Jautā vīrietis: kā pārdzīvot šķiršanos?

"Kā man pārdzīvot šķiršanos ar draudzeni, ar kuru esmu nodzīvojis kopā gandrīz 2 gadus. Ko jūs man ieteiktu, ja man pret to meiteni ir vēl lielas jūtas, un viss mājas atgādina pa viņu, arī emocijas sit augstu vilni..." savas sirdssāpes portālam mammamuntetiem.lv atklāj kāds jauns vīrietis.

FOTO: Marika Eglīte

Atbild personīgās meistarības trenere un NLP meistare Sarmīte Šmite:

"Es jūs ļoti labi saprotu, jo pašreiz esat brīdī, kad ir aizgājis mīļš cilvēks. Un tas vienmēr prasa laiku, lai sevi atkal sakārtotu un būtu līdzsvarā. Jūsos ir emocijas, varbūt nesapratne, kāpēc tā, iespējams domas, kas bija ne tā? Tas viss ir dabiski, tas ir jāpārdzīvo. Atzīstiet sev, ka Jums sāp, ka dusmojieties un ir vēl citas emocijas. Vairāk sapratīsiet sevi. Jo cilvēks, kurš ir izgājis cauri rūgtai pieredzei, ir daudz saprotošāks un pieņemošāks. Kādu brīdi var ļauties šīm sajūtām, bet nedrīkst iekrist sevis žēlošanā. Tā būs upura loma. Bet redzu, ka esiet cilvēks, kas vēlas rīkoties, tāpēc došu divus variantus, kā rīkojas neveiksmīgi cilvēki, vai tā saucamie čīkstētāji un visas pasaules vainotāji...

Tie, kuri pieņem, ka vairs vispār kaut ko tādu nedarīs un atmet visam ar roku. Jums ieteikšu veiksminieka domāšanas viedu, kas palīdzēs iet pašam uz risinājumu. Ja pieņemam, ka esam tomēr iekrituši ne tik patīkamā situācija, vai nosauksim to par bedri... Tad kā no tā iziet laukā ar ieguvumiem un sevis motivāciju. Šis kopā nodzīvotais laiks noteikti bija vērtīgs, tātad varat varbūt šajā brīdī paskatīties it kā no malas, kas tajā visā bija labs - pārskatiet notikumus (bez emocijām). Ko no šīs situācijas varat iemācīties, ko varētu darīt pavisam citādi? 

Uzdodiet sev jautājumu - ko no šīs situācijas varat mācīties? Kā šīs atziņas varēsiet izmantot savā labā turpmāk? Kādas jaunas iespējas jums tagad paveras?

Reklāma
Reklāma

Varbūt vairāk izrunāties, rūpēties, kopēji priecāties, skatīties kopā kino, varbūt draudzenei dot brīvsoli, satikties ar draudzenēm. Tie ir tikai minējumi, jo nepārzinu jūsu situāciju tik smalki. Kāds galu galā ir rezultāts. Ļoti svarīgi nevainot ne sevi ne citus. Izmantojiet vārdu – kļūdīties. Ja kļūdāmies, tad varam tās arī labot. Vainojot sevi jūtamies mazvērtīgi un tas būs solis atpakaļ. Uzdodiet sev jautājumu - ko no šīs situācijas varat mācīties? Kā šīs atziņas varēsiet izmantot savā labā turpmāk? Kādas jaunas iespējas jums tagad paveras? Varbūt kādu brīdi palikt vienatnē, vai apmeklēt kādus kursus par attiecībām, vai palasīt kādu grāmatu par šo tēmu. Varbūt parunāties ar cilvēku, kuram uzticaties un kurš ir attiecību meistars savā dzīvē? Jūs atradīsiet pats savu variantu, to priekšā pateiks sirds, ja jautāsiet savai iekšējai balsij. Varbūt ieturiet pauzi, vienkārši dzīvojiet. Ejiet uz darbu vai skolu, tiecieties ar cilvēkiem, kas jūs netirda par bijušo. Varbūt iemantosiet jaunus draugus. Padomājiet, ko sevī varētu izmainīt, lai satiktu cilvēku, kas ir jūsējais. Bet varbūt jums neko nevajag mainīt, vienkārši sevi vajag saprast un pieņemt? Ieteiktu atbrīvoties, vai nolikt kaut kur tālāk lietas, kas atgādina bijušās attiecības. Sērojot par tām, nekas nemainīsies, tikai sev apkārt radīsiet drūmu enerģiju. Un tas arī apkārtējiem liks justies neomulīgi. Tagad jāpiepilda savs brīvais laiks. Padomājiet, kas tieši jums vislabāk patīk. Kad jūs jūtaties brīvs un priecīgs, kas ir tā lieta, vai darbs, kas jūs aizrauj. Ja tāda nav, tad par to ir vērts padomāt. Ja darbosieties fiziski, tas dod iespēju tikt vaļā no sliktajām emocijām. Piepildiet savu laiku ar visādām darīšanām. Ja tādu nav, tad izdomājiet. 

Tagad jāpiepilda savs brīvais laiks. Padomājiet, kas tieši jums vislabāk patīk. Kad jūs jūtaties brīvs un priecīgs, kas ir tā lieta, vai darbs, kas jūs aizrauj. Ja tāda nav, tad par to ir vērts padomāt.

Ejiet uz veikalu, ne uz to tuvāko, bet uz tālāko.. Baudiet ziemas priekus, slēpojiet, slidojiet, vai staigājiet. Var aiziet uz zāli un kārtīgi fiziski sevi nodarbināt, lai vakarā labs miedziņš. Lai vai kā, dzīvē mums būs daudz no kā jāatsakās.. Jo nekas nav mūžīgs. Mums ir jāiemācās nepieķerties. Tas nozīmē, ka nedrīkstam visu savu dzīvi koncentrēt uz vienu cilvēku. Mums ir jādzīvo sava dzīve, jābūt savām lietām ko darīt, saviem vaļaspriekiem. Saprotu, ka tagad tas izklausās nežēlīgi... Arī mūsu vecāki kaut kad aiziet.. Un mums ar to ir jāiemācās sadzīvot. Jāiemācās sajust savas sāpēs, arī izmisumu, varbūt bailes... Jā, kādu brīdi, bet tad mēs atkal ejam tālāk. Vienmēr jābūt kādam mērķim uz kuru iet, kuru realizēt. Tie noteikti ir vairāki. Noformulējiet kādu mērķi ar domu, - kas es būšu pēc 10 – 15 gadiem? Tad radīsies mazāki vai lielāki mērķi, kas būs ceļš uz šo galveno. Ieceliet sevi savā iztēlē tajā laikā. Saprotiet vai tas jums patīk, ja nē tad pielieciet klāt visu ko vēlaties, lai patīk... Padomājiet, kas jums jau ir... kas jums vēl ir vajadzīgs! Tas būs jāapgūst! Vīrietis sevi realizē sociālā vidē, tad viņš ir apmierināts ar dzīvi. Un meitenēm patīk vīrieši, kas zina ko vēlas! Vēlu Jums veiksmi!"