Maksts sausums pēc dzemdībām traucē seksā. 8 situācijas

Mazuļa ienākšana ģimenē jau tā atstājusi iespaidu uz pāra ikdienu un seksuālo dzīvi. Tādēļ ļoti nepatīkami, ka jācīnās arī ar tādām problēmām, kā maksts sausums, kas ļoti ietekmē intīmās attiecības. Vairāk skaidro Rīgas 1. slimnīcas galvenā ginekoloģe dr. A. Caunīte.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Pirms divarpus mēnešiem piedzima bērniņš. Ar vīru nu jau kādu laiku esam atsākuši nodarboties ar seksu, BET no jebkāda mitrumiņa ne vēsts. Mīlēties gribas, uzbudinājums arī ir, bet negribas visu laiku ņemties ar lubrikantiem. Pēc dzemdībām bija nelieli šuvumi iekšpusē + mazliet sarosījusies piena sēne. Vai tas varētu sekmēt sausumu?
Lai atbildētu uz jautājumu, vispirms jāsaprot, kas sievietes organismā notiek šajā brīdī. Pēcdzemdību periodā ir pavisam citāda maksts gļotādas darbība kā laikā, kad ir regulāras mēnešreizes. Hormonālais balanss bērna krūts barošanas periodā ir līdzīgs menopauzes hormonālajam balansam, jo nenotiek cikliskas izmaiņas olnīcās. Tātad, sievietei nav mēnešreizes. Nenotiek arī cikliskas izmaiņas maksts epitēlijā. Organismā ir estrogēna deficīts, kas raksturīgs gan laikā, kad mazuli baro ar krūti, gan arī menopauzē. Protams, ir nelielas atšķirības, bet princips ir vienāds. Ir normāli, ka laktācijas periodā maksts gļotāda ir ļoti jutīga, sausa, vizuāli mēs redzam, ka tā ir gaiši rozā, parasti ir gļotaini, balti atdalījumi. Un visai loģiski, ka iepriekš minēto iemeslu dēļ dzimumdzīve ir visai nepatīkama, bet tas nenozīmē, ka šajā laikā tad arī nevajag nodarboties ar seksu. Sekss starp vīrieti un sievieti parasti tomēr nav tikai pliks sekss, tās ir arī psiholoģiskās attiecības, mīlestības izpausme. Tāpēc ir tikai normāli, ka tiek meklēti dažādi līdzekļi, kas ļauj sievietēm izbaudīt seksuālās attiecības.
Laikā, kad sieviete baro bērnu ar krūti, bieži novērojama sēnītes saasināšanās, jo mainās maksts mikroflora. Šādos gadījumos pat ļoti labi lietot dažādus maksts mitrinātājus, kas uzlabo mikrofloru un normalizē maksts vides skābuma līmeni. Starp citu, sēnīte mēdz parādīties arī ap krūšu galiem, jo mazuļa mutē bieži vien ir sēnīte. Un šajos gadījumos pediatri iesaka mammām lietot probiotiķus profilaksei.

 

Lieta tāda, ka man dzemdībās bija daudz plīsumu un arī iegriezums. Ginekologs apskatē teica, ka viss kārtībā un ka ir labi sadzijis. Ir tikai sauss, un tas rada diskomfortu un sāpes. Kad mēs ar vīru kaut ko mēģinām ar speciālām ziedēm, lai nebūtu sauss, man nenormāli sāp. Es jūtu to vietu, kur bija šuve. Rodas sajūta, ka viņš man tur visu uzplēš, lai gan kopš dzemdībām pagājuši jau vairāk kā trīs mēneši. Un pēc seksa vēl divas dienas sāp!
Jums vispirms jāsagaida menstruāciju atsākšanās. Kad ir regulāras mēnešreizes, sievietes maksts epitēlijs, kam ir pieci slāņi, darbojas atkarībā no olnīcu hormonu piesātinājuma organismā. Kamēr ir progesterona iedarbība, kamēr notiek bērna barošana ar krūti, tikmēr nevar viennozīmīgi izteikt gala secinājumus. Ja jau tiek lietoti speciālie līdzekļi, bet vienalga ir diskomforts, ir vērts pārdomāt, vai seksa kvalitāti neietekmē psiholoģiska rakstura problēmas.


Man jau pagājuši 3 mēneši kopš dzemdībām, un joprojām ļoti bail darīt TO. Paldies Dievam, vīrs pagaidām vēl mani saprot, bet nu cik ilgi... Jāpiebilst, ka dzemdības bija ļoti smagas (iekšējie un ārējie plīsumi), tamdēļ man ļoti bail, ja nu kas notiek, jo ik pa brīdim vēl ir tāda nepatīkama sajūta lejas daļā. Ko darīt? Man taču beidzot jātiek tam pāri!
Vispirms jādodas pie ginekologa, kurš ieliks vaginālo spoguli un veiks izmeklēšanu. Tā mēdz būt, ka pēc lieliem plīsumiem ir neparasta gļotāda, kāds nepareizs saaugums, ir īpatnēji granulācijas audi, ko šīs vizītes laikā ar vates tamponu var noņemt. Ir arī speciāli maksts kopšanas līdzekļi, ko var lietot šuvju dzīšanas laikā. Ja ir sajūta, ka sekss nav patīkams, tad, protams, nevajag darīt sev pāri. Ja ir bijuši plīsumi, makstij tomēr ir vajadzīgs ilgāks laiks, lai sadzītu, zemgļotādas šuves var uzsūkties pat līdz 8 nedēļu laikā. Gadās, ka kāda šuve saaug nepareizi, bet to ar ķirurģijas palīdzību var koriģēt ne ātrāk, kā pēc menstruāciju atsākšanās.


Man ir maksts iekaisums – cervicīts, tādēļ jebkāda veida saskarsme (sekss) ir sāpīga. Lietoju izrakstītās vaginālās kapsulas, bet neredzu, ka tās palīdzētu. Kā bija, tā ir – iekšā nobrāzumi, un viss ir sāpīgi. Ir arī dzemdes kakliņa iekaisums. Ārste šīs kapsulas izrakstīja, lai novērstu abus iekaisumu, bet man ir šaubas, vai maz palīdz.
Šajā gadījumā, neko neredzot, ir grūti dot padomu. Ir svarīgas nianses, vai te jau nav pievienojies CIN, vai nav HPV vīruss, jāskatās, cik izteikta ir erozija, cik liels ir dzemdes kakla iekaisums, ja tas ir epitēlija defekts, varbūt ir jāveic kādas aukstuma vai tieši otrādi – siltuma procedūras. Ar probiotiķiem vien būs par maz, bet kā papildus mikrofloras uzlabojošu līdzekli to noteikti var lietot. Jāpiezīmē, ka tagad ir arī tādi probiotiķi, kas pa kapsulai dienā jāiedzer, un tie paredzēti normālas maksts mirofloras uzturēšanai. Ir sievietes, kuras satraucas, ka šādas un līdzīgas likstas ir tikai mūsdienu parādība vai par medikamentu ražotāju pārspīlēta problēma. Tomēr maksts sausuma problēmas laikā, kad bērns tiek barots ar krūti, nav nekas jauns. Vienkārši agrākos laikos tik tiešām šajā periodā ar seksu nodarbojās daudz mazāk. Bija arī dažādi paņēmieni, kas tika lietoti maksts vides uzlabošanai. Viena no šādām metodēm bija maksts iesmērēšana ar kefīru vai sūkalām. Šodien šāds paņēmiens diez vai vairs ir vajadzīgs. Turklāt jāatceras, ka produkti, kas apstrādāti rūpnieciski, šim nolūkam gan nav izmantojami, jo ir pievienotas dažādas vielas, ko maksts gļotāda varētu nepanest. Maksts sausuma problēma ir pastāvējusi visos laikos, atšķirība ir tā, ka agrāk tai nepievērsa tik lielu uzmanību, vienkārši samierinājās ar diskomfortu un pieņēma to kā normu.

Reklāma
Reklāma


Mani nomāc kāda problēma, un es nezinu, kas pie vainas un kā lai ar to cīnās. Lieta tāda, ka laiku pa laikam man rodas maksts iekaisumi, apsārtusi gļotāda, nieze, dedzinoša sajūta, biezpienveidīgi izdalījumi. Tas nenotiek pēc katras mīlēšanās reizes, bet vismaz mēnesī reizi. Abi ar partneri esam tīrīgi un veseli.  Mēs mīlējamies bez prezervatīva. Kad devos pie ginekologa man teica, ka tā ir piena sēnīte, izrakstīja vienas tabletes, ko toreiz izdzēru, taču tagad atkal viss no gala. Kā lai cīnos ar šiem simptomiem?
Te būtu jāsāk ar atkārtotu vizīti pie ārsta. Par intīmās zonas kopšanu – ar ko tieši Jūs mazgājaties? Ar to dušas želeju vai ziepēm, kas paredzēts ķermenim, dupsi nevajadzētu mazgāt. Ja materiāli ir iespēja, vajadzētu pirkt kādu speciālu kopšanas līdzekli, turklāt neizvēlēties lētāko, jo mums apkārt ir daudz kairinātāju, kas var izmainīt maksts mikroloru un skābuma līmeni tajā. Ir pierādīts, ka ģērbšanās ieradumiem ir nozīme, runājot par maksts veselību. No apspīlētiem džinsiem, sintētiskās veļas, "stringiem" būtu jāizvairās tām sievietēm, kurām ir tendence uz kandidozi, kas ir diezgan grūti ārstējama. Ne velti tagad sāk ražot pilnīgi dabīgus ikdienas ieliktnīšus, jo ir sievietes, kurām veidojas alerģija no sintētiskajiem.


Man ir 38 gadi. Man pēc mēnešreizēm kādu laiku kaunuma lūpas ir sausas. Ir apsārtums. Pēc kāda laika pāriet sausums. Ko darīt?
Ir probiotiķi, ko lieto ne tikai makstī, bet arī tādi, kas paredzēti ārējo dzimumorgānu kopšanai. Tomēr es gribētu ikvienai sievietei ieteikt doties pie ārsta uz pārbaudēm, ja parādās diskomforts seksa laikā, nepatīkama sajūta ikdienā, pastiprināti izdalījumi, nieze, izteikts sausums. Sevišķi bīstami, ja seksa laikā parādās asiņaini izdalījumi, tas var būt arī nekas, bet tajā pašā laikā tas var būt signāls kādai bīstamai un nopietnai saslimšanai. Vienmēr tomēr pastāv seksuāli transmisīvo slimību risks vai saslimšana ar kandidozi vai bakteriālo vaginozi, kas neskaitās seksuāli transmisīvā slimība. Šajā gadījumā papildus ir vērts padomāt par veļu, vai tā nav pārāk cieša un pārāk sintētiska.


Es trīs gadus, dzīvojot kopā ar partneri, nemitīgi mocījos ar dažādiem iekaisumiem, paaugstinātu jutīgumu, dažādām sāpēm, bet visvairāk – ar piena sēni. "Klotrimazols" bija mans labākais draugs. Bet nu jau gadu kopš man dzimumdzīves nav bijis problēmu un iekaisumu nav vispār nekādu. Tagad plānoju dzimumdzīvi atsākt, bet – vai atkal sāksies tas pats? Jāpiebilst, ka mana ginekoloģe konstatēja un ārstēja iekaisumus, bet nespēja īsti paskaidrot to iemeslus. Kā no tiem izvairīties?
Pirms dzimumdzīves atsākšanas vajadzētu pārbaudīt, kādas baktērijas dzīvo maksts gļotādā. Arī partnerim vajadzētu pārbaudīties, jo šī vide nav sterila, vienmēr ir kādi mikroorganismi, kas jutīgākai sievietei var izraisīt kādas problēmas. Teorētiski pastāv iespēja, ka kāda no vīrieša izdalītajām vielām rada alerģisku reakciju.


Kopš mazuļa piedzimšanas pagājis jau gads un astoņi mēneši. Kad atsākām mīlēties, maksts sausuma dēļ izmantojām dažādus lubrikantus. Tos lietojam joprojām, jo bez šīm palīgvielām ir ļoti nepatīkami. Vai tas ir normāli?

Ir normāli, ja sieviete maksts mitrinošos līdzekļus lieto laikā, kad baro bērnu ar krūti. Tāpat ir normāli, ja šādi līdzekļi tiek lietoti arī citos atsevišķos posmos, piemēram, ārstējot kādu slimību, bet, ja sieviete bez maksts mitrinātājiem nevar iztikt vispār, ir ieteicams doties pie ārsta, lai pārliecinātos, vai nav kāda saslimšana. Ja ārsts sievietei iesaka kādu no līdzekļiem, ir tomēr jābūt pamatojumam, kāpēc to ir ieteicams lietot. Ir gadījumi, kad sievietei tik konstatēta sēnīte, bet viņa ar to spēj labi sadzīvot, tad ne vienmēr ir nepieciešama kāda iejaukšanās un mikrofloras mainīšana. Tas skaidrojams ar to, ka pret katru medikamentu rodas rezistence. Tāpēc bez vajadzības nekas makstī nav jāvada. Arī probiotiķus ieteicams lietot kūres veidā. Jā pēc tiem ir nepieciešamība ilgstoši un regulāri, ir jāveic padziļinātas analīzes.