Ārste Aina Braķe: “Man nejautāja braukt vai nebraukt”

Ērgļu ģimenes ārste Aina Braķe atklāj kā Covid-19 epidēmija ietekmē ērglēniešus un citām ģimenes ārsta aktualitātēm.

Ir ģimenes ar bērniem, kuras gribēja braukt uz Ēģipti atpūsties. Ēģipte vēl nebija aizliegto valstu sarakstā. Man nejautāja padomu braukt vai nebraukt. Jautāja vai pēc šī brauciena karantīnas laikam zīmes sarakstīšu, stāsta ārste Aina Braķe. Foto: Aigars Hibners, Jauns.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Ir ģimenes ar bērniem, kuras gribēja braukt uz Ēģipti atpūsties. Ēģipte vēl nebija aizliegto valstu sarakstā. Man nejautāja padomu braukt vai nebraukt. Jautāja vai pēc šī brauciena karantīnas laikam zīmes sarakstīšu," stāsta ārste Aina Braķe. Foto: Aigars Hibners, Jauns.lv.

Kā skatāties uz Covid19 epidēmiju tieši sava reģiona kontekstā?

Arī manā praksē sākas problēmas ar Covid19. Nē, reāli inficēto nav, bet ir ģimenes ar bērniem, kuras gribēja braukt uz Ēģipti atpūsties. Tajā mirklī vēl no Latvijas varēja izbraukt un Ēģipte vēl nebija aizliegto valstu sarakstā. Man nejautāja padomu braukt vai nebraukt. Jautāja vai pēc šī brauciena karantīnas laikam zīmes sarakstīšu.


Pati personīgi šādā krīzes situācijā nebrauktu ne soli no mājām. Saprotu, ka nauda ir ieguldīta un par šo ceļojumu sapņots ilgi, tomēr vajag izvērtēt visus plusus un mīnusus.

Īsti līdz galam neizprotu aicinājumu nevest mazos bērnus uz skolām un bērnudārziem. Manuprāt tam vajadzētu būt atbilstoši reālajai situācijai katrā konkrētā vietā. Ja šie bērni nav nekur braukuši un būtu tepat uz vietas laukos dzīvojuši, tad kāpēc, lai viņi neturpinātu iet bērnudārzā. Iespējams, tas viņiem pat kaut kādās situācijās samazinātu risku pārnest infekciju.

Runājot par Covid19 vīrusu, domāju, ka agrāk vai vēlāk kāds to atvedīs arī uz Ērgļu pusi. Šī vīrusa izraisītai slimībai nav specifiskas ārstēšanas, bet tikai simptomātiska – lai atvieglotu un mazinātu nepatīkamos slimības simptomus. Būtiskākais, ko var darīt, vajag sargāties pašam un nekļūt par vīrusa pārnēsātāju. Apsveicami, ka var veikt analīzes uz Covid 19. Pagaidām gan Ērgļos tās nav pieejamas, bet jābrauc uz Rīgu.

Visvairāk žēl, ka Dziesmu svētku mēģinājumi un skates iekavēsies, jo gribam redzēt šos svētkus ļoti kvalitatīvus. Mēnesis ļoti daudz iekavē. Bet no otras puses saprotu, ka tik lielu bērnu skaitu nevar šajā situācijā pulcināt vienuviet.

Mums ērglēniešiem 19. aprīlī bija paredzēts kolektīvais teātra apmeklējums Rīgā Jaunajā teātrī, biļetes jau iegādātas. Šobrīd nav zināms, vai arī šo izrādi neatliks. Savukārt maija beigās ērglēnieši bija paredzējuši braukt uz Pēterburgu, un arī par šo braucienu pastāv bažas, ka to neatliek.

Vai jezga ap Covid19 infekciju nav aizēnojusi problēmas ar gripu?

Priecājos, ka mūsu pusē šogad gripas tikpat kā nebija. Jau rudenī cītīgi izpotējām vecos cilvēkus. Ar valsts apmaksātu vakcīnu potējām bērnus līdz divu gadu vecumam un grūtnieces. Pie viena daudzi vecāki izpotējās paši un arī pārējos savus bērnus izpotēja. Jo vairāk vakcinētu cilvēku, jo mazāka iespēja infekcijai izplatīties.

Ar pirmo aprīli sākas jauna kārtība valsts kompensējamo medikamentu izrakstīšanā. Daudzi cilvēki vairs nevarēs saņemt savas ierastās zāles, jo valsts apmaksās tikai lētākās zāles ar identisku aktīvo vielu. Vai savā ģimenes ārsta praksē esat gatava šīm pārmaiņām?

Reklāma
Reklāma

Sakarā ar plānoto pāreju uz jauniem noteikumiem kompensējamo medikamentu izrakstīšanā, šobrīd cenšos visiem pacientiem, kam vien var, sarakstīt medikamentus uz priekšu.

Tā kā pamatā esmu pediatre, vecāku pacientu man nav ļoti daudz. Pilnībā piekrītu, ka ne jau vienmēr tie dārgākie medikamenti būtu labāki, bet pēc viņu lūguma izrakstu tos, pie kuriem viņi pieraduši. Pēc jaunās kārtības būs jāizraksta lētākie ar identisku aktīvās vielas daudzumu un iedarbību. Tomēr domāju, ka zāļu tirgotāji nolaidīs cenu. Cilvēkiem būs labāk. Man arī gribas, lai pacientam būtu lētāk. Protams, par pārmaiņām būs daudz ar pacientiem jārunā, jāskaidro. Galvenais, lai visa šī papildus skaidrošana neiekrīt vienā dienā, vienā nedēļā. E-veselības sistēma un iespējas izrakstīt e-receptes pastāvīgi lietojamām zālēm jau laikus, var palīdzēt mazināt sastrēgumus ar skaidrošanu.


Kā esat apmierināta ar e-veselības sistēmu?

Ar e-veselību ir bijuši īslaicīgi pārrāvumi, bet atgriezes pie vecās sistēmas neviens vairs nevēlamies. Elektroniskā vidē ir daudz ērtāk izrakstīt gan slimības lapas, gan receptes. Galvenais ir laba komunikācija ar pacientiem, tad viss notiek.

Ideāli, ja e veselības sistēmā varētu rakstīt nosūtījums uz izmeklējumiem vai pie speciālistiem. Ar nepacietību gaidām šo iespēju. Gribam novēlēt veiksmi e-veselības speciālistiem un reizēm jūtam līdzi viņiem. Esošā sistēma ir ļoti ērti izstrādāta un cerams, ka ar nosūtījumiem būs tāpat.

Kā jūs pati rūpējaties par savu veselību - gan infekciju sakarā, gan vispār?
lietot tikai mājās audzētus dārzeņus, lietot, gaļu no privātiem vai medniekiem, pienu, olas no lauku mājām. Cenšos domāt labas domas, necenšos psihot par lietām, ko nav iespējams mainīt, nodalīt lietas, par ko ir vērts un nav vērts uztraukties.

 

Autore: Anda Leiškalne, "Tautas Veselības Avīze"