Kā iekārtot istabu, kad ģimenē ienāk mazulis?

Publikāciju sēriju par bērnistabām esam iecerējuši beigt netradicionāli. Atgādināsim, ka iepriekšējos rakstos kompānijas Davanti speciālisti stāstīja, kā labāk iekārtot istabu pavisam mazam bērnam, skolēnam un vēlāk pusaudzim. Šodien par to, kā pārveidot mājokli mazuļa gaidībās, stāsta uzņēmuma projektu vadītājs Māris Brics – profesionāls mēbeļu projektētājs un topošais tēvs.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Topošajai mammai un bērnam
Pirmajā brīdī var šķist, ka krasas izmaiņas interjerā vispār nav nepieciešamas. Vecāki jaundzimušā gultiņu parasti novieto blakus, savā guļamistabā. Arī tad, ja bērnam ir paredzēta atsevišķa istaba, ģimenes jaunpienācējs to sāk izmantot ne ātrāk par otro gadiņu. Tāpēc pirmais un būtiskākais padoms – radiet maksimāli iespējamo komfortu mātei un bērnam!

...un klusums
Viens no šāda, mātei domāta, komforta priekšnoteikumiem – laba skaņas izolācija telpā, kurā atradīsies bērna gultiņa. Jo, pirmkārt, apkārtējās skaņas netraucēs māmiņai mazuli apguldīt. Otrkārt, viņai tādējādi būs iespēja nedaudz atpūsties no bezmiega nakts: nav jau noslēpums, ka zīdaiņi līdz divu gadu vecumam (arī ilgāk) mēdz gulēt ļoti nemierīgi. Laba skaņas izolācija nodrošinās viņa māmiņai pilnvērtīgu atpūtu dienā.

Gultiņa ir ļoti svarīga
Mazuļa komforta nodrošināšanai vissvarīgākais priekšnoteikums – ērta un daudzfunkcionāla gultiņa. Veikalos šobrīd modeļu netrūkst – jebkurai gaumei, krāsu priekam un maka biezumam. Taču galvenie principi šīs mēbeles izvēlē ir klasiski nemainīgi. Pirmais – gultiņai jābūt izgatavotai no nekaitīgiem materiāliem. Vislabāk šim nolūkam der masīvkoks. Otrais – gultiņas augstumam jābūt regulējamam, citādi mātei, bērnu izceļot vai noliekot tajā atpakaļ, nāksies lieki un bieži pieliekties. Trešais noteikums – gultiņai vienlaikus vajadzētu kalpot arī par šūpuli. Piekritīsit taču, ka mazuli ilgi auklēt uz rokām nebūtu viegli.

 

SKATIES BILŽU GALERIJU!


Nedaudz mēbeļu
Līdz ar gultiņu vajadzētu iegādāties arī pārtinamo galdiņu. To itin bieži mēdz apvienot ar kumodi, kur salikt mazuļa drēbītes. Šādai kumodei – pārtinamam galdiņam jābūt pietiekoši augstam – ap 70-80 cm, lai mātei pieliecoties nebūtu jāsasprindzina mugura. Un visbeidzot, šajā istabā vajadzēs arī skapi, kur glabāt mazuļa virsdrēbes.

Atsevišķa telpa
Līdz tam, kamēr jūsu ģimenes un sabiedrības jaunais pārstāvis pieteiks sevi, jāpārdomā vēl kāda lieta. Darbs un mājas rūpes no vecākiem prasa daudz spēka arī tā atjaunošanai. Kad parādīsies mazulis, slodze un nogurums divkāršosies. Tāpēc vajadzētu mājā paredzēt atsevišķu vietu vai telpu, kur atpūsties. Tāda būs nepieciešama arī tādēļ, ka dzīvokli sāks piepildīt arvien jaunas rotaļlietas un manēžas, šūpoles, šūpuļkrēsliņi, autokrēsliņi, velosipēdi, batuti un tamlīdzīgas bērniem vajadzīgas lietas. Skaidrs, ka vienuviet to visu nesalikt. Tāpēc vēl viens padoms. Kad būsit izvēlējušies piemērotu telpu, ieplānojiet tajā arī iebūvētu skapi, atvilktnes, kumodi un citus mēbeļu priekšmetus, kur paslēpt apjomīgākas lietas.

Izvelkama/bīdāma izeja
Ja nav iespējams izbrīvēt telpu šādai „noliktavai”, to veiksmīgi var izveidot ar bīdāmu starpsienu palīdzību. Šeit gan der ielāgot, lūk, ko. No saules stariem paslēptā telpas daļa nebūs pārāk omulīga. Taču atcerieties, ka īsti omulīgs dzīvoklis kļūs tikai tad, ja mājā valdīs mīlestība un saskaņa.

 

Reklāma
Reklāma

IZLASI ARĪ: Bērnistaba. Profesionāļu padomi

Kā iekārtot istabu skolasbērnam? Profesionāļu padomi

Kā iekārtot istabu pusaudzim?

 

Ieskaties: www.davanti.lv