Gaidu bērniņu, bet gaidāmā mazuļa tēvs neliekas ne zinis

Sieviete ir bērniņa gaidībās, bet gaidāmā mazuļa tēvs neuzņemas nekādas rūpes un neizrāda atbalstu. Vai vīrietim nav pienākums materiāli palīdzēt viņa gaidāmā mazuļa mātei? Atbildi sniedz adopcijas jautājumu konsultante Ivita Krastiņa.

Tikai pēc bērna piedzimšanas iespējams vērsties tiesā, lūdzot piedzīt uzturlīdzekļus. Foto iesūtīja Aija Vaļuka.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tikai pēc bērna piedzimšanas iespējams vērsties tiesā, lūdzot piedzīt uzturlīdzekļus. Foto iesūtīja Aija Vaļuka.

 

"Labdien! Vēlos Jums pajautāt, ko es varu izcīnīt no bērna tēva, ja viņš neuzņemas nekādas rūpes un neizrāda nekādu atbalstu. Vai tas ir iespējams tikai tad, kad bērns ir piedzimis? Mani ienākumi ir 180 Ls mēnesī, bet 70 Ls no tiem aiziet vitamīniem, ko ārsts man liek dzert obligāti. Ar bērna tēvu dzīvojam atsevišķi, viņa alga ir ap 1000 Ls mēnesī. Sākumā viņš pats teicās palīdzēt, kā varēšot, bet ir jau 3 mēneši pagājuši, un viņš tā arī neliekas ne zinis. Man ir savi principi, tāpēc neesmu viņam neko prasījusi, jo īsts vīrietis tomēr uzņemtos daļu atbildības un nekas nebūtu jāprasa...," pēc padoma lūdz kāda portāla mammamuntetiem.lv lasītāja.

 

Atbild speciāliste Ivita Krastiņa:

"Labdien! Pienākums rūpēties par bērnu ir abiem vecākiem. Ja Jūs esat laulājusies, tad atbilstoši Civillikuma 146.panta otrajai daļai par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306.dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). Tādējādi pēc bērna piedzimšanas Jūsu vīrs bērna dzimšanas apliecībā tiktu norādīts, kā bērna tēvs, kas rada pienākumu arī finansiāli rūpēties par bērnu.

Reklāma
Reklāma

 

Gadījumā, ja bērna tēvs nerūpējas par savu bērnu, māte var vērsties tiesā, prasot noteikt uzturlīdzekļus bērnam. Savukārt, ja Jūs neesat laulājušies un bērna tēvs nevēlēsies atzīt brīvprātīgi bērna paternitāti (Civillikuma 155.pants - Paternitātes atzīšana notiek, ja bērna tēvs un māte personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. Paternitātes atzīšana noformējama ar ierakstu dzimšanas reģistrā. Iesniegumu paternitātes atzīšanai var iesniegt, reģistrējot bērna dzimšanu, kā arī pēc tam, kad bērna dzimšana reģistrēta, vai jau pirms bērna dzimšanas), bērna mātei ir tiesības vērsties tiesā, lūdzot noteikt bērna paternitāti un arīdzan uzturlīdzekļus bērnam.

 

Par uzturlīdzekļu piedziņu tiesā Jūs varēsiet vērsties tad, kad bērns būs piedzimis, patlaban, pārrunājot nepieciešamos izdevumus grūtniecības laikā, iespējams, ar bērnu tēvu var vienoties par finansiālu atbalstu grūtniecības laikā."