Jurista padoms: pirms šķiršanās trīs dienas jāpadomā

Tas nu reiz ir fakts. 2/3 Latvijā noslēgto laulību tiek šķirtas. Kā izšķirties ar godu un cieņu? Un kā sievietei aizstāvēt savas tiesības? Pieredzē dalās Juridiskā biroja "INLAT PLUS" valdes priekšsēdētājs Viktors Koposovs.

Ja emocijas ir sakāpinātas, pašiem labāk nepiedalīties šķiršanās sarunās, — tāds ir vēl viens padoms no pieredzējušā jurista puses.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja emocijas ir sakāpinātas, pašiem labāk nepiedalīties šķiršanās sarunās, — tāds ir vēl viens padoms no pieredzējušā jurista puses.

Attēlā: Juridiskā biroja "INLAT PLUS" valdes priekšsēdētājs Viktors Koposovs.

 

Kas ir biežo šķiršanos iemesls? Mūsdienās pieaugošais cilvēku egoisms? Gan pozitīvā, gan  negatīvā izpausmē, jo kā lai citādi runā par tām sievietēm, kurām šķiršanās ir kaprīžu apmierināšanas ierocis: “Nedarīsi man pa prātam, šķiršos!” Un ir arī otra galējība, kad sieviete tik ļoti sevi nemīl, ka bērnu dēļ gatava paciest fizisku vardarbību un pazemojumus. Kā stāsta Viktors Koposovs — laulāto peripetijas dzīvē mēdz būt košākas kā meksikāņu seriālos.
Viņš redzējis pārus, kas prot izšķirties kā draugi, saglabājot savstarpēju cieņu, bet ir arī tādi, kuri dažu santīmu dēļ gatavi viens otram matus no galvas izraut. Juristam bieži vien jābūt arī psihologam un jāuzņemas arī emocionāli ļoti smags slogs, un varbūt tas izklausās dīvaini, bet — jurista lielākais prieks, ja pāris, kas atnācis ar nolūku šķirties, tomēr izlīgst un laulība tiek saglabāta. Un te Viktoram ir skaidrs viedoklis, ka lielāka iespēja vienmēr saglabāt tādu laulību, kas slēgta mīlestības dēļ.

Nevajag skriet pie jurista pirmajā dienā pēc nepatīkama strīda, jāpagaida, kamēr dusmas norimst un tikai tad ar vēsu prātu var izvērtēt, vai domstarpības tiešām ir tik nepārvaramas, ka jāsniedz šķiršanās!

Neskrien iesniegt šķiršanos nākamjā dienā pēc strīda
“Bija gadījums, kad pie manis atnāca ļoti simpātiska sieviete, raudot, kliedzot un visādos  vārdos apsaukājot savu vīru. Gribot šķirties! Sāku tincināt par šķiršanās iemesliem, jo jebkurai šķiršanai ir vajadzīgs kāds nopietns iemesls. "Vai viņš jūs sit?" "Nē!" "Pazemo? Apvaino?" "Nē!" "Un kad viņš jums pēdējo reizi puķes uzdāvināja?" "Pirms trim dienām!" "Un pirms tam?" "Pirms mēneša!" "Tad kāpēc jūs gribat šķirties?" "Viņš mani pasūtīja d...t!," atceras Viktors Koposovs un piebilst, ka šādos gadījumos piemērojams ir Bismarka teiciens: "Zaldāts nedrīkst dusmoties uz augstākstāvošo priekšnieku, kamēr nav pagājušas trīs dienas. Ja pēc trim dienām dusmas vēl saglabājušās, tikai tad tām ir iemesls!" "To pašu var attiecināt uz šķiršanos. Nevajag skriet pie jurista pirmajā dienā pēc nepatīkama strīda, jāpagaida, kamēr dusmas norimst un tikai tad ar vēsu prātu var izvērtēt, vai domstarpības tiešām ir tik nepārvaramas, ka jāsniedz šķiršanās!" Šī sieviete sākotnēji tomēr nebija samierināma un rosināja sākt šķiršanās procesu, taču pēc pāris nedēļām pati ieradās, lai to atsauktu. Vīrs bija pieglaimojies viņas pašcieņai, piebraucot pie sievietes darba vietas Vecrīgā iznomatā senatnīgā ekipāžā, kas pilna ziediem. Viņš publiski atvainojās, un tika piedots.

 

Varbūt tas izklausās dīvaini, bet — jurista lielākais prieks, ja pāris, kas atnācis ar nolūku šķirties, tomēr izlīgst un laulība tiek saglabāta.


Pasaki nē — vardarbībai
Kā pretstatu iepriekšējam stāstam Viktors atceras kādu sievieti, kas nākusi pie viņa nevis, lai rosinātu šķiršanos, bet pakonsultētos, vai viņai to vajadzētu darīt? Vaicāta par šķiršanās iemesliem, viņa uzrādīja rentgena uzņēmumus. Vienā no tiem bija redzama sievietes lauztā riba, otrā — lauzts žoklis. Viktors ieteica ne vien šķirties, bet arī rosināt kriminālprocesu. Tika uzsākta procedūra, taču arī šajā gadījumā tiesa nenotika. Dienu pirms tiesas sēdes zvanīja sieviete un uzdeva tieši to pašu jautājumu, ko pirmajā reizē: gribot pakonsultēties — šķirties vai nē? Tā kā tas notika dienu pirms tiesas sēdes, Viktors ļoti samulsis, pat sabijies — varbūt vīrietis sievieti atkal sitis? Taču izrādījies, ka sievietes vīrs, kas pēc profesijas bija elektriķis, veicot remontdarbus, uzkāpis augstsprieguma stabā un paņēmis rokās divus pretēja pola vadus. Rezultātā izveidojas elektriskais loks, kuru viņš ieelpojis, šobrīd guļot reanimācijā. Visi radi sievietei zvana un vaicā, kā jūtas vīrs? Kā rīkoties šādā situācijā? Viktors ieteica pagaidīt un tiesas sēdi pārcelt. Turpmāko izlēma Dievs. "Taču redziet, cik pretējas situācijas?" secina jurists, "Cik dažādas mēdz būt sievietes. Viena gatava šķirties nelāga vīra izteikuma dēļ, turpretī cita — bērnu dēļ gatava paciest tik daudz."

Cik dažādas mēdz būt sievietes. Viena gatava šķirties nelāga vīra izteikuma dēļ, turpretī cita — bērnu dēļ gatava paciest tik daudz.

Reklāma
Reklāma

Cik dāsni, šķiroties ir vīrieši?
"Ir klienti, kurus sarežģīti aizstāvēt," stāsta "INLAT PLUS" valdes priekšsēdētājs. "Daži vīrieši plēšas par santīmiem, reizēm minot tik zemiskus argumentus kā: "Kāpēc man maksāt alimentus? Varbūt tas nemaz nav mans bērns?" Arī sievietes, protams, mēdz izvirzīt neizpildāmas prasības un pieprasīt nereālas summas. Bet prieks, ja ir cilvēki, kas stāv pāri sīkmanībai un šķiras skaisti — saka, maksāšu alimentus sievietei kaut vai tāpēc, ka gulēju ar viņu," stāsta Viktors un iesaka sievietēm slēgt laulību līgumu, lai iepriekš aizstāvētu savas materiālās intereses. "Dažiem cilvēkiem tas, protams, ir ētiski nepatīkams aspekts, jo, slēdzot laulību līgumu, tiek pieļauta doma, ka pāris līdz galam viens otram neuzticas, taču mēs nekad nezinām, kas ar mums var notikt pēc daudziem gadiem. Kopdzīves laikā vīrietis biežāk iesaistās darījumos, bet sieva tikmēr rūpējas par mājsaimniecību, audzina bērnus, kas nav mazāk svarīgs darbs, taču neienes naudu. Cilvēki mēdz iemīlēties otrreiz, un laulību līgums ir vienīgais veids, kā sieviete var sevi pasargāt un nodrošināt." Lai arī pēc likuma visu mantu šķiršanās gadījumā dala uz pusēm, Viktors redzējis daudz gadījumu, kad dzīvē to apiet.

Juristu biroja valdes priekšsēdētājs aicina vecākus vienmēr padomāt par bērniem un viņu interesēm un nekad neizmantot bērnus kā maiņas monētu.

Arī alimentu jautājums vienmēr ir jūtīgs. "Lai arī cik labas attiecības pārim būtu šķiroties, ja vien ir tāda iespēja, iesaku kaut vai daļu alimentu saņemt uzreiz, jo dzīvē viss var mainīties,” stāsta pieredzējušais jurists. "Vīrietim var izveidoties jauna ģimene, rasties jaunas vajadzības vai, piemēram, bankrotēt uzņēmums. Labāk zīle rokā, nekā mednis kokā."

Viktors izstāsta arī kādu gadījumu, kad viens bagāts vīrietis iemīlējis citu — jaunāku sievieti, un gribēja ar viņu izceļot no valsts, taču bijusī sieva pateica, ka nešķirsies, kamēr vīrs viņai neiedos 100 000. Vīrietis ietiepās, ka nedos ne santīma, tāpat jau sieva esot gadiem viņa naudu tērējusi. Kā izrādījās sieva šo naudu negribēja sev, bet dēla mācībām. Viņa gribēja, lai dēls pieaugot mācās Bostonas augstskolā. Vīrs piekrita iedot naudu dēlam, ja vien juridiski iespējams nostiprināt, ka dēla māte naudu nesaņem. "INLAT PLUS"  nokārtojis 3-pusīgu darījumu, un visas iesaistītās puses saņēma to, ko gribēja.
Jebkurā gadījumā juristu biroja valdes priekšsēdētājs aicina vecākus vienmēr padomāt par bērniem un viņu interesēm un nekad neizmantot bērnus kā maiņas monētu. Bērna intereses ir svarīgākās. Šķiršanās gadījumā abiem vecākiem ir tiesības un pienākumi un to svarīgi atcerēties! Viena no pusēm mēdz ietiepties: Nedošu bērnu un viss! Bet ir procedūra, kura ļauj nodrošināt bērna tiesības. Ir pat bijuši gadījumi, kad bērnu pret viņa paša gribu, aizved uz ārzemēm, kas nevienmēr ir bērna interesēs!

Šķiršanās sarunām labāk pilnvarot juristu vai draugu
Ja emocijas ir sakāpinātas, pašiem labāk nepiedalīties šķiršanās sarunās, — tāds ir vēl viens padoms no pieredzējušā jurista puses. "Tad parasti nenotiek normāla saruna, bet izgaismojas ļoti daudzi pagātnes aizvainojumi. Vislabāk pilnvarot kādu citu, ne vienmēr tam jābūt juristam, tas var būt arī ģimenes draugs vai radinieks," saka Viktors, vēlreiz piebilstot, ka pats svarīgākais ir nepārsteigties! Jo reizēm pat laulātā neuzticības gadījumā ir vērts visu vēlreiz pārdomāt un iespējams dot otru iespēju. "Neuzticība ir briesmīga lieta, taču pat šādās situācijās ir iespējama piedošana. Reiz pie manis atnāca ļoti izmisis vīrietis, kurš darba ballītē ar biznesa partneriem bija piedzēries un nākamajā rītā pamodies svešā gultā ar kailu sievieti. Vīrietis bija šausmās, — viņš nekad sievu nebija krāpis! Aizgāja mājās un visu izstāstīja sievai, kas uzreiz iesniedza šķiršanos. Šķiršanās sarunu laikā vaicāju vīrietim, kāpēc viņš vispār sievai to stāstījis? Viņš atbild — es vienmēr visu stāstu, — un tik lūdzas, lai palīdzam viņam saglabāt laulību.” Viktors pajautāja: "Ja Jūs bijāt piedzēries, vai Jūs patiešām visu tik labi atcerējāties?" "Nē, neatceros," bija atbilde. "Nu tad sakiet to savai sievai un lūdziet piedošanos kaut vai 100 reizes!" Tā viņš izdarījis. Tā bija vienīgā reize viņu dzīvē, viņi mīlēja viens otru, un bija nepieciešams saglabāt laulību. "Nākamajā dienā," saka Viktors, "man zvanīja gan vīrs, gan sieva, viss bija noticis tā, kā es teicu, un tagad abi jau vairākus gadus dzīvo laimīgi."

Neapšaubāmi, dažos gadījumos tikai šķiršana var atrisināt pastāvošās problēmas, taču pirms šī atbildīgā lēmuma pieņemšanas, vajag uzmanīgi uzklausīt savu sirdi un prātu.

 

_____________________________________________________________________
 

Izmantojot "INLAT PLUS" ilggadējo profesionālo pieredzi juridisko pakalpojumu sniegšanas jomā, Kompānija nodrošina kvalificētu tiesiskās palīdzības sniegšanu mūsu klientu problēmu atrisināšanā. Ar katru klientu strādājam atsevišķi un varam garantēt profesionālu un godprātīgu pieeju uzdotās problēmas risināšanā. www.inlatplus.lv.