Kas ir ESP funkcija automašīnā?

Elektroniskā stabilitātes programma (ESP) ir atzīta drošības tehnoloģija, kas kopš 2014. gada tiek uzstādīta visos transportlīdzekļos. Šī dzīvību glābjošā tehnoloģija darbojas kopā ar ABS un TCS, lai palīdzētu vadītājam kritiskos braukšanas scenārijos, piemēram, avārijas bremzēšanas gadījumā, koriģētu nepietiekamu un/vai pārmērīgu pagriezienu un novērstu avāriju.
Elektroniskā stabilitātes programma (ESP) ir atzīta drošības tehnoloģija, kas darbojas kopā ar ABS un TCS

FOTO: Publicitātes foto

Elektroniskā stabilitātes programma (ESP) ir atzīta drošības tehnoloģija, kas darbojas kopā ar ABS un TCS

Jaunas ziemas riepas arī ir ļoti svarīgi nodrošināt laikus, taču pārliecinieties, ka māšīna strādā pareizi un visas funkcijas pilda savu darbu.

 

Kā darbojas ESP?

Jūsu transportlīdzeklī uzstādītie sensori nodod galveno informāciju vadības blokam, kas aprēķina transportlīdzekļa stāvokli līkumā. Ja sānu paātrinājums pārsniedz pieejamo riepu saķeri ar ceļa virsmu, kā rezultātā tiek zaudēta virziena kontrole vai notiek sānslīde, sistēma iejaucas. Tā samazina dzinēja jaudu un individuāli bremzē katru riteni, lai novirzītu transportlīdzekli atpakaļ uz Jūsu paredzēto braukšanas virzienu.

 

Sistēma ir efektīva un aktīva gan priekšējai, gan aizmugurējai asij, un tā novērš dažādas sānslīdes iespējamās situācijas:

  • priekšējo riteņu sānslīdes, ko raksturo kā nepietiekama pagriešanās.
  • aizmugurējo riteņu sānslīdes, ko raksturo kā pārspīlēta pagriešanās.
  • 4 riteņu sānslīdes, vienāds sānu paātrinājums.

 

Vēsture – kad pirmo reizi parādījās ESP?

Oficiāli sērijveida transportlīdzekļos tā tika ieviesta 1995. gadā, un tās ieviešanu vadīja Toyota, General Motors un Mercedes. Daudziem tā bija tikai ķeksītis ražotāja izvēles sarakstā. Tas arī nozīmē, ka līdz 2014. gadam reģistrētiem transportlīdzekļiem ir iespējams atrast identiskus transportlīdzekļus ar un bez ESP. Pasaulē ir daudz šo sistēmu ražotāju, un Eiropā spēcīgi nostiprinājies Bosch.

 

Kā jebkuru inovatīvu tehnoloģiju, tiklīdz ieguldījumi pētniecībā un izstrādē bija atgūti un cenas samazinājās līdz ar ražošanas apjomu, automobiļu ražotāji sāka uzstādīt ESP kā standarta aprīkojumu.

 

  • Vai TCS (vilces kontroles sistēma) ir tas pats, kas ESP?
Reklāma
Reklāma

TCS pirmo reizi parādījās 80. gados - tā bija mūsdienās pazīstamo ESP un TCS sistēmu priekštece.

  • Vai ESP vienmēr sauc par ESP?

Atkarībā no izvēlētā transportlīdzekļa un ražotāja stabilitātes programmas var apzīmēt ar dažādiem trīs burtu akronīmiem: VDC - Vehicle Dynamic Control; PSM – Porsche Stability Management; DSC – Dynamic Stability Control, lai nosauktu tikai dažus no tiem. Neatkarīgi no nosaukuma, tās visas veic līdzīgu funkciju.

  • Kas izraisa ESP darbības traucējumus?

Bieži sastopamais iemesls ir bojāts riteņu ātruma sensors, ko bieži dēvē par ABS sensoru. Tas ir pieskrūvēts pie balstiekārtas, riteņa, bremžu un rumbas mezgla dziļumā. Tas ir jutīgs pret ceļa netīrumiem un gružiem, piedzīvo ievērojamas darba temperatūras izmaiņas.

  • Vai ESP darbojas uz sniega un ledus?

Sistēma konstatē riteņu griešanos uz slidenas virsmas un samazina motora jaudu - Jums būs grūti izbraukt. Jums var nākties izslēgt ESP/TCS, lai varētu uzbraukt kalnā vai uzsākt braukšanu uz ledus.

 

Alternatīvi transportlīdzekļu ražotāji atkarībā no transportlīdzekļa specifikācijas un tipa var aprīkot ar dažādiem ESP iestatījumiem, lai risinātu šos potenciāli sarežģītos braukšanas apstākļus. Lai izprastu sava transportlīdzekļa ESP sistēmu, skatiet rokasgrāmatu.

 

  • Vai man jāizslēdz sava ESP sistēma?

Pastāvīga braukšana ar ieslēgtu ESP sistēmu, kas ir transportlīdzekļa saķeres robeža, var radīt problēmas. Sistēma ir izstrādāta tā, lai darbotos dažus procentpunktus pirms saķeres robežas sasniegšanas. Daži ražotāji piedāvā izvēles iestatījumus, lai regulētu iejaukšanās apjomu. Piemēram, Sport un Sport Plus.

Sport un Sport Plus iestatījumi ļauj palielināt riepu slīdēšanas leņķus un pagrieziena spēku, pirms sistēma iejaucas. It īpaši trases mašīnām jeb sporta, ir prātīgi pārliecināties, ka transportlīdzeklis ir aprīkots ar piemērotiem ESP iestatījumiem, lai tiktu galā ar lielākām sānu slodzēm un pagriezienu ātrumiem, kas saistīti ar braukšanu trasē.
 

Saistītie raksti