Grūtniecei jāizvēlas aprūpētāju – ginekologu vai vecmāti?

Grūtniecības aprūpes speciālisti Latvijā var būt vecmāte, ginekologs vai ģimenes ārsts. Vecmātes un ginekologi – tie ir dzemdību speciālisti, ko grūtniece var izvēlēties, kā savu primāro aprūpētāju grūtniecības un dzemdību laikā. Grūtniecības laikā savu aprūpētāju apmeklē ik pēc 4 nedēļām vai biežāk, ja nepieciešams.

Pētījumi vēsta, ka laba grūtniecības aprūpe, kas ietver fizisko, informatīvo un emocionālo atbalstu, ir atslēga arī pozitīvam grūtniecības iznākumam.

FOTO: Shutterstock.com

Pētījumi vēsta, ka laba grūtniecības aprūpe, kas ietver fizisko, informatīvo un emocionālo atbalstu, ir atslēga arī pozitīvam grūtniecības iznākumam.

Vecmāte

Saskaņā ar vecmātes profesijas standartu, vecmāte rūpējas par sievietes, viņas ģimenes reproduktīvo veselību, veicot pirms grūtniecības, grūtnieces, dzemdētājas,
nedēļnieces un jaundzimušā aprūpi, vadot un atbildot par fizioloģiskas grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību periodu, piedaloties ārstniecībā, organizējot un vadot dzemdībpalīdzību, izglītojot pacientus, aprūpes komandas locekļus. Ja rodas šaubas par sievietes veselību, vecmāte nosūta topošo māmiņu pie ģimenes ārsta vai pie kāda cita speciālista. Vecmāte ir tā, kura izvērtē, vai grūtniecei ir kāds risks, kas prasa sadarbību ar citu ārstu. Vecmāte ir apmācīta identificēt iespējamos riskus un grūtniecības komplikācijas konkrētai sievietei. Visbiežāk privātpraksē ārsts un vecmāte darbojas komandā un kopīgi saskaņo komplicētas grūtniecības vadīšanu un sastāda individuālu grūtnieces aprūpes plānu.

 

Vecmāte novēro grūtnieci visu bērniņa gaidīšanas laiku, pieņem dzemdības un sniedz sievietei tādu dzemdību aprūpi, kādu viņa vēlas.

 

Vecmāte Rudīte Brūvere papildina: „Vecmāte novēro grūtnieci visu bērniņa gaidīšanas laiku, pieņem dzemdības un sniedz sievietei tādu dzemdību aprūpi, kādu viņa vēlas. Grūtniecības laikā vecmāte novēro ne tikai bērna attīstību, bet arī sievietes ķermeņa funkciju pārveidošanos, konsultē, kā saglabāt un stiprināt viņas veselību jeb, citiem vārdiem sakot, palīdz cilvēkam atklāt savus iekšējos personīgos pozitīvos spēka avotus. Vecmātes ziņā ir arī pēcdzemdību aprūpe, konsultācijas par bērniņa barošanu ar krūti un bērna attīstības jautājumiem. Ja māte ar bērniņu ir vecmātes uzmanības lokā, tad vienmēr būs redzams, kad vajadzīga ārsta konsultācija. Vecmāte nepārņem ārsta funkcijas, bet veicina sievietes veselību un nodarbojas ar dažādu veidu profilaksi.” Tajā pašā laikā vecmāte spēj sniegt neatliekamo palīdzību grūtniecei, dzemdētājai, nedēļniecei un jaundzimušajam ārsta prombūtnes laikā, uzņemties atbildību par medikamentu nozīmēšanu un drošu saņemšanu, ja tas ir nepieciešams.


Ginekologs

Ginekologs ir apmācīts izmeklēt pacienti, nozīmēt specializētus diagnostiskos izmeklējumus, novērtēt pacientes veselības stāvokļa izmaiņas ārstēšanas laikā, veikt ķirurģiskas operācijas, nodrošināt specializētu ārstēšanu pirms grūtniecības, grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā; informē pacienti par pasākumiem saslimšanu profilaksei vai ārstēšanas uzlabošanai; saņemt un sniegt pacienta ārstniecības procesa nodrošināšanai nepieciešamo informāciju no citiem ārstniecības procesā iesaistītajiem speciālistiem.

 

Ginekologam noteikti jāaprūpē tās grūtnieces, kuru mazuļu gaidīšanas laiks nerit tā, kā vajadzētu. Piemēram, ja ir augsts asinsspiediens, sirds slimība vai diabēts vai zināmas komplikācijas no iepriekšējās grūtniecības, iespējams, būsi augsta riska grūtniece.

 

Reklāma
Reklāma

Ginekologam noteikti jāaprūpē tās grūtnieces, kuru mazuļu gaidīšanas laiks nerit tā, kā vajadzētu. Piemēram, ja ir augsts asinsspiediens, sirds slimība vai diabēts vai zināmas komplikācijas no iepriekšējās grūtniecības, iespējams, būsi augsta riska grūtniece. Ārsti ir apmācīti un trenēti dažādu pataloģiju un risku identificēšanā un novēršanā.

 

Apzinoties, kā katrs no šiem speciālistiem tiek apmācīts un kādas ir katru šo speciālistu vērtības, mēs varam izdarīt daudz informētāku izvēli. Svarīgākais ir saprast, kādu aprūpi jūs vēlaties, kas jums ir svarīgi. Vai tās ir tikai obligātās analīzes un skrīnings, ko apmaksā valsts, vai arī katra vizīte ir kā gatavošanās nākamajam grūtniecības mēnesim un dzemdībām, ko valsts neapmaksā. Vienmēr ir vērts piezvanīt uz atbilstošo klīniku vai speciālistu praksi un noskaidrot vizītes garumu un kas tajā ietilpst.


Pētījumi vēsta, ka laba grūtniecības aprūpe, kas ietver fizisko, informatīvo un emocionālo atbalstu, ir atslēga arī pozitīvam grūtniecības iznākumam.


Ja vizītes laikā tomēr nesaņem visas atbildes uz saviem jautājumiem vai tev ir nepieciešams lielāks atbalsts, nekā vecmāte vai ārsts spēj sniegt, palūdz savam aprūpētājam speciālistu koordinātes, kas varētu palīdzēt. Tās varētu būt vecāku skolas no agrīna grūtniecības laika, māte – mātei atbalsta grupas, dūlas, perinatālie psihologi, mammas, kas pārvarējušas līdzīgas bažas (piem., dvīņu vai trīņu mātes), vingrošanas nodarbības, u.c., un tādejādi arī gatavo sievieti dzemdībām.
 

Jautājumi, ko ir vērts noskaidrot par savu aprūpētāju:

  • Cik ilga ir vizīte? Kā izpaužas grūtniecības aprūpe pie šī speciālista? Vai speciālists ir sazvanāms? Vai vēlies aprūpi pie speciālista, kurš piedalīsies arī jūsu dzemdībās? Noskaidro, ar kādām dzemdībpalīdzības iestādēm speciālists sadarbojas?
  • Pirmajās tikšanās reizēs pajautā sev, kā juties saskarsmē ar savu aprūpētāju? Vai spēj uzticēties un justies ērti? Vai speciālists vienmēr paskaidro, ko darīs, dara un kāpēc? Vai domā par jūsu intimitāti? Vai izturas ar cieņu pret jūsu uzskatiem, vērtībām, dzīves skatījumu?
  • Vai speciālists sniedz arī pēcdzemdību aprūpi, ja tev būs tāda nepieciešamība (visbiežāk tās ir vecmātes), braucot mājvizītēs un konsultējot par sievietes veselību, zīdīšanu, ēšanu, pēcdzemdību vingrošanu?
  • Ja vēlies dzemdēt plānotās ārpusstacionāra dzemdībās, tad attiecīgi jāmeklē sertificēta vecmāte vai ārsts, kas aprūpē un gatavo šādām dzemdībām.


Autore: vecmāte un dūla Līga Giniborga