Kad pēc dzemdībām ir jāatjaunojas mēnešreizēm?

"Kopš dzmedībām ir pagājuši nu jau 5 mēneši, bet nav mēnešreižu, pirmo mēnesi pēc dzemdībām bija asiņošana. Bet tagad kādas 2 nedēļas ir pievienojušās stipras sāpes vēderā seksa laikā, kuras pēc dzemdībām nebija. Kas varētu būt pie vainas?" portālam mammamuntetiem.lv jautā kāda lasītāja.
Ja māmiņa mazuli zīda ar krūti līdz pat mazuļa gada vecumam vai ilgāk, menstruācijas var neatgriezties visu šo laiku. Foto iesūtījusi Dārta Damliča, mammamuntetiem.lv lasītāja.

FOTO: Shutterstock.com

Ja māmiņa mazuli zīda ar krūti līdz pat mazuļa gada vecumam vai ilgāk, menstruācijas var neatgriezties visu šo laiku. Foto iesūtījusi Dārta Damliča, mammamuntetiem.lv lasītāja.

 

Atbild Māra Grieze, sertificēta vecmāte:

Menstruācijas pēc dzemdībām mēdz atjaunoties ļoti dažādi. Ja mamma bērniņu zīda ekskluzīvi, tas ir, tikai ar savu pieniņu, gan dienu, gan nakti, tad ar lielāku tendenci menstruācijas atjaunojas vēlāk. Savukārt mammām, kuras ar krūti nebaro, menstruācijas visbiežāk atgriežas ātrāk. Pieci mēneši nav ilgs laiks, jo nereti menstruācijas nav pat visu pirmo gadu pēc dzemdībām un, iespējams, vēl ilgāk. Kā kontracepcijas metodi gan to izmantot nevajadzētu, īpaši, kad pagājuši 6 mēneši pēc dzemdībām, un pat, ja barojat mazulīti tikai ar savu pieniņu.

 

Sāpes mīlējoties varētu būt dažādas izcelsmes. Dažkārt tam par iemeslu ir emocionāla rakstura problēma, varbūt šobrīd neesat gatava mīlēties tik daudz kā pirms tam, jo rūpes par bērniņu un nogurums, kurš pārsvarā ir visām mammām, liek par sevi manīt. Ja ignorējam to un, vēloties būt labas sievas, mīlējamies, kad to patiesībā nevēlamies, nereti organisms signalizē ar sāpēm, rādot, ka mēs darām sev pāri.

Reklāma
Reklāma

 

Vēl par iemeslu varētu būt maksts sausums vai nepietiekama lubrikācija, kas izsauc nepatīkamas izjūtas, šajā gadījumā varētu palīdzēt lubrikanta lietošana. Tomēr , ja šīs lietas, jūsuprāt, nav pie vainas, ieteiktu griezties pie ginekologa, kurš varēs veikt sīkāku izmeklēšanu.

 

Vairāk par pāra attiecībām varat lasīt sadaļā Sekss - Dzimumdzīve pēc dzemdībām.