Ko nozīmē pareizi elpot dzemdībās

Kā iemācīties pareizi elpot dzemdībās un kāpēc tas ir svarīgi, jautā topošā mamma, portāla Mammamuntetiem.lv lasītāja. 

Pareiza slpošana palīdz mazulīti laist pasaulē ātrāk!

FOTO: Shutterstock.com

Pareiza slpošana palīdz mazulīti laist pasaulē ātrāk!

"Ir prieks, ka cilvēki apjautuši, ka elpa mums tiek dota līdz ar piedzimšanu un pamet mūs, atstājot šo pasauli," tā par elpošanas ne tikai prakstisko, bet arī simbolisko nozīmi saka mājdzemdību vecmāte un ārste - ginekoloģe Dina Ceple . 
 

Mūsdienās arvien vairāk uzmanības tiek pievērsts elpošanai dzemdībās – dziļajai vēdera elpošanai, seklajai "sunīša” elpošanai, jogas tipa elpošanai ar izmainītu ieelpu un izelpu ilgumu, u.c. 


Elpošana var būt drošs pavediens, pie kā pieturēties arī dzemdībās. Taču  svarīgāk par dažādiem elpošanas veidiem un tehnikām ir atcerēties, ka dzemdībās vispār ir jāelpo. Tajā brīdī, kad māmiņa aiztur elpu, mazulim pietrūkst skābekļa. Dzemdības ir liela slodze, tādēļ kontrakcijas laikā vajadzētu pāriet uz tā saukto slodzes elpošanu, kad ieelpa ir caur degunu un izelpa ir caur muti. Tā ir lēna, dziļa, plūstoša un mierīga. Tikai tad, kad dzemdību slodze šķiet tik intensīva, kad gribētos kliegt, jo kliegšana ir izelpa, vajadzētu pāriet uz seklo, ātro "sunīša” tipa elpošanu. Starp kontrakcijām nav nepieciešams kā sevišķi elpot. Pilnīgi pietiek ar parasto elpošanu caur degunu mērenā dziļumā. "Pat ja jūs neko daudz nezinat par elpošanu, daba pati liks jums dzemdībās pāriet uz slodzes elpošanu. Svarīgi būtu savai elpai ļauties, mākslīgi neizmainot tās biežumu un ritmu. Ja gribās praktiski apgūt elpošanu dzemdībās,speciālistu vadībā to iespējams mācīties dzemdību sagatavošanās kursa ietvaros," atgādina ārste. 

Reklāma
Reklāma


Iespēja apmeklēt pirmsdzemdību kursus "Gudro sievu skolā", par nodarbībām lasi šeit