Ko par seksu stāstīt bērniem dažādos vecumos?

Ja piecgadnieks pajautā, kā viņš piedzimis, mēs vēl spējam nesamulst un izskaidrot šo procesu bērnam saprotamā valodā. Taču skolēns un īpaši pusaudzis var radīt pamatīgu sajukumu vecākiem, izvaicājot viņus par intīmām tēmām.
Sniedz atbildi uz katru bērna jautājumu, pretējā gadījumā viņš meklēs informāciju kur citur.

FOTO: Shutterstock.com

Sniedz atbildi uz katru bērna jautājumu, pretējā gadījumā viņš meklēs informāciju kur citur.

Lai pašiem vieglāk saprast, ko un kurā vecumā labāk stāstīt, ir vērts zināt bērna vecumam piemītošās spējas uztvert informāciju. 
Jau apmēram divu gadu vecumā bērnam ir izveidojusies dzimuma identifikācija, viņš sāk apzināties galvenās dzimuma fiziskās un uzvedības atšķirības. Šī sapratne veidojas no tā, ko bērns redz, vērojot apkārtējo cilvēku rīcību, uzvedību, attieksmi. Īpaši ģimenē. 
Svarīgākais pirmsskolas vecumā ir sniegt atbildes uz visiem bērna interesējošiem jautājumiem, lai ko viņš arī vaicātu. 

Der atcerēties, ka parasti viņa jautājumiem nav zemtekstu un bērnam vēl nav arī kauna sajūtas, jautājot visintīmākās lietas. 

Reklāma
Reklāma

Apmulsums un sārtums vaigos rodas vecākiem, taču bērna uztverē jautājums, piemēram, “kā es tiku mammai puncī” ir tāds pats kā “ko mēs ēdīsim vakariņās”. 
1.–6. klašu vecuma bērniem, runājot par seksuālās un reproduktīvās veselības tēmām, uzsvars būtu liekams uz informāciju par savu ķermeni, par tā pieņemšanu un pašapziņas jautājumiem, par ķermeņa higiēnu, kā arī par to, kā bērnam sevi pasargāt no seksuālas vardarbības.
Pusaudžiem ir svarīgi saņemt kvalitatīvu informāciju par visiem aspektiem, kas attiecas uz viņa ķermeni, norisēm tajā, dzimumattiecībām, kontracepciju, reproduktīvo veselību, iespējamām infekcijām u.c. 
Galvenais ir nenobīties un atbildēt pat uz visintīmākajiem bērna, un īpaši pusaudža jautājumiem, pretējā gadījumā viņš atbildes meklēs citur – pie saviem vienaudžiem, interneta dzīlēs u.tml., kur, kā zināms, līdztekus noderīgajam ir daudz drazu.

Saistītie raksti