārtību.

Viņam svarīgi, lai visam būtu sava vieta – gan sakņu dārziņam, gan puķu dobēm, gan grilēšanai. Pat mazā zemes pleķītī viņš visam atradīs vietu, un turklāt tas izskatīsies gleznaini un omulīgi. Un, ja tuvumā nav ūdenstilpes, viņš ierīkos dārzā sev mazu strūklaciņu vai dīķīti, vai vismaz putnu dzirdinātavu.

Vēzim dārzā padodas gandrīz visi augi, pats viņš īpaši iecienījis ogas, no kurām noteikti taps arī saldi ievārījumi ziemas vakariem. Vai arī maigs un smeķīgs mājas vīns. Bet kaut kur ēnainā vietiņā viņš atradīs vietiņu mētrām – svaiga piparmētru tēja vakarā dara mierīgāku un saldāku viņa miegu.


Lauva - vairāk patīk lielīties ar savu dārzu nekā tajā strādāt

Te var redzēt konkrētu eksperimentētāja dārzu. Viņš gan potē, gan selekcionē, un cik daudz visādu šķirņu puķu te ir! Par Lauvas puķu dobēm sajūsmu pauž pat nejauši garāmgājēji, nemaz nerunājot par draugiem un paziņām.

Tomēr nereti Lauvam vairāk tīk lielīties ar savu dārzu nekā tajā strādāt. Ja viņš ir naudīgs, tad labprāt pieaicinās ainavu arhitektus un smalkus dārzniekus, lai viss būtu pa glauno.

Ja tomēr strādā pats, tad labprātāk laiku veltīs sauli mīlošām puķēm nekā pragmatiskiem sakņaugiem. Margrietiņas un saulespuķes viņam īpaši mīļas, arī krāšņajām magonēm un dālijām nav ne vainas. Lauvam vajag, lai dārzs dāvā prieku acīm un tajā varētu labi justies. Arī ar konservēšanu viņš neaizraujas. Audzēt kaut ko, lai pats gatavotu un ēstu? Kāpēc? Tam taču domāti restorāni!


Jaunava - nost ar ģipša vardēm un dārza rūķiem

Reklāma
Reklāma

Jaunava nav no tiem, kas lolo kaislīgu vēlmi nodoties dārzkopībai. Pastaigāt un paskatīties, ko citi sadarījuši, izteikt piezīmes un pafilozofēt – to gan. Tomēr, ja nu kādu nejaušu apstākļu sakritības dēļ viņa tiek pie sava zemesgabala, tad centīsies gan – kaut vai godkāres dēļ. Protams, viss būs stingri pēc priekšrakstiem, zinātniski pamatots un izpētīts, un citu ieteikumi netiks ņemti vērā.

Labprāt izmēģinās jaunas, arī neparastas šķirnes. Kaut vai lai palielītos citu priekšā. Priekšroku dod dārzeņu audzēšanai, jo puķes taču nevar ēst! Visvairāk no visiem dārza darbiem Jaunavai patīk ražas ievākšanas laiks. Labprāt atvēlēs vietu ārstniecības augiem, no kuriem gatavos gan zāļu uzlējumus, gan tējas, ko laipni izdalīs visiem, kas vēlas, un arī tiem, kas nevēlas.

Dārzā Jaunavai tīk arī atpūsties. Tikai – nelieciet piebāzt viņa dārzu ar visādiem dekoriem, tas viņu tracina. Viena kārtīga, abstrakta, moderna skulptūra vai arī vecais, krietnais Saules pulkstenis – un gana. Nost ar ģipša vardēm un dārza rūķiem!


Svari - patīk atpūsties dārzā paēnā, taču vēlams, lai mauriņu pļautu kāds cits

Svariem zemes darbi nepavisam nav tuvi. Ja nu vienīgi uz vecuma galu. Cita lieta – mauriņš ābeles paēnā, kur laiski pagulšņāt un papļāpāt ar ciemiņiem. Vēlams gan, lai mauriņu pļautu kāds cits. Toties Svari prot lieliski izplānot, kādam vajadzētu būt dārzam un kur kam atrasties. Bet nodarboties ar dārzkopību regulāri un katru dienu? Kāpēc?

Dārzā Svariem patīk būt tad, kad viss ir pašā plaukumā un riņķī dūc, san un zied. Ja Svari būs spiesti iekopt dārzu, tajā noteikti pirmajā vietā būs puķes, nevis praktiski sakņaugi, lielāko daļu aizņems mauriņš, omulīga lapene un mazs stūrītis garšaugiem.

Ja nu viņi arī stādīs dārzeņus, tad tikai tādus, kas arī izskatās glīti un neprasa lielu kopšanu. Arī puķes tiks sasētas visur un dažādas, lai tik zied, bet parūpējas par sevi pašas. Vēl Svariem tīk koki, tāpēc dārzā noteikti jābūt arī tiem, pat nav svarīgi, kādiem. Galvenais – lai dotu paēnu, un, ja vēl starp tiem var iekārt šūpuļtīklu – vispār ideāli!


Skorpions - ar dārzkopību nodarbojas kampaņveidīgi, bet augiem to neieskaidrosi

Skorpionam patīk doties dabā, bet ar dārzkopību viņš nodarbojas «lēkmjveidīgi». Bet augiem taču to neieskaidrosi! Tad nu kas izdzīvo, tas arī izdzīvo. Čūkslis, kurā vīd apstrādātas oāzītes – tāds ir Skorpiona dārzs. Palaikam viņš atstiepj un iebaksta zemē arī kādus retus vai neparastus augus, kuri lielākoties iznīkst aizmirstībā.

Tiesa, Skorpionam padodas ārstniecības augi, arī eksotiskas puķes. Ir arī centīgie Skorpioni, un, ja vien viņi ko dara, tad dārzā uzziedēs un augļus dos pat tādi augi, kas citos dārzos to nedara. Skorpions jūt instinktīvu patiku pret adatainiem, dzeloņiem klātiem augiem – avenēm, ērkšķogām, bārbelēm, rozēm – tie uzlādē viņu ar dzīvības enerģiju. Ieteicams būtu dārzā kādā klusā stūrītī izveidot dekoratīvu, maigi čalojošu, ziedu apvītu strūklaciņu – Skorpions ir Ūdens stihijas zīme, un tā būtu laba vietiņa, kur viņam piesēst un nodoties mierīgiem apceres brīžiem.


Strēlnieks - kādi burkāni, kādas puķes, labāk tur ierīkot basketbola grozu

Te ir vēriens, te ir atvēziens! Sākumā. Pēc tam Strēlnieks kaut ko aizmirst, aizraujas ar ko citu un... viss. Projekts beidzas. Nebrauks viņš uz dārzu kašņāties, retināt un pļaut. Vienīgie darbi, uz kuriem viņu var piespiest, ir laistīšana vai ražas novākšana. Un viens pats uz dārzu viņš vispār nebrauks! Tikai kompānijā.

Tāpēc dārzu viņš uztver kā labu vietu burziņam – kādi burkāni, kādas puķes, labāk ierīkot volejbola laukumu, uzlikt basketbola grozu. Dārza šķūnītis ir ideāla vieta nevis kapļiem un lāpstām, bet badmintona raketēm un novusa galdam. Un noteikti vajag kārtīgu dārza kamīnu ar grilu un lielu galdu. Ja vēl pirtiņa, ehhh!

Palaikam tomēr arī aktīvajam Strēlniekam vajag pārslēgt apziņu, viņam patīk arī pasēdēt un pafilozofēt savā nodabā, veroties uz ko nomierinošu, un tam ideāli noderēs akmensdārzs. Savukārt svešzemju augi ļauj viņam vismaz domās pārcelties uz tālām zemēm.


Mežāzis - dārzu kopj nevis patikas dēļ, bet gan tāpēc, ka tā var ietaupīt

Mežāzim vajag ražu. Vēlams – grandiozu! Iespējams, tāpēc viņam tā patīk augļu koki – ir taču starpība, vai no viena koka novāc desmit grozus ar āboliem vai no vienas dobes – mazu bļodiņu ar zemenēm. Būtībā viņš arī dārzu iekopj ne tāpēc, ka viņam tas ļoti patiktu, bet tāpēc, ka var ietaupīt. Ja ir iespēja iegūt apsaimniekošanā, piemēram, mazdārziņu, Mežāzis pirms tam cītīgi visu sarēķinās (ieskaitot ceļa izdevumus), vai tas vispār atmaksājas.

Dārzu Mežāzis kopj pēc visiem noteikumiem, augus aprūpē strikti pēc priekšrakstiem, mēslo un retina pareizos laikos, audzē tikai pārbaudītas šķirnes. Sēklas no Mežāža audzētajiem augiem izceļas ar labu dīgtspēju un ilgi to saglabā. Cītīgais un stūrgalvīgais Mežāzis visu darīs pats, un būtībā viņam arī labi sanāk, vienīgi ainavu veidošana pieklibo, tāpēc viņa dārzs parasti ir vai nu pārlieku neinteresants – taisnām rindām un dobēm, ja konkrētais cilvēks vairāk uz ražošanu tendēts, vai arī ar dīvainās vietās novietotiem soliņiem, dārza rūķiem, rožu arkām. Jo pragmatiskais Mežāzis sirdī ir romantiķis.


Zivis - ieteicams iekopt augļu dārzu, īpaši padomājot par ābelēm

Katras brīvdienas pavadīt dārzā – tas viņām ir par grūtu. Ir ne mazums Zivju, kurām īpašumā ir kāds zemes gabaliņš, kas tā arī aizaug savā nodabā, redzot savu saimnieku reizi gadā, kad to sāk mākt sirdsapziņas pārmetumi un viņš metas kampaņveidīgi izcirst saaugušos krūmus, dedzināt vecos zarus, kaut ko rakt un stādīt. Līdz nākamajai reizei. Zivis mīl dabu, bet nemīl fizisku darbu.

Mīkstsirdīgajām Zivīm reti kad padodas laba raža – viņas vairāk pievēršas slimiem, vārgiem augiem, kurus kopj ar lielu mīlestību, nedomājot par labumu, ko tie varētu nest nākotnē. Diemžēl pūliņi pārsvarā ir bez rezultāta, toties kā viņas cenšas! Intuīcija palīdz Zivīm labi just augus, īpaši viņām padodas diedzēšana. Zivju dārzā diez vai redzēsiet rūpīgi koptas sakņaugu dobes, bet puķu stūrītis būs ļoti skaists. Dārzā Zivīm nepieciešams kaktiņš relaksācijai – kāds citu acīm apslēpts soliņš zem koka vai arī mazs dīķītis, kurā zied ūdensrozes un vidū ir skaists akmens. Zivīm ieteicams iekopt augļu dārzu, īpaši padomājot par ābelēm, kas sniedz sasaisti ar zemi, un bumbierēm, kas, pēc dažu ezoteriķu domām, apskaidro prātu.


No žurnāla “100 labi padomi”