Sešu bērnu vecāki: darām visu, lai bērniem nekā netrūktu. FOTO

Evita un Vladimirs Kļavnieki ir bagāti. Abi ir sešu lielisku un talantīgu bērnu vecāki. “Esam  spējuši sakārtot savus darbus un ikdienu tā, lai atvasēm būtu iespējas ne tikai mācīties un pilnveidot savus talantus un prasmes, bet arī, iesaistoties mums, īstenot vaļaspriekus un pavadīt laiku visiem kopā,” intervijā portālam www.godagimene.lv stāsta mamma Evita.

Foto: no ģimenes arhīva. būt daudzbērnu ģimenei ir liela atbildība, bet vienlaikus tā ir arī liela laime, ko šobrīd nemainītu ne pret ko citu pasaulē.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: no ģimenes arhīva. būt daudzbērnu ģimenei ir liela atbildība, bet vienlaikus tā ir arī liela laime, ko šobrīd nemainītu ne pret ko citu pasaulē.

Tētis Vladimirs: strādā Norvēģijā, katru otro nedēļu brauc uz Latviju pie ģimenes.
Mamma Evita: auklē divgadīgo Miu Jasmīni, nodrošina bērnu izvadāšanu uz skolu, pulciņiem, 
Krista (17 gadu)
Ieva (14 gadu)
Madara (10 gadu)
Elza Anna (8 gadi)
Nils Gabriels (6 gadi)
Mia Jasmīne (2 gadi) 



Ceļš līdz kuplai ģimenei
“Jaunībā domāju, ka man būs trīs meitas. Savukārt Vladimirs vienmēr ir vēlējies dēlu. Tā nu mēģinājām, mēģinājām, kamēr tikām arī pie puisīša. Un kā balva pieteicās jaunākā meita – ļoti mīlēta un gaidīta,” intervijā portālam www.godagimene.lv atklāj mamma Evita. “Speciāli neplānojām sešus bērnus – cik Dieviņš lēma, tik ir,” piebalso Vladimirs. Par iepazīšanos runājot, daudzbērnu māmiņa atceras, kā ar vīru satuvinājušies – pirms divdesmit gadiem Vladimirs piedalījies kādās sporta sacensībās, kur Evita bijusi tiesnese. Tur arī ar noskatījuši viens otru, lai gan viens par otru zinājuši jau senāk. 


Aktīvā ikdiena
obrīd kuplās ģimenes sadzīve iekārtota tā, ka tētis daļu laika pavada Norvēģijā, jo, kā pats saka, “lai nodrošinātu tik kuplu saimi, ir jādomā, kā izgrozīties. Kamēr varēju gana nopelnīt Latvijā, tikmēr prom nesteidzos.” Nu jau divus gadus meita Ieva lielāko daļu gada arī dzīvo Norvēģijā – tur esot viņai piemērotākas izglītības iespējas, skaidro tētis. Savukārt mamma ir mājās kopā ar jaunāko bērnu un aktīvi strādā, lai lielākos izvadātu uz dažādiem pulciņiem un sporta aktivitātēm. Piemēram, Krista dzied korī “Fortius”, spēlē Jaunatnes teātrī, Madara spēlē vijoli, Elza – čellu, abām meitenēm ļoti patīk zīmēt, pat ir piedalījušās konkursos. Mamma smejas, ka visi bērni ir ļoti muzikāli, tikai nav skaidrs, kur šāds gēns gadījies, jo vecāku muzikālās prasmes ir tādas, ka bērniem pat nevar palīdzēt mājasdarbus izpildīt.

“Bērni paši mācās un seko līdzi saviem mājasdarbiem,” lepna ir mamma. Tētis piebilst, ka viņu uzdevums ir darīt visu, lai atvases varētu izglītoties un attīstīt savus talantus un prasmes. “Es esmu no tām mammām, kurai visur jāpiedalās. Gan vecāku sapulcēs, gan atvērtajās stundās. Tāpat jāseko līdzi, kas notiek bērnu ieskaitēs, eksāmenos,” savu aizņemtību neslēpj Evita. 


Starp Norvēģiju un Latviju
Tētis uz Latviju brauc reizi divās nedēļās. Pats smej, ka lidmašīnā pavada vairāk laika nekā sabiedriskajā transportā. “Jā, lidojot ir izdevumi, bet tas ir tā vērts, lai pavadītu laiku kopā ar ģimeni,” uzsver Vladimirs. Nedēļas nogalē, kad pasaulē svinēs Ģimenes dienu, Vladimirs būs Latvijā veselas piecas dienas, jo Norvēģijā būs garās brīvdienas. Plāni brīvdienām jau ir – ģimene piedalīsies Rīgas maratonā un rīkos pikniku. “Tētis skries maratonu, bērni – piecu kilometru distanci. Labā ziņa ir tā, ka Latvijā iespēja piedalīties skriešanas sacensībās ir liela – gandrīz katru nedēļas nogali kaut ko var atrast,” teic Evita.


Stāstot par ģimenes brīvdienām, Vladimirs atklāj, ka, esot kopā, laiku vienmēr izmanto pēc pilnas programmas. Tagad, vasarā, piedalīsies dažādās skriešanas sacensībās, apmeklēs koncertus, arī tādus, kur pašu bērni demonstrēs savas prasmes. “Bērni pieraduši labi dzīvot, tad nu darām visu, lai līmenis nemazinātos. Protams, lai apmeklētu koncertus vai sporta pasākumus, ir nepieciešami līdzekļi. Tur aiziet liela nauda, īpaši vasarā. Tomēr nauda nedrīkst būt iemesls, kāpēc pēkšņi atsakāmies no dalības mūsu iemīļotajos pasākumos,” komentē Evita.  


Braucieni un izbraucieni
Ģimenei pieder liels sešvietīgs auto, kurā visiem sarūmēties ir neiespējami. Mamma Evita stāsta, ka gadījumos, kad galamērķī jānokļūst visiem, braukšana notiek divās tūrēs vai arī tiek īrēta lielāka mašīna. Ir arī situācijas, kad kāds no lielākajiem bērniem paliek mājās. “Mazie gan vienmēr visur brauc līdzi un piedalās visās sacensībās,” stāsta Evita. Bieži visa ģimene kopā dodas izbraucienos ar nakšņošanu teltīs, un tiek braukts ne tikai pa skaistām Latvijas vietām, bet arī pa Lietuvu un Igauniju. Pat mazie bērni jau ir iemanījušies salikt somā šādiem ceļojumiem nepieciešamās mantas. “Tā daudzbērnu ģimenēs notiek, ka bērni ātri iemācās būt patstāvīgi,” ar bērniem lepojas tētis. 
 

Reklāma
Reklāma

No 13. līdz 15. maijam aicinām ģimenes apmeklēt Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, kur būs iespēja piedalīties lielformāta gleznas tapšanā. Tāpat pasākumi tiks organizēti arī reģionos. Vairāk informācijas par pasākumiem meklē: www.godagimene.lv.

Būt daudzbērnu ģimenei
Mamma atzīst, ka sabiedrības aizspriedumi par to, ka daudzbērnu ģimenes automātiski ir nelabvēlīgas, ir mainījušies: “Gadās, ka reizē, kad visi ejam pa ielu, cilvēki noskatās. Nezinu, vai nosoda vai apskauž. Mūs tas nesatrauc, savu ceļu esam apzināti izvēlējušies.”  Ģimene novērtē, ka viņiem kā daudzbērnu ģimenei pienākas nodokļu atvieglojums par mājokli, arī automašīnas apskati iziet ir lētāk. Bērni apmeklē skolu Carnikavas novadā. Vecāki uzteic turienes pašvaldību – par bērniem īpaši tiekot domāts: ir gan brīvpusdienas līdz devītajai klasei, gan arī atbalsts sportiskajiem un interešu izglītībā iesaistītajiem bērniem. 

Nobeidzot sarunu, vecāki atzīst, ka būt daudzbērnu ģimenei ir liela atbildība, bet vienlaikus tā ir arī liela laime, ko šobrīd nemainītu ne pret ko citu pasaulē. 
 

Valsts atbalsta programmas “Latvijas Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte”” īstenotājs Sabiedrības integrācijas fonds par godu Starptautiskajai Ģimenes dienai organizē pasākumu “Ģimenes fotoalbums”. No 13. līdz 15. maijam aicinām ģimenes apmeklēt Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, kur būs iespēja piedalīties lielformāta gleznas tapšanā. Tāpat pasākumi tiks organizēti arī reģionos. Vairāk informācijas par pasākumiem meklē: www.godagimene.lv.


Par “Latvijas Goda ģimenes apliecību “3+ Ģimenes karte””:“Latvijas Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte”” ir valsts veidota atbalsta programma, ko īsteno Sabiedrības integrācijas fonds, daudzbērnu ģimenēm, kas reizē kalpo arī kā apliecinošs dokuments tam, ka ģimenē aug vismaz trīs bērni, to skaitā audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni. Par daudzbērnu ģimenes bērnu uzskatāma arī pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tā iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību. Šīs kartes īpašniekiem ir  iespēja saņemt atlaides, izmantojot pakalpojumus, kurus piedāvā valsts un privātie uzņēmumi Latvijā. Pieteikties kartei iespējams vietnē “www.godagimene.lv”, sadaļā “Piesakies kartei”.