Smēķēšana un grūtniecības plānošana

"Es esmu lasījusi, ka, lai viss būtu kārtībā ar mazuli, ir nepieciešami 3 gadi pirms grūtniecības iestāšanās, kad nevajag smēķēt," ģimenes portālam mammamuntetiem.lv jautā kāda lasītāja.

Plānojot bērniņu, jāatceras, ka smēķēšana apgrūtina bērna ieņemšanu neatkarīgi no tā, kurš no partneriem smēķē.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Plānojot bērniņu, jāatceras, ka smēķēšana apgrūtina bērna ieņemšanu neatkarīgi no tā, kurš no partneriem smēķē.

 

Lasītājas jautājums:

"Mēs ar draugu plānojam bērniņu. Bet lieta tāda, ka abi šobrīd smēķējam. Es esmu lasījusi, ka, lai viss būtu kārtībā ar mazuli, ir nepieciešami 3 gadi pirms grūtniecības iestāšanās, kad nevajag smēķēt. Vai tad tiešām tas ir tik ilgs periods? Kāds ir īsti tas periods?

Jo esmu arī dzirdējusi, ka ir nepieciešams nesmēķēt vismaz pus gadu, lai bērns piedzimtu vesels.

Un kā ir ar vīrieša smēķēšanu? Vai tad tā neietekmē bērniņu? Cik ilgi abiem partneriem vismaz nevajag smēķēt pirms grūtniecības iestāšanās?"

 

Atbild mammamuntetiem.lv:

Reklāma
Reklāma

Nav iespējams ieplānot, cik ātri pēc kontracepcijas lietošanas pārtraukšanas pieteiksies mazulītis - vai tas būs jau pirmajā mēnesī vai pirmā gada laikā. Tāpēc ir ieteicams smēķēšanu atmest jau vairākus mēnešus pirms pārtraucat izsargāšanos. Kāds ir pareizāko mēnešu skaits - tādas atbildes nav, taču fakts paliek fakts - smēķēšana ir kaitīga visiem cilvēkiem, un uz auglību - kā sieviešu, tā vīriešu - tā atstāj nopietnu ietekmi.

 

Plānojot bērniņu, jāatceras, ka smēķēšana apgrūtina bērna ieņemšanu neatkarīgi no tā, kurš no partneriem smēķē. Gan sievietei, gan vīrietim smēķētājiem ir pazemināta auglības pakāpe. Bērniem, kuri dzimuši smēķējošām mātēm, ir mazāk iespēju pašiem kļūt par vecākiem. Nikotīns ietekmē hormonu izstrādi, kas ir svarīgi grūtniecībai, tādā veidā pazeminot sievietes apaugļošanās iespējas. Smēķējošu vīriešu spermas daudzumam ir tendence būt  par 15% mazākam nekā nesmēķētājiem.

 

Vairāk par smēķēšanu un grūtniecību lasi rakstā Grūtniecība un smēķēšana.