Epilepsija, medikamenti un bērniņa plānošana. Kādi ir riski?

Sieviete mammamuntetiem.lv Jautā speciālistam sadaļā vaicā pēc padoma – viņai ir epilepsija, un ikdienā tiek lietoti medikamenti. Vai, lietojot šādus spēcīgus medikamentus, ir iespējama grūtniecība?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Jautājums:

Labdien! Mēs ar vīru vēlamies bērniņu, taču man ir epilepsija un es dzeru “Lamotrigine”. Neirologs teica, ka ar šiem medikamentiem grūtniecība ir iespējama. Taču palasot vispasaules pētījumus, sapratu, ka, dzerot “Lamotrigine”, tomēr ir iespējamas augļa anomālijas. Kā Jūs, kā ārsts- ģenētiķis, uzskatiet, vai būtu prātīgi plānot bērniņu, lietojot šādus medikamentus. 

 

Atbild Liene Korņejeva, ārste-ģenētiķe:

Sveicināti. Priecājos, ka par medikamentu lietošanu interesējaties vēl pirms grūtniecības, jo grūtniecības laikā svarīga ir gan bērniņa, gan arī viņa mammas veselība un labsajūta. Medikamentus pēc to ietekmes uz gaidāmo mazuli mēdz sagrupēt dažādi; man personīgi patīk grupēšana ABCDXN sistēmā (tā to nesauc :D) :

A kategorijai pieder droši medikamenti, kuri ir pārbaudīti cilvēku populācijās un nav devuši paaugstinātu risku anomālijām.

B kategorijā ir medikamenti, kuri ir plaši pētīti uz dzīvniekiem, bet ne pietiekami cilvēkiem. Pētījumos arī nav datu par anomāliju risku.

C kategorijā ir medikamenti, kuriem ir novērotas kādas atsevišķas tendences izraisīt anomālijas, bet to lietošana parasti ir svarīgāka - tas nozīmē, ka veselības problēmu risks, kas rodas, nelietojot medikamentu, ir lielāks, kā anomāliju risks. 

Reklāma
Reklāma

D kategorijā ir medikamenti, kuru pētījumos ir iegūti dati par lielāku risku bērniņam, bet atsevišķos gadījumos šos medikamentus lieto, ja nav citas alternatīvas. 

X kategorijas medikamentu lietošana grūtniecības laikā ir aizliegta (risks no medikamenta lietošanas ir lielāks par labumu, ko dod medikaments)

Un N kategorija nozīmē, ka medikaments nav pētīts; nu vismaz pēc šīs sistēmas nav klasificējams. 

 

Lamotrigīns ir C klases medikaments. Tas nozīmē, ka kopā ar ārstējošo ārstu un ginekologu tā lietošana un alternatīvas ir jāaprunā, bet jāpatur prātā, ka epilepsiju atstāt bez zālēm grūtniecības laikā var būt sliktāk, kā turpināt lietot zāles. Lamotrigīns ir viens no "mazkomplikāciju" medikamentiem; domāju, ka atrast pretepilepsijas medikamentu no A vai B grupas būtu pagrūti (te es tālāk neturpināšu, neesmu neirologs). Tas, kas ir minēts, lamotrigīnu lietojot, vispārējais anomāliju risks ir līdzīgs bērniņiem, kuri dzimuši mammām, kuras nav lietojušas šo medikamentu. Nedaudz lielāks risks atzīmēts augšlūpas/aukslēju šķeltnei. Ir divi svarīgi ieteikumi sievietēm, kurām ir epilepsija un kuras plāno bērniņu - viens ir lietot folskābi lielākās devās, kā citām sievietēm - 1-4 mg/dienā, lai samazinātu anomāliju risku bērniņam. Otrs ieteikums saistīts ar lamotrigīna metabolismu - grūtniecības laikā, lai saglabātu efektivitāti un koncentrāciju asinīs, tā deva ir jāpalielina (tas jāzina neirologam) un pēc grūtniecības attiecīgi atkal jāsamazina.

 

Atrodi labu ārstu komandu un lai viss izdodas!