Padomi pārim, kā atrast laiku kopā būšanai, ja ģimenē ir mazulis

Kad ģimenē ienāk bērniņš, vecāku dzīve mainās par visiem 180 grādiem – ir jauni pienākumi un jauna atbildība. Nenoliedzami, rūpes par mazuli paņem tik daudz laika, ka vecākiem var rasties grūtības atrast laiku savu attiecību kopšanai un stiprināšanai. Rezultātā var rasties rutīna, kas ir sava veida apātija, vienveidība un emociju trūkums starp laulāto attiecībām. 

Savstarpējā sapratne daudz vieglāk ļaus atrast risinājumu, kā laiku saplānot tā, lai partneriem būtu iespēja pavadīt nedalītu laiku kopā.

FOTO: Shutterstock.com

Savstarpējā sapratne daudz vieglāk ļaus atrast risinājumu, kā laiku saplānot tā, lai partneriem būtu iespēja pavadīt nedalītu laiku kopā.


Protams, rutīna var būt arī pozitīva, jo nosaka kādu struktūru, paredzamību, drošību, taču tā var būt arī negatīva, ja saistīta ar tukšuma sajūtu, negatīvām emocijām – rūgtumu, vilšanos, nepiepildītām gaidām, uzmanības trūkumu no partnera. Pirms bērniņa piedzimšanas tā visa taču bija vairāk!


Ko darīt?

Vispirms svarīgi ar partneri izrunāties. Sarunā ļoti nozīmīgi ir izstāstīt par savām sajūtām un vajadzībām, vēlmēm un mazāk koncentrēties uz to, ko otrs nedara, nevar, negrib... Svarīgi paturēt prātā, ka abiem vecākiem jaunās dzīves sākums var šķist grūts un sarežģīts. Savstarpējā sapratne daudz vieglāk ļaus atrast risinājumu, kā laiku saplānot tā, lai partneriem būtu iespēja pavadīt nedalītu laiku kopā. 

 

Noteikti izslēdziet telefonus, lai kopīgo laiku varat veltīt mierpilnās sarunās.

 

Nākamais solis, ko var darīt jaunie vecāki, ir parūpēties par atbalsta komandu. Tas nozīmē, ka ir nepieciešams izrunāt un vienoties ar vecvecākiem par iespējamu palīdzību, lai jaunajiem vecākiem būtu iespēja atrast laiku savām nodarbēm. Ne vienmēr tiem noteikti jābūt vecvecākiem, jo nereti paaudzes dzīvo tālu viena no otras. Palīdzību var lūgt māsām, brāļiem, tuviem draugiem. Vienmēr paliek iespēja noalgot aukli. Dažkārt var šķist, ka šis pakalpojums ir samērā dārgs, taču ir vērts pārdomāt, vai kopā pavadītais laiks un attiecību stiprināšana tomēr nav tā vērts. 

 

Ir lieliski, ja izdodas atrast brīžus, ko pavadīt divatā. Taču tikpat relaksējoša var būt kādas aktivitātes izbaudīšana trijatā, ja bērniņu ir iespējams paņemt līdzi. Ja dodaties uz kalnu paslēpot, mazuli varat ratos pavizināt pārmaiņus. Tāpat nevajag vairīties apciemot draugus, ja zināt, ka rūpes par bērniņu šādā pasākumā neradīs grūtības. Arī te pienākumus var dalīt – kamēr viens auklē zīdainīti, otrs no pāra var papļāpāt ar draugiem, ieiet pirtī. Arī šādi dalīts kopā pavadīts laiks radīs sajūtu, ka esat darījuši lietas, kas sagādā prieku un veidos kopīgas atmiņas. 

 

Brīnišķīgi laiku kopā varat pavadīt mājās, taču iespaidu un sajūtas maiņai ir vērts manīt vidi. Kamēr aukle pieskata mazulīti, dodieties ārā, aizbrauciet apskatīties kādu objektu, izvēdiniet galvu, atrodiet, par ko pasmieties. Redzēsiet, mājās atgriezīsieties ar daudz priecīgāku skaut uz dzīvu un lielāku optimismu!

 

Kamēr aukle pieskata mazulīti, dodieties ārā, aizbrauciet apskatīties kādu objektu, izvēdiniet galvu, atrodiet, par ko pasmieties. Redzēsiet, mājās atgriezīsieties ar daudz priecīgāku skaut uz dzīvu un lielāku optimismu!

 

Ikviens no izvēlētajiem laika kopā pavadīšanas veidiem būs veiksmīgs un prieka pilns, ja izplānotās atpūtas laikā izslēgsiet mobilās ierīces. Nesteidzīgas sarunas par jūtām un jauno pāra dzīvē, ieskatīšanās vienam otra acīs, atzīšanās mīlestībā – patiesas būs tad, ja patiešām veltīsiet viens otram nedalītu uzmanību.    


Idejas kopā būšanai

Fiziskās aktivitātes un sports ir nepieciešamība gan lieliskai pašsajūtai, gan izskatam, gan – veselībai. Var teikt – arī attiecībām. Nav nepieciešams speciāls ekipējums, lai kopā vingrotu un būtu viens otram gan kā atbalsts, gan motivators trenēties. 

Reklāma
Reklāma

 

Dzīvē pieredzēt kārtīgu aktierspēli un acu priekšā redzēt izdzīvojam stāstu stāstus, - tas ir lielisks kultūras pasākums, kas ļauj gan pavadīt laiku divatā, gan – vēlāk vienam ar otru dalīties pārdomās, iespaidos un vērtējumā par teātra izrādi

 

Uzmanības apliecinājumi var būt dažādi, un tos var pārvērst par kopīgu piedzīvojumu, piemēram, dāvātprieku! Lai būtu aizraujošāk, apmeklējiet nevis lielveikalus, bet gan mazas bodītes, tirdziņus, jo tajos var atrast ko unikālu, sirsnīgu un patiesi interesantu. Kopā pavadīto laiku vainagojiet ar maltīti divatā! 

 

Vēl aizvien lielu popularitāti piedzīvo galda spēles - "Katana", "Carcassonne", "Sabotieris", "Scrabble", "Monopols". Populāras kļuvušas arī spēles, kas piemērotas ne vien bērniem, bet arī visai pārim divvientulības brīžos - "Halli Galli", "Tornis", "Uno", "Alias", "Logic Cards", " Tobago".

 

Šobrīd pavisam reti var vērot saulrietu, tādēļ ir vērts ķert brīdi un doties to skatīties. Tas pilnīgi noteikti ir citādāks kā vasarā.

 

Brīnišķīga ideja - kļūstiet par kafejnīcu ekspertiem, tās apmeklējot, piemēram, reizi nedēļā. Varat izveidot kafejnīcu sarakstu, ko vēlaties apmeklēt tuvajā laikā. Un katrā reizē nevajag daudz - kādu kūku, tēju vai kafiju. Noteikti izslēdziet telefonus, lai kopīgo laiku varat veltīt mierpilnās sarunās. Pārrunājiet, kā vērtējat telpu iekārtojumu, servisu, kūku garšas. Mērķis nav kritizēt, bet izzināt, kas kuram patīk, kas garšo, kas iepriecina. 

 

Tāpat jūs varat uzrīkot dažu stundu braucienu, piemēram, uz mežu, tuvāko pilsētu vai kādu apskates vietu. Izpētiet savas pilsētas parkus un sastādiet citu pilsētu parku sarakstu, kurus vēlētos kopā izstaigāt. Latvijā ir daudz pilsētu un pils parku. Izziniet kopā faktus par katru no apmeklētājām vietām, esiet viens otram gids un saglabājiet atmiņas arī bilžu veidā par šīm pastaigām un uzzināto.

 

Došanās uz iemīļotās grupas koncertu noteikti var izvērsties par lielisku un priecīgu kopīgu pasākumu. Pucēšanās, kāda kafija pirms paša koncerta, mūzikas sniegtās emocijas, izdejošanās – enerģijas deva ilgākam laikam.

 

Ja esat gardēži, izvēlieties laiku pavadīt kopā, dodoties uz tirgu. Runājiet par ēdieniem, kas garšo, par jaunām receptēm, ko gribētos izmēģināt. Varbūt ir vērts nopirkt kādu produktu, kas līdz šim nav baudīts? Ļaujieties kulināriskām fantāzijām! 

 

Interesantu un jaunu pieredzi gūsiet, ja dosieties testa braucienā ar jūsu sapņu mašīnu. Jā, autosaloni piedāvā iespēju izbraukt ar mašīnām, lai iespējamais pircējs varētu pārbaudīt, vai noskatītā mašīna viņam der. Kas zina, varbūt kādreiz jūs to arī iegādāsieties. 

 

Ziema ir īstais laiks, lai uz brīdi aizsteigtos uz slidotavu un uzvirpuļotos viens otra apskāvienos kā romantiskajās filmās.

Lai skaisti brīži!