Covid-19: Jaunākie pētījumi grūtnieces ierindo augsta riska grupā; par vakcinēšanos jālemj individuāli

Tūlīt jau būs pagājis gads kopš koronavīrusa pandēmijas pasaulē. Zinātnieki un mediķi iegūst arvien vairāk datu par slimības norisi. Pandēmijas sākumā veiktie pētījumi uzrādīja, ka lielākoties grūtnieces Covid-19 pārslimo vieglā vai asimptomātiskā formā, tomēr pēdējo pieejamo pētījumu rezultātos pārliecinoši parādās dati par nelabvēlīgu Covid-19 ietekmi uz grūtniecības norisi un smagu komplikāciju skaita pieaugumu Covid-19 salīdzinājumā ar grūtniecēm, kuras nav inficētas ar Covid-19.
Covid-19: Jaunākie pētījumi grūtnieces ierindo augsta riska grupā; par vakcinēšanos jālemj individuāli

FOTO: Pexels.com

Kopš pandēmijas sākuma ir veikti daudzi pētījumi, lai noteiktu Covid-19 infekcijas ietekmi uz grūtnieču veselību, grūtniecības norisi, augļa attīstību un Covid-19 ietekmi uz jaundzimušo veselību. Ievērojot ar grūtniecību saistītās fizioloģiskās izmaiņas un jaunāko pētījumu datus, grūtnieces tiek iekļautas grupā ar paaugstinātu risku smagai Covid-19 norisei.
 

Pētījumā, kas publicēts The Journal of the American Medical Association, analizēti dati par 406 440 ASV dzemdību iznākumiem laika posmā no aprīļa līdz novembrim. 6380 no dzemdētājām bija Covid-19 pozitīvas.
 

Pētījums rāda, ka grūtniecēm ar Covid-19 ir:

 

  • 3,5 reizes lielāks trombembolisku komplikāciju risks,
  • 6 reizes lielāka iespējamība nonākt intensīvās terapijas nodaļās,
  • 26 reizes lielāka plaušu mākslīgās ventilācijas iespējamība (1,3% Covid-19 pozitīvām salīdzinājumā ar 0,05% Covid-19 negatīvām),
  • par 19% paaugstināts priekšlaicīgu dzemdību risks  - 7,2% grūtnieču ar Covid-19 bija priekšlaicīgas dzemdības, salīdzinot ar 5,8% grūtniecēm bez Covid-19.
  • par 21% biežāk attīstījās preekalmpsija (8,8% grūtnieču ar Covid-19 attīstījās preeklampsija, salīdzinot ar 6,8% bez Covid-19).



Hospitalizāciju skaits grūtniecēm ar Covid-19 bija 3,5 reizes augstāks nekā līdzīga vecuma Covid-19 slimniecēm bez grūtniecības. Īpaši augsti hospitalizācijas rādītāji ar elpošanas distresa pazīmēm bija pacientēm ar blakus saslimšanām – astmu, hipertensiju, II tipa diabētu, autoimūnām saslimšanām un smagu aptaukošanos. Ņemot vērā, ka grūtniecība ir riska faktors smagam Covid-19, CDC ir iekļāvusi grūtnieces kā prioritāru grupu vakcinācijai pret SARS-CoV-2.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas izstrādātajās rekomendācijās grūtnieču vakcinācija ir ieteikta tad, ja grūtniece ir paaugstināta riska grupā vai arī strādā vidē, kur ir augsts inficēšanās risks, piemēram, medicīnas iestādē vai sociālajā jomā. Tomēr visu grūtnieču iekļaušaja prioritāro vakcinējamo grupu sarakstā gan nav plānots, jo nav veikti plaši pētījumi ar šo sabiedrības grupu. 

Pēc vakcīnas var būt blaknes – temperatūra, sliktāka pašsajūta, bet tā būs viena diena, kad ir augsta temperatūra, ne nevis ilga slimošana ar Covid-19

Reklāma
Reklāma


Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja, Valsts Imunizācijas padomes locekle Santa Markova atklāj, ka RDzN grūtnieču ar smagu Covid-19 norises gaitu līdz šim nav bijis, bet sieviešu gaidībās, kas ir izslimojušas koronavīrusu, Latvijā ir pietiekami daudz: “Smagu formu pie mums nav bijis, jo mēs pēc hospitalizācijas plāna iet uz “Stradiņiem”*, bet, ja vēl nedzemdē, tad uz Austrumu slimnīcas Infektoloģijas centru. Tas, ko redzam - ir nedaudz pieaudzis ķeizargriezienu skaits, tomēr izdarīt plašākus secinājumus no esošās grupas vēl ir pāragri, tāpēc tiek izvērtēti lielās populācijās iegūto pētījumu dati.”
Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļas vecākā vecmāte Signe Irša portālam Mammamuntetiem.lv pastāstīja, ka nodaļā dzemdē sievietes ar akūtu Covid-19 saslimšanu, un ir novērotas arī dažas komplikācijas. Proti, biežāk ir vajadzība izmantot elpošanas aparātu skābekļa nodrošināšanai, novēroti gremošanas trakta darbības traucējumi un ir bijušas  situācijas, kad mammas sliošanas dēļ slikti ir juties auglis, tāpēc bija jāveic priekšlaicīga dzemdību ierosināšana.

 

Kur vakcīna labāka?
Santa Markova skaidro, ka visas trīs Latvijā pieejamās vakcīnas ir izmantojamas grūtnieču vakcinēšanai: “Ar grūtniecēm ētisku apsvērumu dēļ šādu izpēti neveic, bet ir zināms, ka pasaulē Pfizer un BioNTech vakcīnas dažas grūtnieces nejauši (nezinot par grūtniecības faktu) saņēma. Pagaidām nekādu risku nav bijis, lai gan šīs grūtniecības vēl nav noslēgušās. AstraZeneca vakcīna, ar kuru Latvijā vēl tikai sāk vakcinēt, nevarētu būt bīstamāka nekā gripas vai citas nedzīvās vakcīnas, kuras atzītas grūtniecēm drošas un rekomendējamas. Pēc vakcīnas var būt blaknes – temperatūra, sliktāka pašsajūta, bet tā būs viena diena, kad ir augsta temperatūra, ne nevis ilga slimošana ar Covid-19," atgādina ārste. 

Ja kādu iemeslu dēļ topošā māmiņa vakcinēties nevar, tad būtu saprātīgi, ja to izdarītu ģimenes locekļi, kas dzīvo ar viņu kopā, tādējādi samazinot iespēju inficēt grūtnieci.

*P. Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļā līdz 2021. gada 11. februārim ir bijušas 12 grūtnieces ar Covid-19 infekciju, no kurām 6 bija pērn un 6 jau šogad janvārī.