Jaunie grozījumi par braukšanu dzērumā – vai var konfiscēt arī darba auto un citi lasītāju jautājumi par to

Pagājušā gada 25. novembrī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā un saistītie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas līdz ar citām izmaiņām paredz kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli reibuma stāvoklī.
Jau no pagājušā gada novembra stājušās spēkā izmaiņas, kas nu paredz kriminālatbildību par auto vadīšanu dzērumā.

FOTO: Shutterstock.com

Jau no pagājušā gada novembra stājušās spēkā izmaiņas, kas nu paredz kriminālatbildību par auto vadīšanu dzērumā.

Saskaņā ar Krimināllikuma 262. panta pirmo pirm daļu turpmāk par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, vai par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

 

Skaidrojam biežākos Mammamuntetiem.lv lasītāju uzdotos jautājumus par jauno regulējumu. Uz jautājumiem atbild Līna Bagdone, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste.

 

  • Uz cik ilgu laiku tiek konfiscēts auto, ja tas pieder pārkāpējam?

Automašīnas konfiskācija ir noziedzīgo nodarījumu izdarījušās personas sods par attiecīgo pārkāpumu. To nav paredzēts atgriezt atpakaļ tā īpašniekam.

 

  • Kas notiek, ja šoferis brauc ar vismaz 1,5 promili ar svešu auto? Vai arī ir kāds sods auto īpašniekam, kas pats nav braucis dzērumā?

Piemēram, ja autovadītājs braucis reibumā virs 1,5 promilēm ar transportlīdzekli, kas pieder citai personai, no noziedzīgu nodarījumu izdarījušās personas piedzen pilnu vai daļēju šā transportlīdzekļa vērtību. Transportlīdzekli atgriež tā īpašniekam.

 

  • Ja auto ir reģistrēts juridiskai personai – kas notiek tādā gadījumā?

Situāciju risina tāpat, ja šis auto pieder kādai citai fiziskajai personai – automašīnu atgriež tās likumīgajam īpašniekam (personai vai uzņēmumam).

Reklāma
Reklāma

 

  • Kur nonāk konfiscētie auto?

Konfiscētās automašīnas nonāk Nodrošinājuma valsts aģentūras stāvlaukumā.

 

  • Cik daudz auto ir jau konfiscēti?

No pagājušā gada 25. novembra līdz šā gada 14. janvārim:

ir uzsākti 128 kriminālprocesi par braukšanu virs 1,5 promilēm, savukārt 20 par braukšanu iespējamā narkotisko vielu reibumā.

Ir uzsākti 18 kriminālprocesi par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai asinīs vai narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes, ja to izdarījis transportlīdzekļa vadītājs.

Ir uzsākti 184 kriminālprocesi par braukšanu reibumā bez tiesībām.

 

Statistika rāda, ka vidēji puse gadījumos transportlīdzekļi tiek konfiscēti, savukārt pārējos gadījumos piedzīta daļēja vai pilna transportlīdzekļa vērtība. 

Saistītie raksti