Satraucoši: meitene ar lielu punci kūpina kā skurstenis

Speciālisti ir satraukušies, ka daļa sieviešu smēķē arī grūtniecības laikā, tādā veidā pakļaujot lielam riskam ne tikai sevi, bet arī gaidāmo bērniņu. Īpašas bažas ir par gados jaunām topošām māmiņām, jo viņu vidū smēķēšana ir ļoti izplatīta.
peciālisti, kas strādā ar smēķējošām grūtniecēm, aicina atmest smēķēšanu, bet, ja tas nav iespējams, pēc iespējas samazināt patērēto cigarešu apjomu.

FOTO: Shutterstock.com

peciālisti, kas strādā ar smēķējošām grūtniecēm, aicina atmest smēķēšanu, bet, ja tas nav iespējams, pēc iespējas samazināt patērēto cigarešu apjomu.

Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste Dace Rezeberga intervijā portālam Jauns.lv sacīja: "kopumā ir diezgan satraucošs fakts, ka joprojām Latvijā grūtnieces smēķē. Smēķēšanai noteikti ir nelabvēlīga ietekme gan uz sievietes veselību, gan vidi, kurā attīstās mazulis."
 

Dati liecina, ka pagājušajā gadā smēķēja aptuveni 8% no grūtniecēm, bet gadu iepriekš tie bija 7%.
 

Smēķē katra ceturtā gados jaunā māmiņa

"Dažādās vecuma grupās smēķēšanas izplatība ir dažāda. Jo jaunākas sievietes, jo smēķē biežāk, tādējādi no tām sievietēm, kas ir vecumā līdz 19 gadiem, smēķē gandrīz ceturtā daļa, bet vecumā no 20 līdz 24 gadiem ir 13% smēķētāju. Pārējās vecuma grupās grūtnieces smēķē mazāk."

Šādu smēķētāju ainu iezīmē dati no jaundzimušo reģistra kartēm, kas ļauj secināt, ka tik daudz sieviešu ir smēķējušas gandrīz visu grūtniecības laiku. "Es arī domāju, ka sievietes ne vienmēr ir līdz galam godīgas un pastāsta visu, jo mēs bieži vien saziņā ar aprūpes sniedzēju stāstam par iemācīto pareizo uzvedību," ārste teica un pieļāva, ka reālais smēķējošo grūtnieču skaits varētu būt vēl lielāks.
 

Daudzas pīpējušas grūtniecības sākumā

Nav apkopota informācija, cik daudz no sievietēm ir atmetušas pīpēšanu grūtniecības laikā. Brīvdienu un ballīšu smēķētājām varbūt nav tik lielu atkarības problēmu un tāpēc viņas var vieglāk atteikties no cigaretēm grūtniecības laikā. Diemžēl gana daudz ir sieviešu, kas grūtniecības sākumā vēl smēķēja.

Rezeberga akcentēja, ka svarīgs ir ne tikai pats smēķēšanas fakts, bet arī cigarešu daudzums, ko grūtniece patērē. "Svarīgi ir arī mazie mērķi. Ir atšķirība, vai smēķē paciņu dienā vai divas cigaretes." Speciālisti, kas strādā ar smēķējošām grūtniecēm, aicina atmest smēķēšanu, bet, ja tas nav iespējams, pēc iespējas samazināt patērēto cigarešu apjomu. "Jo mazāk smēķēs, jo ietekme būs mazāka."

 

Nestāvēt blakus pīpmanim

Daktere piebilda, ka grūtniecības laikā kaitīga ir gan aktīvā, gan pasīvā smēķēšana: "Pasīvā smēķēšana ir identiski kaitīga tāpēc, ka vielas apkārtējā vidē ir tās pašas."

Ja topošā māmiņa stāv blakus smēķētājam, nodarītais kaitējums bērniņam ir tāds pats kā tad, ja grūtniece pati pīpētu.
 

Smaga atkarība un smēķējoša darba vide

Iemesls, kāpēc grūtnieces nevar atmest smēķēšanu, pat domājot par bērniņa veselību, visbiežāk ir smaga atkarīga. "Tā ir slimība, atkarība tāpat kā narkomānija, heroīna lietošana. Ir līdzīga vajadzība un prasība. Atmešana nav tik vienkārša. Ja būtu vienkārši, tad vakar darīju, šodien nedarīšu."

Vienlaikus daudzām smēķētājām ir vēlama un plānota grūtniecība, un nav tā, ka visas smēķējošās grūtnieces būtu neizmeklētas un antisociālas.Smēķētāju vidū ir arī sievietes ar augstu stresa līmeni darbā. Rezeberga pieļāva, ka Covid-19 pandēmijas laikā, kad daudz cilvēku strādāja mājās, smēķēšana grūtnieču vidū varētu būt samazinājusies, jo mājās varētu būt vieglāk nesmēķēt, īpaši tad, ja partneris to mājās nedara.

Ārste ir uzraudzījusi grūtniecību sievietēm, kas nav spējušas atmest pīpēšanu bērniņa gaidīšanas laikā, jo teikušas, ka darba vidē visi smēķē un ir ierasts kopā doties uz pīpētavu. Interesēšanās par darba vides sakārtošanu un smēķēšanas noliegšana telpās varētu šo situāciju uzlabot. Protams, smēķētāji var iziet laukā un pīpēt turpat pie stūra, bet tas tomēr ir apgrūtinošāk un retāk.
 

 

Smēķēšana ir slimība, atkarība tāpat kā narkomānija, heroīna lietošana. Ir līdzīga vajadzība un prasība. Atmešana nav tik vienkārša. Ja būtu vienkārši, tad vakar darīju, šodien nedarīšu

 

 

Vīrs nesmēķē, bet pati grūtniece smēķē

Nav apkopots, cik daudz topošo tēvu smēķē, bet ir gadījumi, kad vīrs nepīpē, bet sieva gan to dara, pat gaidot bērniņu.

Reklāma
Reklāma

Pēc dakteres teiktā, smēķēšana šobrīd lielāka problēma ir sieviešu nevis vīriešu vidū. Mūsdienās vairs nav būt "trendīgi" būt smēķētājam. Kopumā arvien vairāk cilvēku pievēršas veselīgam dzīvesveidam, tostarp atsakās no cigaretēm.

Lai palīdzētu grūtniecēm un viņu ģimenes locekļiem smēķēšanas atmešanā, nesen sākta īpaša kustības "bezcigaretes.lv" izstrādāta atbalsta programma. Ārste novērojusi, ka visām sievietēm, kas vēlas atmest smēķēšanu grūtniecības laikā, vajadzīga palīdzība un atbalsts, tāpēc ir pozitīvi vērtējama šādas speciālas programmas izveide.

 

Teoriju zina, bet dzīvē viss ir citādāk

Vai varētu būt tā, ka daļa grūtnieču turpina pīpēt, jo neapzinās slikto ietekmi uz bērna un savu veselību? "Es domāju, ka bieži vien to neattiecina uz sevi. Es nevaru teikt, ka viss sliktais no smēķēšanas notiek visiem.  Grūtniecību ietekmē daudz faktoru: gan uzturs, gan kustības, gan vecums, gan saslimšanas, gan ģenētika. Lielākai daļai iznākums ir labs."

Rezeberga pauda, ka lielākā daļa grūtnieču zina, kādai vajadzētu būt pareizai uzvedībai un to, ka nevajadzētu smēķēt, taču dažkārt uz sevi neattiecina iespējamās sekas. Šķiet: man jau nekas slikts nenotiks; tas sliktais jau notiek tikai ar citiem.
 

Grūtāk palikt stāvoklī

Bet kāds tad īsti ir ļaunums no cigaretēm? Vispirms smēķēšana negatīvi ietekmē gan sievietes, gan vīrieša auglību. "Sievietei, kas smēķē, var būt grūtāk palikt stāvoklī gan sievietes faktora dēļ, gan vīrieša faktora dēļ." Smēķētājām ir lielāks risks attīstīties ārpusdzemdes grūtniecībai, kā arī biežāk notiek spontāni aborti agrīnā grūtniecības laikā un priekšlaicīgas dzemdības.
 

Bērniņš vēderā var būt mazāks

Smēķēšana arī būtiski ietekmē placentas attīstību, novietošanos, ieligzdošanos - biežāk iespējama placentas priekšguļa un tās nepilnvērtīga attīstība. Tai var veidoties mazāks placentāro asinsrites sazarojumu koks, kam ir ļoti liela nozīme mazuļa apgādē ar skābekli un uzturvielām. Jo mazāks ir laukums, jo mazāk uzturvielu bērniņam nonāks. Līdz ar to iespējams, ka mazulis vēderā augs mazāks, nekā noteikts viņa ģenētiskajā kodā.
 

Pēc tam lielāks risks liekajam svaram

Tā kā smēķēšana negatīvi ietekmē bērniņa skābekļa un barības vielu saņemšanu, mazulim mātes miesās var būt augšanas atpalicība. Tam ir ilgtermiņa ietekme uz cilvēka veselību - dzīves laikā viņam var būt lielāka iespēja saslimt ar neinfekciozām slimībām, piemēram, aptaukošanos, onkoloģiskām kaitēm, cukura diabētu, hipertensiju.

Ja vēl bērniņš nesaņem mātes pienu, ģimenē ir neveselīgi ēšanas un kustību paradumi, kā arī neveselīgs dzīvesveids, tad viņam ir ļoti liela varbūtība saslimt ar neinfekciozām slimībām, piemēram, iespējama biežāka aptaukošanās un citas slimības, kas būtiski traucē dzīves kvalitāti.
 

Biežāka bērniņa bojāeja un anomālijas

Smēķētājas placentai ir lielāks risks arī priekšlaicīgi atslāņoties, kas var radīt neatliekamu situāciju, apdraudot gan māti, gan mazuli. Smēķētājām ir novērota biežāka augļa bojāeja grūtniecības laikā, kā arī bērniņiem pirmā gada laikā ir biežāk konstatēts pēkšņās nāves sindroms.

Ja māte smēķē bērna zīdīšanas laikā, tas negatīvi ietekmē piena sastāvu - pienā ir mazāk tauku un olbaltumvielu. Turklāt parasti smēķētājas zīda bērniņus īsāku laiku.

Ir pierādīts, ka mātes smēķēšana ir saistīta arī ar iedzimtām bērniņa anomālijām, piemēram, sirds pataloģijām, augšlūpu šķeltni, kā arī elpceļu un plaušu izmaiņām, kas var radīt noslieci uz elpceļu infekcijām un astmu. Smēķēšana arī var negatīvi ietekmēt bērna intelektuālās spējas.

 

Trijās paaudzēs

Diemžēl mātes smēķēšana negatīvi ietekmē ne tikai vēderā augošo bērniņu, bet arī turpmākās paaudzes. Ja gaidāma meitenīte, tad mātes smēķēšana palielina neinfekciju slimību risku ne tikai šai meitenītei, bet arī viņas bērniem un pat mazbērniem. "Vismaz trijās paaudzēs ir iespējams ietekmēt neinfekciju slimību izplatību."


Elektroniskās cigaretes arī ir kaitīgas

Rezeberga arī norādīja, ka cigaretēs esošās vielas rada spēcīgu atkarību un negatīvi ietekmē ne tikai bērniņa, bet arī pašas sievietes veselību.

Grūtniecības laikā arī nevajadzētu smēķēt elektroniskās cigaretes. Lai gan to sastāvs var būt tīrāks, tomēr nelabvēlīgo ietekmi nav iespējams novērst un tajās ir kaitīgas ķīmiskās vielas. "Labu pētījumu par elektroniskajam cigaretēm nav, bet visi resursi norāda, ka ietekme ir nelabvēlīga. Ja mēs domājam, ka tādā veidā varētu izbēgt no toksisko vielu klātbūtnes, tad tas tā nav. Nav droši smēķēt elektroniskās cigaretes un domāt, ka problēmas ir atrisinātas."