Joga topošajām māmiņām!

Grūtniecība ir pats neparastākais laiks sievietes dzīvē: neizmērojamās hormonālās un fiziskās pārmaiņas, kas vērojamas ar katru nākamo grūtniecības nedēļu un pat dienu, var viegli izjaukt ierasto līdzsvaru. Joga sagādā mierīgu patvērumu, lai māmiņa ar savu mazuli var veidot mīlestības un miera pilnas attiecības.

Jogas poza - koks. Reklāmfoto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jogas poza - koks. Reklāmfoto.

„Kad tu iekšēji esi mierīga, tad arī tev apkārt valda miers,” J. Bhadžans
Vārds „joga” Sanskritā nozīmē savienot. Savienot ķermeni, prātu un dvēseli. Joga savieno cilvēka apziņu ar Visuma apziņu. Joga nav reliģija, tā ir sena mācība.

Joga ir lietderīgi un patīkami pavadīts laiks, domājot par sevi un mazuli. Praktizējot  jogu, jūs varat palīdzēt sev piedzīvot mierīgu grūtniecības laiku un dabīgas dzemdības. Taču pats svarīgākais — joga atstāj labvēlīgu fizisku un garīgu iespaidu uz bērniņa attīstību un nodrošināt mazulim veselību, ir katras sievietes sapnis.

Praktizējot  jogu, jūs varat palīdzēt sev piedzīvot mierīgu grūtniecības laiku un dabīgas dzemdības.


Jogas pozu iedarbība
Asanas (jogas pozas) palīdz saglabāt veselu ķermeni un mierīgu prātu, dzīvības enerģija (prana) ķermenī var brīvi plūst. Grūtniecības laikā tiek pielietotas speciālas jogas pozas, kas saudzīgā veidā palīdz saglabāt ķermeni lokanu un spēcīgu. Kā asanas palīdz?
     -Pozitīvi ietekmē bērna pozu māmiņas vēderā un vajadzības gadījumā palīdz mainīt to, kad tuvojas dzemdības.
     -Paaugstina māmiņas enerģijas līmeni, vienlaicīgi saglabājot  iekšēju mieru.
     -Palīdz atbrīvoties no sliktas dūšas, nelabuma un garastāvokļa maiņām.
     -Atver un stiprina iegurni, lai dzemdības varētu noritēt vienkāršāk un ātrāk.

Joga palīdz nostiprināt visas muskuļu grupas, pat vismazākās. Liela uzmanība tiek pievērsta tādiem vingrinājumiem, kas attīsta lokanumu, ķermeņa elastību, līdzsvara izjūtu. Sievietēm joga ir īpaši ieteicama, jo tiek balansēta hormonu sistēma dažādos sievietes dzīves posmos - gan saistībā ar menstruālo ciklu, gan grūtniecību, gan arī menopauzi.  
Noteikti jāpiemin, ka katrs jogas vingrojums sniedz neskaitāmus labumus mūsu organisma sistēmām — gremošanas, asinsrites, dziedzeru, nervu u.c.

Jogas elpošanas (pranajama) metodes
Grūtniecības laikā pareiza elpošana un pranas (dzīvības enerģijas) kontrolēšana ir ļoti svarīga. Tāpat kā ar savu uzturu māmiņa nodrošina nepieciešamās barības vielas mazulim, tāpat viņa sniedz bērnam kvalitatīvu skābekli un pranu caur savu elpu.
Gatavojoties dzemdībām, iesakām praktizēt dažādus elpošanas vingrojumus, kas palīdzēs atbrīvoties no emocionāla un fiziska sasprindzinājuma dzemdību laikā un novērsīs pēcdzemdību depresiju. Vēl pranajama palīdz:
     -Atbrīvoties no pirmsmenstruālā sindroma, no sāpēm mēnešreižu laikā, neregulārām mēnešreizēm.
     -Palīdz gadījumos, ja ir vāji attīstīts iegurnis.
     -Novērš aizcietējumus un muguras sāpes.
     -Novērš visu veidu mentālu un emocionālu spriedzi.

Iesakām praktizēt dažādus elpošanas vingrojumus, kas palīdzēs atbrīvoties no emocionāla un fiziska sasprindzinājuma dzemdību laikā un novērsīs pēcdzemdību depresiju.

Reklāma
Reklāma


Meditācija palīdz izveidot saikni ar bērniņu
Pavisam vienkāršoti var teikt, ka meditācija ir atbrīvošanās no domām vai arī apzināta domu vērošana, pašām neiesaistoties domu procesā. Tā palīdz attīstīt apzināšanos, kas savukārt darbojas visos smalkajos līmeņos. Meditācija palīdzēs māmiņām atklāt savu iekšējo būtību, izveidot un nostiprināt saikni ar savu bērniņu, tas radīs vienreizēju sapratni pašai par sevi un jūs varēsiet gaidīšanas procesu patiesi baudīt!

Meditācija palīdz atrisināt dziļas neirozes, bailes un iekšējos konfliktus, kas ir biežākie iemesli stresa un veselības problēmu gadījumos. Mantras izmantošana meditācijā (mantras nozīme ir prāta kontrolēšana, izmantojot skaņu) ir ļoti efektīva un atstāj pozitīvu iespaidu uz māmiņu un gaidāmo bērniņu.

Dziļā relaksācija (Joga Nidra) — iedarbīgs veids, kā iegūt maksimālu labumu no relaksācijas, nezaudējot apzināšanos. 30 minūtes dziļās relaksācijas ir līdzvērtīgas  2 stundu miegam. Tā iedarbojas uz prātu, attīra to un atjauno. Joga Nidra domāta fiziskai un garīgai atpūtai, kā arī sagatavo dzemdību procesam. Sevišķi pirmajās nedēļās pēc bērna piedzimšanas, kad būs jāpiedzīvo negulētas naktis un dienas, šī relaksācija palīdzēs atjaunot ķermeni un prātu. Joga Nidra palīdz arī atbrīvoties no astmas, augsta asinsspiediena, PMS, noguruma, stresa, seksuāla sasprindzinājuma, kā arī tikt vaļā no sliktiem ēšanas paradumiem un citām atkarībām.

Gaidīsim Jūs uz topošo māmiņu jogas nodarbībām Daya yoga studijā, Stabu ielā 51/2, pieteikšanās zvanot uz t. 26555060 vai 67276104. Nodarbību sarakstu var apskatīt mājas lapā www.joga.lv.

Uz nodarbībām aicinām visas topošās māmiņas — gan tās, kas jogu praktizējušas jau iepriekš, gan tās, kas sāks to darīt grūtniecības laikā.

    Grūtnieču jogas nodarbības struktūra mūsu studijā:
     -Elpošanas vingrojumi (pranajama).
    -Iesildīšanās vingrojumi.
     -Vingrojumi, kas nostiprina muskuļus un attīsta lokanību.
    -Līdzsvara vingrojumi.
    -Apgrieztās pozas.
    -Relaksācija (Joga Nidra)
    - Meditācija.

Nodarbības laikā liela uzmanība tiek pievērsta elpas saskaņošanai ar kustībām, tā notiek relaksējošas mūzikas pavadījumā, patīkamā un draudzīgā atmosfērā. Pēc nodarbības varēsiet baudīt Jogas tēju un dalīties pieredzē ar citām māmiņām. Nodarbības vada Sarmīte Brūvere un Jolanta Vasermane, pieredzējušas un zinošas pasniedzējas. Daya yoga studijā Jūs varat apmeklēt jogu grūtniecēm, jogas nodarbības māmiņām ar zīdaiņiem (no 1 mēneša vecuma),  jogu bērniem, masāžu un vingrošanu zīdaiņiem, kā arī pamēģināt dažādus jogas veidus visiem sagatavotības līmeņiem.