Kā senioriem izmantot mobilo telefonu drošības nolūkos, dodoties sēņot

Sēņu laiks rit pilnā sparā un tava vecmāmiņa vai vectētiņš noteikti vēlas tevi iepriecināt ar gardu sēņu mērci vai zupu. Lasi vērtīgus padomus, kā mobilo telefonu izmantot vecāku un vecvecāku drošībai. 

Kā senioriem izmantot mobilo telefonu drošības nolūkos, dodoties sēņot

FOTO: Shutterstock.com

Sēņu laiks rit pilnā sparā un tava vecmāmiņa vai vectētiņš noteikti vēlas tevi iepriecināt ar gardu sēņu mērci vai zupu. Lasi vērtīgus padomus, kā mobilo telefonu vecāki un vecvecāki var izmantot savai drošībai. Šos ieteikumus ņem vēra arī tu!

Izskaidro un pastāsti saviem vecākiem vai vecvecākiem: 

  • Ja vecmāmiņa vai vectētiņš ir nolēmis uz mežu doties viens pats, lūdz, lai viņš par to pabrīdina savus mīļos, kas palikuši mājās, vai tuvākos kaimiņus.
     
  • Dažkārt no mazbērniem un bērniem var dzirdēt: "Omīt, kāpēc tev tas telefons vispār ir vajadzīgs, ja tu viņu tikai turi uz skapīša un tevi nav iespējams sazvanīt?" Paskaidro, ka dodoties mežā mobilais tālrunis noteikti jāņem līdzi un pirms tam jāpārliecinās vai tālruņa akumulators ir uzlādēts. Ja arī vectēvam šķiet, ka mežu viņš pazīsti jau visu savu mūžu, mobilais telefons var palīdzēt dažādās krīzes situācijās.  
     
  • Neskatoties uz to, vai vecvecākiem ir pogu telefons vai viedtālrunis, tas var noderēt kā lukturītis, ja mežā aizkavējas ilgāk nekā plānots.
     
  • Ja vecvecāki izmanto viedtālruni, tajā var lejupielādēt aplikāciju "Sēnes Latvijā", kas palīdzēs atšķirt ēdamās sēnes no tām, kuras labāk atstāt mežā. 
     
  • Iemāci vecvecākiem viedtālrunī izmantot populāro Google karti, kurā var atzīmēt, no kuras vietas tiek uzsākta sēņošana. Pateicoties globālai pozicionēšanas sistēmai, vienmēr ir iespēja redzēt savu atrašanās vietu kartē un saprast, cik tālu no iezīmētā punkta esi pārvietojies. Turklāt karte pārvietošanos rādīs arī bez sakaru tīkla pārklājuma, ja vien būsi to savlaicīgi atvēris vietā, kur ir interneta pieslēgums.
     
  • Neatkarīgi no tā, kāds mobilais telefons ir taviem vecvecākiem, apmaldoties viņi varēsi piezvanīt un izstāstīt radušos situāciju saviem tuviniekiem. Gadījumā, ja mobilajam tālrunim nebūs zona, ražotāji ir  parūpējušies par iespēju veikt ārkārtas zvanu. Tas ļaus piezvanīt glābējiem un viņi, izmantojot tālruņa raidītos signālus, varēs noteikt zvanītāja atrašanās vietu.

Dodoties uz mežu, nevajadzētu aizmirst arī par ierastajām lietām, kas jāievēro vienmēr:

Reklāma
Reklāma
  • izvēlies gaišu apģērbu, bikses un augšdaļu ar garām piedurknēm;
  • mežā dodies ar gumijas zābakiem kājās, tie pasargās gan no mitruma, gan čūskām;
  • negaisa laikā nestāvi zem lieliem kokiem, tajos zibens trāpa visbiežāk;
  • ja neesi pārliecināts vai atrastā sēne ir ēdama, labāk to neliec grozā, atstāj to mežā;
  • līdzi paņem nelielu pudeli ar ūdeni un šokolādes konfektes - ūdens remdēs slāpes un neļaus atūdeņoties un konfektes dos enerģiju;
  • ja gadās apmaldīties, centies ieklausīties vai tuvumā nebrauc automašīnas, lai izkļūtu no meža dodies skaņas virzienā;
  • atgriežoties mājās, rūpīgi pārbaudi drēbes, galvu un visu ķermeni, lai pārliecinātos, vai nav ierāpojusi kāda ērce.

Pastāsti vecvecākiem, ka no jaunajām tehnoloģijām nav jābaidās, bet gan jāizmanto savā labā. Dodoties sēņot, tas var būt lielākais palīgs gan pareizo sēņu meklēšanā, gan glābējs, ja gadās apmaldīties.