Kādos gadījumos dzemdībās pienākas valsts apmaksāta epidurālā anestēzija

Mūsdienās modernā dzemdību sāpju remdēšana ir epidurālā anestēzija. Epidurālo anestēziju sievietei var nozīmēt medicīnisku indikāciju dēļ, kā arī sieviete var to izmantot pēc brīvas izvēles, atceroties, ka tas ir maksas pakalpojums.

Pirms epidurālās anestēzijas izmantošanas būtu vēlams konsultēties ar ārstu

FOTO: Shutterstock.com

Pirms epidurālās anestēzijas izmantošanas būtu vēlams konsultēties ar ārstu

Rīgas Dzemdību nama ārsta, anesteziologs reanimatologs Egīls Lapiņš stāsta, kādos gadījumos šis maksas pakalpojums ir valsts apmaksāta procedūra.

Latvijā nav valsts noteiktu vienotu vadlīniju, kuras, pieņemot lēmumu par EA veikšanu medicīnisku indikāciju dēļ, ievērotu visas dzemdību iestādes. Katra slimnīca, kurā pieņem dzemdības, pati izstrādā savas vadlīnijas. 

Pacientēm ar nopietnām veselības problēmām pie savas slimnīcas anesteziologa uz konsultāciju vajadzētu iet savlaicīgi – divas līdz četras nedēļas pirms paredzamajām dzemdībām. „EA manipulācija aizņem apmēram 15–30 minūtes, bet dažreiz, piemēram, adipozam cilvēkam (ar izteiktu lieko svaru), arī daudz vairāk laika. Tāpat mēdz būt situācijas, kad šādai sievietei dzemdības jāpabeidz ar steidzamu ķeizargrieziena operāciju, un tad anestēzijai jāiedarbojas ātri. Šādā gadījumā ir labi, ja epidurālais katetrs ir ievietots jau savlaicīgi,” uzsver ārsts.  
 

Anesteziologs min dažas situācijas, kad EA ir uzskatāma par medicīnisku indikāciju:

Reklāma
Reklāma
  • augsts asinsspiediens; 
  • nopietna preeklampsija; 
  • bīstami sirdsdarbības traucējumi;
  • slimīga aptaukošanās; 
  • ja pastāv liela iespēja, ka dzemdības var beigties ar steidzamu ķeizargriezienu (cukura diabēts, augļa iegurņa priekšguļa jeb tūpļa guļa);
  • priekšlaicīgas dzemdības.

 

Epidurālās anestēzijas izmaksas Latvijas slimnīcās svārstās no 180 eiro līdz 285 eiro. 

Saistītie raksti