Hormonu spēles un veselība TUR lejā grūtniecības laikā. Svarīgi!

Ikviena sieviete, būdama stāvoklī, ir izbaudījusi uz savas ādas regulārās urīna analīžu nodošanas reizes. Un ne viena vien ir nodomājusi – es taču jūtos labi, kāpēc tas tik bieži ir nepieciešams. Vairāk skaidro ginekoloģe Nataļja Kalašņikova.

Tā kā grūtniecības periodā mazulis ir viegli ievainojams jeb ļoti uzņēmīgs pret dažādiem vīrusiem un baktērijām, ir svarīgi uzturēt sievietes veselību līdzsvarā.

FOTO: Shutterstock.com

Tā kā grūtniecības periodā mazulis ir viegli ievainojams jeb ļoti uzņēmīgs pret dažādiem vīrusiem un baktērijām, ir svarīgi uzturēt sievietes veselību līdzsvarā.

Cilvēkam, kurš nav studējis medicīnu, ir grūti apzināties, ka ikviena baktērija, kas atrodas ķermenī, ne tikai urīnceļos, bet arī zobos, ausīs, plaušās, sastrutojumā uz ādas un citur, ar ķermeņa šķidrumu – asins plūsmu vai limfas plūsmu var nonākt dzemdē, līdz ar to inficēt augļa apvalku, inficēt placentu un caur nabassaiti var inficēt gaidāmo bērnu. Ja pieaudzis cilvēks var veiksmīgi cīnīties ar baktērijām, jo ir izstrādājusies imunitāte, tad nedzimušam bērnam imunitātes nav, līdz ar to viņš nav spējīgs cīnīties ar infekciju. Imunitāte bērnam sāk veidoties tikai pēc piedzimšanas un arī ne uzreiz – tikai pēc viena līdz diviem mēnešiem, tāpēc sākumā ieteicams mazuli nevadāt pa publiskām vietām.


Tā kā grūtniecības periodā mazulis ir viegli ievainojams jeb ļoti uzņēmīgs pret dažādiem vīrusiem un baktērijām, ir svarīgi uzturēt sievietes veselību līdzsvarā. Un tas neattiecas tikai uz urīnceļiem, bet uz visu veselību kopumā. Ja sieviete cieš no aizcietējumiem, pastāv iespēja, ka caur limfu baktērijas var nonākt līdz mazulim. Ja sieviete ir saaukstējusies, gaidāmais bērniņš var saslimt ar plaušu karsoni. Turklāt, ja sievietei grūtniecības laikā ir kāda infekcija, pastāv arī tādi riski kā spontānais aborts, priekšlaicīgas dzemdības.
 


Urīnceļu problēmas


Grūtniecība ir hormonāls process un hormoni, kas lielā daudzumā sintezējas grūtnieces ķermenī, paplašina urīnceļus. Rezultātā urīna kanāls, kas savieno nieres un urīnpūsli, grūtniecības laikā ir četras reizes platāks nekā sievietei bez grūtniecības. Ja šis kanāls ir šaurs, urīna plūsma ir daudz spēcīgāka, ja tas ir plats, urīna izplūšana notiek daudz lēnāk. Un te var salīdzināt ar upēm – straujas upes ir tīras, savukārt lēnās ir netīras un aizaugušas. Lūk, šī iemesla dēļ grūtniecības laikā urīnceļos mēdz pastiprināti vairoties nelabvēlīgās baktērijas. Tāpēc urīna analīzes ir pastiprināti jākontrolē. Var būt tā, ka sieviete jūtas labi, viņai nav nekādu sūdzību, bet baktērijas tomēr ir vairāk par pieļaujamo normu. Šādā situācijā labāk laikus uzsākt ārstēšanu.

 

Grūtniecība ir hormonāls process un hormoni, kas lielā daudzumā sintezējas grūtnieces ķermenī, paplašina urīnceļus. Rezultātā urīna kanāls, kas savieno nieres un urīnpūsli, grūtniecības laikā ir četras reizes platāks nekā sievietei bez grūtniecības.

 

Turklāt jāatceras, ka laicīga rīcība nav tikai rūpes par gaidāmo mazuli, bet arī par māmiņu. Jo viss sākas ar baktērijām urīnceļos, bet neārstējot tas var novest pie akūtas nieru iekaisuma. Ja nieru iekaisums sākas grūtniecības laikā, tas ir ļoti slikti gan mātei, gan bērnam. Dažkārt gadās, ka māte jūtas labi, nav nekādu sūdzību, bet mazulis piedzimst slims. Jau nedzimušajam bērniņam var būt dažādas komplikācijas – pat plaušu karsonis un meningīts. Diemžēl komplikācijas var būt tik smagas, ka mazulis neizdzīvo. Nereti šādi gadījumi veicina mītu, ka medicīniskais personāls ir inficējis bērnu. Bet tā gluži nav – ja mazulis dzimst ar infekciju, tā ir iegūta vēl esot mammas ķermenī.



Ķeizargrieziens – lai neinficētu bērnu


Mūsdienās ķeizargrieziena operācija tiek veikta tad, ja mammai ir HIV vīruss vai akūtā herpes infekcija dzimumceļos. Ja bērns nonāk kontaktā ar šo herpi, viņam var būt herpetiskais meningīts un encefalīts. Agrāk ķeizargrieziens tika veikts sievietēm ar C hepatītu, bet tagad tā šī norma ir atcelta, jo pētījumi pierāda, ka nav starpības, kā šādos gadījumos mazulis nāk pasaulē. Risks inficēties ir vienāds, līdz ar to ķeizargriezienam nav jēgas. Viena no formām, kā bērnam izpaužas infekcija – pūžņo actiņas. Izpausmes forma atkarīga no tā, cik smagā formā infekcija bijusi pašai sievietei. Ja infekcija bērnam tikusi caur nabassaiti, visticamāk būs kāda ģeneralīze. Ja infekcija ir iekļuvusi augļūdeņos, tad izpausme būs uz ādas, pūžņos acis, būs kādas nelielas problēmas ar degunu, infekcijas dzimumorgānos.
 


Izjaukta mikroflora var būt iemesls spontānajam abortam

Reklāma
Reklāma


Maksts mikroflorai ir ļoti liela nozīme, tāpēc arī ikdienā jārūpējas, lai tā būtu atbilstoša normai. Sievietei var būt ideāli urīnceļi, bet slikta maksts flora. Un tas var izraisīt tādas pašas sekas kā citas infekcijas vai baktērijas pārāk lielā daudzumā. Ja ir izjaukta maksts mikroflora, daudz biežāk notiek spontānie aborti, biežāk ir priekšlaicīgas dzemdības. Tāpēc sievietēm nevajadzētu kautrēties par šo tēmu uzdot jautājumus saviem ginekologiem. Tajā pašā laikā pārmērīgi satraukties arī nav vajadzīgs, jo, stājoties uzskaitē, tiek ņemta uztriepe, pēc kuras var noteikt maksts stāvokli. Jāatceras, ka grūtniecības laikā izdalījumu no maksts ir vairāk, nekā pārējā laikā, tomēr, ja sievietei ir parādās nepatīkamas sajūtas – nieze vai ādas kairinājums –, noteikti ieteicams konsultēties ar ārstu. Viens no biežākajiem sūdzību cēloņiem ir laktobacillus trūkums maksts mikroflorā. Ja maksts vide ir normāla, tā būs ļoti skāba. Un skābā vidē patogēnās baktērijas nespēj dzīvot un vairoties. Pārsvarā makstī dzīvo laktobacillus. Ja līdzsvars ir izjaukts, ja nav laktobacillus, vai ja lakobacillus ir nepilnvērtīga un netiek ražota piena skābe, tad tur dzīvo tās baktērijas, kurām normālos apstākļos tur nav jābūt. Maksts mikrofloru normas robežās palīdz uzturēt speciāli intīmai higiēnai paredzēti mazgāšanās līdzekļi, piemēram, "Vagisan Intimate Wash Lotion".

 

Maksts mikroflorai ir ļoti liela nozīme, tāpēc arī ikdienā jārūpējas, lai tā būtu atbilstoša normai. Sievietei var būt ideāli urīnceļi, bet slikta maksts flora. Un tas var izraisīt tādas pašas sekas kā citas infekcijas vai baktērijas pārāk lielā daudzumā.

 

Vai pirms dzemdībām skūt apmatojumu?


Apmatojuma skūšana pirms dzemdībām mūsdienās vairs netiek realizēta kā norma, jo svaigi noskūta āda ir viegli ievainojama, tajā ir mikrotraumas, caur kurām var ļoti viegli inficēties. Ja traumētā vieta iekaist, pastāv iespēja, ka dzimšanas brīdī inficēsies arī mazulis. Tajā pašā laikā jāuzsver, ka intīmā zona ir jākopj, bet ne obligāti jāskuj vai jāepilē. Pārāk garš apmatojums ir pateicīga vide, kur dzīvot un vairoties dažādām baktērijām, rodas arī nepatīkams aromāts. Ja runājam par dzemdībām, ja to laikā rodas kādi plīsumi, apmatojums netraucē sašūt. Ja tomēr kas traucēs, speciālisti paši tiks galā, noskūs vajadzības gadījumā.

 

 

Veselība TUR ne tikai grūtniecības laikā


Ir dati, kas apliecina – sievietes, kuras nodarbojas ar intelektuālo darbu, (lasīt – sēdošu darbu), biežāk ir maksts vides disbalanss. Tām sievietēm, kuru ikdiena ir fiziski aktīva, mazāk sūdzas par maksts vides problēmām. Liela nozīme ir arī apģērbam, kuru valkājam – pieguļoša, cieša veļa veicina disbalansa rašanos. Te jāsaprot, kā daba pati ir izveidojusi aizsargmehānismu. Pirmkārt, maksts vidē dzīvo laktobaktērijas, kas veido skābo vidi, otrkārt, maksts izdalījumi tek no augšas uz leju, līdz ar to viss liekais iztek ārā, un kas nonāk veļā, kontaktā ar gaisu oksidējas un tādejādi baktērijas tiek neitralizētas, bet, ja sievietei ir pieguļoša veļa, maksts ir pacelta uz augšu, un izteces mehānisms ir traucēts. No šī var secināt, ka tām sievietēm, kurām ir tendence uz maksts vides disbalansu, ir rūpīgi jāizvēlas apģērbs.